Опаѓање на косата

Discussion in 'Коса' started by cvet957, Dec 1, 2009.

1. veris

veris Истакнат член

Здраво, дечко ми има 25 години и оваа година баш доста му опадна косата ( има шанси да биде генетски ).
    Дали имате некој совет и искуство со некој производ ? Читав за Миноксидил 5% дека е ефикасно, но не знам кој производ да го купам..

2. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Миноксидил мислам дека може да препише дерматолог, не сум упатена дали може да се купи на своја рака. Мислам дека е ефикасен, меѓутоа имам читано како луѓе се жалат дека состојбата пак се влошува кога ќе прекинат со терапијата. Нека зборне со некој дерматолог за ова, најсигурно ќе му кажат што и како.

3. veris

veris Истакнат член

го гледам во зегин и другите онлајн аптеки може слободно да се нарача. Знаеш машките какви се, каков доктор како дерматолог.. Знам дека е тоа најсигурно ама..... затоа сакав јас да се информирам да помогнам. Сепак ти благодарам.

4. cooll

cooll Популарен член

Мора цел живот да се користи, инаку пак паѓа косата. Ама е најефикасен. Не е безбеден ако се има животни.

veris likes this.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Не играјте си. Миноксидил може да има контраефект. Ако е генетски, не можеш тука многу да направиш.

anggell likes this.
  6. veris

veris Истакнат член

па тоа и читав, дека ако е генетски единствено тоа може да помогне ( на своја рака да купиш ) или таблети од доктор препишани. Затоа и се информирам

7. cooll

cooll Популарен член

Точно, посебно кај мажи, само тоа е докажано дека помага. На почеток стварно може да има контраефект и повеќе да паѓа косата. Ама кога ќе почне мора после цел живот. :worried: Ако нема уште видлив baldness можда да се проба со друга алтернатива. Пример pumpkin seed oil суплементи (истражи за ова), ама не знам колку помага ако не се користи во комбинација со миноксидил.
    Ова од што истражував за мојов проблем со опаѓање, ама пробувам со други алтернативи засега. Не сум уште за миноксидил.

Last edited: Jun 10, 2026
  8. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Сум пробала изминативе години во бременост и доење еден куп препарати и џабе… снопови коса на сите чешли, hopefully мислам дека го најдов решението, само ова ме спаси!
    Малку е поскап шампонов ама си ја врши работата, после трето шише гледам веќе разлика, препорачувам :

https://www.bioshop.mk/produkt/sham...anje-i-za-stimuliranje-na-rast-na-kosa-250-ml

9. @ceci11

@ceci11 Популарен член

Здраво девојки. Дали навистина помага шамопонот Ducray Anaphase против опаѓање на косата?

10. Wellwell

Wellwell Активен член

Здраво на сите! Каде во Скопје можам да најдам Bioxsine шампон?

11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Јас еднаш купив од една аптека во Чаир.
    Незнам да ти кажам која оти не сум од Ск. После еден мост беше. Имаше и некоја бурекчилница до неа во близина.

Wellwell likes this.
  12. Wellwell

Wellwell Активен член

Ти благодарам ❤️
    Задоволна ли беше од шампонот? Јас се мислам да го земам, ама малку скептик сум кога мењам шампони ...

13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Тогаш да. Од еден шампон ми помина паѓањето.
    Ама сега не. 3 иам купено и не ми помага, ама сега мислам дека од стрес ми е, па затоа.

Wellwell likes this.
  14. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Порано земав од Зегин во Карпош 4 што е, сега не знам дали имаат во било кој Зегин. Гугл дава дека има во Анни Фарм.

Wellwell likes this.
  15. Wellwell

Wellwell Активен член

Фала ти, најдов во Зегин вчера. ❤️Ќе пишам за резултатите

16. Potterhead993

Potterhead993 Активен член

Дечки што би ми препорачале за опаѓање (шампон и/или суплементи)? Инаку имам намалено железо и од тоа ми опаѓа претпоставувам. Ми расте и многу нова коса, ама сакам малце да и потпомогнам

17. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Масажа на скалпот најмногу помага за стимулација на раст на нови влакна. Можеш да употребуваш масла по твој избор, јас во моментов имам едно Оливал масленце со рузмарин и каранфилче. Од ДМ маркет го купив, околу 350 денари, така нешто. Одлично е, ти го препорачувам.

Што се однесува до витамини, класика - б-комплекс, можеш и фолна да пиеш ако сакаш. Не се лоши витамините за коса од ДМ, од нивната марка (Mivolis). Haar Vital Komplex пишува на кутивчето и 200 денари се. Solgar се одлични исто така, мислам дека најмногу ми помогнаа да ја опоравам косата после ковид.

Јади повеќе црвено месо, џигер, цвекло, спанаќ, леќа, супер се за железото. Големи резултати дава и сокот од калинка што го има во ДМ маркет. Како сконцентриран 100% сок е, се раствора одредена количина во вода. Грдичок вкус има, ама одличен е за железото, па затни нос и дрмни на екс ако ти смета. :)

Шампони - Vichy Dercos (убедливо најдобар), Alverde со бибер и кофеин, имаше и еден од Eucerin но не можам да се сетам од која линија беше.

18. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

20260628_234254.jpg

Јас сум презадоволна од овие витамини за кожа, коса и нокти, ги земав од онлајн аптека од Грција поради тоа што имаа најдобри коментари на интернет. Доаѓаа по две кутии за цена од 25 евра значи тоа се 240 капсули. Се пијат 4 месеци па најверојатно се прави пауза. Ги пијам веќе сигурно месец дена и косата по бањање не ми паѓа веќе како што паѓаше, ептен малку. Исто така и гледам 100% раст на нова коса.
    Исто позитивно е тоа што апчињата се мали , лесно се голтаат и не создаваат тежина на желудник. Се пијат по две дневно. Мене навистина ми помогнаа

19. Katie90

Katie90 Популарен член

Железо препарат да пиеш со вит Ц. На гладно се пијат. Кога ги пиеш после пола саат можеш да јадеш и гледај во тој оброк да немаш млечни производи и да не пиеш кафе, за повеќе да се апсорбира од железото. Контрола кај матичен по 2 месеци.

Шампони: алпецин и фолтен. Можеш и рузмарин масло да пробаш.