Операција на жолчка

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од T-A-N-J-e-T-o, 25 септември 2012.

1. Kate.93.N

Kate.93.N Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Здраво, ме интересираат повеќе детали околу пост-оперативниот период, првите саати-денови. Дали има болки, какво е будењето, кога се станува, дали може самостојно да се функционира (тоалет) и слично.
    Исто за исхраната првите ден -два какви се ?
    Фала ви

2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.953
    Допаѓања:
    24.876
    Боли, ама не е страшно. Секое станување е полесно.
    Мене ми се одеше во тоалет, брзо откако ме качија во соба. Сакаа гуска ли, лопата да ми дадат, одбив и се расправав. Ме станаа полека и ме однесоа до тоалет. Ми се вртеше цел свет мислам. После си одев сама цело време.
    Отворив очи во сала, ама уште под анестезија и следно во шок соба се разбудив. Јас бев 300 на саат. Уста не затворив. Па за брзо ме извадија од таму и во соба.
    Храна први денови полесна. После полека ќе почнеш со друго.

На Kate.93.N и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    8.591
    По будење од анестезија ќе осеќаш жед, барем кај мене беше така. Ама не даваат да пиеш течности првите неколку часа. Па јас си побарав газа да ми натопат со вода да си ги тапкам усните зошто мислев ќе ми распукаат. Уште истиот ден дојдоа да ми помогнат да станам. Боли ама е издржливо. Не одев зошто уште имаше дејство кај мене анестезијата, цело тело ми се тресеше. Па само постојав некоја мин и ме вратија во кревет.
    Утрето исто ми помогнаа да станам, ( тоа ми беше тешко дур не ми ги извадија конците) и не можев да се исправам зошто конците како да ме затегаа ми се чини на долу. Ама еднаш ме исправија и толку после беше добро. Патот до моето родно место од ск ми беше најтежок во целиот процес. Секое дупче што го осеќаше колата мислам ми правеше болка. Во болница ми покажаа како да ми помагаат при станување дома безболно. И супер поминав. Јадење на почеток почесто по малку. Дур да се разработат цревата. И полесна храна. Супи, двопек, ориз.....
    Е од кога ми ги извадија конците како нова бев. И во наредните 6 месеци многу пазев да не кревам ништо тешко. Еве ме 4 та година по операција никакви маки немам, да не се урочам :$

На dromka и Kate.93.N им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.084
    Допаѓања:
    25.176
    Се разбудив во шок соба ја, така полусвесна ме вратија во соба, прво ништо не осеќав ни болки, ништо, после полека почнаа така слаби болки и тежина во тело.
    Станав негде после 8-9 саати, отидов до тоалет со помош од сестрата. Али ако не можеш да станеш, ќе ти дадат лопатка, па кога ќе можеш тогаш. Ми се вртеше ептен на прво станување се тресев и бев многу омалаксана. Ама полека ќе се осеќаш подобро, ќе гледаш колку можеш да се движиш. Многу битно е да најдеш удобен начин да стануваш од кревет. Јас ги ставав рацете под грб и буткав нагоре. Цело време лежев на грб, вртење н страна немаше шанси. И цел месец спиев на грб, или се потпирав со перници ако сакав на страна.
    Болки имав ама подносливо беше. Повеќе ме болеше од воздухот што те дујат, во рамења и гради, него ли од раните. Имав болки и во грло од тубата за дишење, ми беше болно голтањето неколку дена.
    Прво во болница ми даваа бисквити, супа, само едвај јадев оти многу имав гадење вториот ден. Исхраната тоа, само варено и претежно ориз, компири, варено пилешко, лесни супи, бисквити, банани и многу течности.

На Kate.93.N му/ѝ се допаѓа ова.
  5. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    596
    Допаѓања:
    800
    Да не знае некој колку чини операција на жолчка во Систина?

6. Antoneta93

Antoneta93 Нов член

Се зачлени на:
    8 октомври 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kate.93.N

Kate.93.N Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    2350евра

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.953
    Допаѓања:
    24.876
    Ауууууу. Што е тоа бре?

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    8.591
    Толку е на приватно... Уште јас кога се оперирав беше толку. Се нема качено цената дури чудно хаха

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.953
    Допаѓања:
    24.876
    Премногу е. За два дена лежење…

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    8.591
    Многу е да. Јас нешто повеќе од 24 саата бев во болница и правец дома. Тоа не е ни два дена.

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.953
    Допаѓања:
    24.876
    Е толку де…плус некој саат да кажеме.