Операција на жолчка

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од T-A-N-J-e-T-o, 25 септември 2012.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Дај боже. За колку време почнавте на страна да спиете?

2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.443
    Допаѓања:
    28.603
    Без перници и никаква потпора, јас тек за месец:|
    До тогаш по малце се вртев али ставав ќебе, перница нешто пред стомак, зад грб.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Ќе ме убие ова спиење на грб мислам, цел живот спијам на страна :x

На dromka и theowndemon им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.443
    Допаѓања:
    28.603
    Ја постојано масирав некој да ме масира :rofl:, толку што ме болеше кичма. Ко трудна жена се осеќав, врти се па си го потпирам стомакот:D
    Пробај стави перница под колена и под половина. Или исто ако можеш не спиј скрос легната него малце под агол поткрени се со перници, нема толку да те притиска на кичма.

Додека си со конци, претежно на грб, после ќе се вртиш по малце со потпора.

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    27.582
    Уште во болница со перница маааалце ептен како демек навалена на страна бев, зошто око неможев да склопам ако сум на грб.
    Додека не извадиш конци неможеш пна скроз. Ама со перници малце свртена полека ќе можеш.

6. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Да да, приметувам дека посекако сега не можам да мрдам лево десно.

После колку дена ви ги извадија конците? Јас немам конци, некои како оние од хефталка се ја што би рекла, метални се. Мислам дека многу ќе ме боли вадењето ама не сакам да го премислувам од сега.

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    27.582
    Јас имав конец конец. Па со едни долги краеви, па си ги кратев дома, зошто ми се заглавуваа во маица.
    Мене после две недели ми ги извади. Други доктори по една недела вадат, ама кај овој што бев јас по две. И две другарки беа кај истиот доктор, исто две недели ги држеше.

8. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717

А како успеа да отидеш на работа со конциве? Ја ептен ги пазам, и сакам денес да пробам во седечка положба малце како би ми било :D

9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    27.582
    Седнав во кола и на раб. Јавив на газдата дека во тренерки ќе дојдам.
    Еден ден ако седев дома плус, нервен слом ќе доживеев.

10. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Еве јас да се пријавам денес, веќе толку ми ЗБОГТИСА од лежење во кревет, си наместив сет-апот од дома и работам веќе 3 часа, мислам дека почнав да полудувам веќе од толку лежење, морав да сменам малце.

11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.443
    Допаѓања:
    28.603
    Мене по една недела, али после раната на папокот ми се подотвори и сега имам поголема лузна, како дупка буквално, дупли пупак. (facepalm)
    На папок таа најдолго заздравува дека повеќе масно ткиво е таму.

12. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Јас најмногу се плашам за таа на пупакот и таа највеќе ме заболува при некои движења…

13. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Јас пак некое потпрашање :D По дома си правам некои домашни обврски ко средување и спружување алишта без да се напрегам ама на моменти и од тоа се уморувам па морам да прилегнам, дали така ви беше и кога излегувавте прв пат надвор?

Друго, дали раката кадешто ви беше инфузијата ја чувствувавте малце така како утрнета односно ко закочена? Исто и нозеве така ги осеќам веројатно зошо предходно бев цело време активна а сега единствени движења ми се по дома.

14. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.443
    Допаѓања:
    28.603
    Да
    Пак ќе речам, јадрото ти е слабо и дури и долго седење и стоење те изморува. Башка јас први две недели бев све на компири, ориз, пилешко и јадев по малце, наеднаш симнав многу килажа па ми требаа месеци да си вратам кондиција. Така да трпение
    Изгледав ужас од што бев преслаба.

Ако сакаш предлог пост - оперативни вежби да се раздвижуваш, побарај на Јутуб Yoga with Joy, има плејлиста за post abdominal surgery вежби. Баш се наменети за одма после операција.

15. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Претпоставувам дека е нормално да, јас сакам одма да трчам. Ама искрено ме нервира страшно што од лежење и рака и нога ми се укочува, синоќа не можев око да склопам од тоа.

Инаку и јас истата храна ја јадам, денес ќе јадам риба прв пат.

На ALISA0000 и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    27.582
    Нормално е да се заморуваш.
    Јас после 3-4 дена, ај демек до продавница со мајка ми, да ме фати воздух.
    Незнам како се вратив искрено.
    Одмарај.

На ALISA0000 и bookslover им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.443
    Допаѓања:
    28.603
    Мене сите ми велеа дека со лапараскопска операција за два дена си ко нова. Така да и јас исто очекував. Али не беше така
    Али не се брзав ни со вежбање, ни со кревање тешко, неќев да отиде цел опоравок у вода.

Излегувај надвор али оди, оди па седни. Па пак пешачи си па седни.

На ALISA0000 и bookslover им се допаѓа ова.
  18. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Фала ви женски @Munchmallow20 и @BellaBibi. Денес не сум асално спиена и не верувам да излезам ама за утре ќе се охрабрам да излезам малце. :hug:

На BellaBibi и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  19. Niko82

Niko82 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво
    Треба да правам операции на жолчката и кила на препони..немам болки..но како се наближува времето се повејке страв ме фаќа..Јас од Битола и ми закажаа за во Битола е сега многу ми ја кудат болницата и пред се хирургија во Битола... Додуша мене ме прегледа др Валон Салиу од Скопје доаѓа еднаш неделно дежура ми остави добар впечаток рече ке ме сределе со уште еден хирург Бобан од Битола.. ке ве молам дали некој правел во Битола? И за докторите: Салиу или Бобан искуство и мислјне да даде некој кој правел кај некој од нив и општо мислам две опрации ме фаќа паника ....како оди болките какви се?колку брзо ке можам да движам?спорт? Паника и хистерија почна да ме фаќа... знам дека имате опишано предходно но ке ве молам да споделите искуства..инаку имам и приватно осигурување од работа и се мислев Ремедика да правам но после патувајне за Битола со две операции како би било и комуникација со докторот...инаку машко сум ама не игра многу улога тоа сега губам храброст и паника ме фаќа

Последна измена: 7 јуни 2026 во 21:46
  20. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    8.717
    Прво полека, не се паничи, мислам јас го кажувам ова од аспект на тоа дека во вторникот го поминав истово како тебе. Сега малку не ми е јасно, зарем е возможно и кила и жолчка наеднаш да ти оперираат? Јас не сум сигурна за ова меѓутоа некако многу ми звучи нелогично.

Јас се оперирав во Ремедика кај др. Александар Митевски и сум презадоволна. Ако имаш приватно здравствено би ти предложила да си закажеш термин кај него, докторот и на ехо ќе те види и ќе ти каже што како, мнооогу е стручен јас сум и презадоволна од целиот тим таму, внимателни, постојано околу тебе се врткаат, супер се.

Околу паниката и стресот не можам никако да те утешам, затоа што што и да кажам, ќе ги имаш, меѓутоа сѐ ќе биде океј, мисли дека ќе завршиш многу голема работа за понатака, и дека ќе ти олесни.

За опоравокот, полека полека ќе биде ок, првите 2-3 дена се најтешки после станува полесно.

Мислам дека некоја членка од тука се имаше оперирано кај Салиу, па нека сподели.

На Niko82 му/ѝ се допаѓа ова.