Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Операција на жолчка

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од T-A-N-J-e-T-o, 25 септември 2012.

1. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Da i jas za sk cekav mesec i 1 nedela i gledav deka ke treba da cekam seuste pa TE ke zavrsam pobrzo ti posakuvam sreca da ne cekas mn

2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Месец и повеќе чекаше за да ти кажат воопшто термин? А тек за самата операција ваљда уште месеци ќе си чекала,
    Извини што прашувам олку, допрва треба да се расправам со ова, да знам што ме чека(facepalm)

3. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Moeto iskustvo za zal e taka pa mozebi ke imas sreka ti za da necekas tolku☺️ no sepak spremise za cekanje podolg period

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Deickata

Deickata Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    95
    Operacija trae od polovina do eden cas eve veke dve nedeli odkako sum operirana laparaskopski ic da si nemas gajle, napadite se pojaki od operscijata toa so garancija ti go tvrdam posle, lezis posle operscijata use eden den i veke vtoriot te pustaat, ke si jades lesna hrana mozes odma da se dviziz i bolkite me se strsni odnosno boli samo koa se vitkas za da stanes so i da te interesira pisi mi vo poraka i voopsto ne beri gajle nisto

На Z*T*F*¥P му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Deickata

Deickata Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    95
    Dosta dolgo vreme se ceka od 5,6 meseci pa nagore so termin, mene me operiraa vednas bidejki im bev iten slucaj, dobiv napadi i vednss me zadrzaa mi se smiri celata situacijaa pa me operiraa

6. Deickata

Deickata Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    95
    Ako imas takov problem vednas idi zakazisi kako i dae ke cekas dosta dolgo se tepaat za krevet pacientite gore

7. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Имам веќе закажано консултација со хирург другата недела па отпосле нели треба да чекам за термин.
    Ако дочекам до крај на годинава да ја извадам, арно ќе е.
    Кај мене не е итно засега, освен тегоби после јадење што се ептен досадни, сериозни болки и напади немам.

На Deickata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Deickata

Deickata Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    95
    Bidejki ja koga se operirav bev so istite prasanja kako vas i nemashe tuka koj da mi odgovori, jas ke vi odgovoram operirana sum veke treta nedela teram laparaskopski 4 dupcinja se sosema malecki dve se so po dvve komcinja i dve so po edno, pred operacija ve zimaat vo shok soba ve podgotvuvaat so edna infuzija ve zimaat vo operaciona gore se soblakate skroz a dole pizamite otposle do pola oni vi gi simnuvaat ve uspivaat so celosna i ve osvestuvaat so infuzija po operscijata koa otvoriv oci odnosno vikaat te budat veke ti tece infuzija protiv bolki, bolkite se mavistona izdrzlivi neka ne ve grizat voopsto me vrstija vednas vo soba po dva saati stanav da idam do toalet normalmo nemozes bbas slobodno da se dvizis use dva dena lezev me pustija doma mi rekoa lesna hrana supa jogurt ovesni varen kompir oriz, potoa imav posle 9 dena konci vadenje toa pa ic neka ne ve sekira me se ni osekja kako cupanje i ponezna bolka i veke si rabotam po doma si miam sadovi konstantno celo vreme nemam bolka ni koa iskociv od bolnica postojano ne boli toa da znaete tuku bolk koa stanuva te od krevet odnosno koa go previtkuvate stomakot za bilo kakva aktivnost inaku nemate gajle mili moi toa e moe iskustvo so lesno na site :l:

На Z*T*F*¥P и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  9. Deickata

Deickata Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    95
    Vnimavaj na ishrana jajca ne jadi voopsto za da ne ti predizvikaat napad, jsdi polesno i ne se prejaduvaj zoso napadot e nesto UZASNOOO

10. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Да да, пазам тоа
    Пред неколку месеци кога уште не знаев дека воопшто нешто имам, ме разбуди од сон прејака, ама прејака болка горе во средина на абдомен и во грб, повраќав, не можев саат време да дишам нормално, да стојам, лежам. Малце фалеше да станам да одам на итна, ама помина само од себе. Све си мислам дека може да било напад тогаш, оти поболно нешто у живот немав искусено. Од тогаш пак така ми се нема случено.
    И сега со исхраната тегобите ми се потсмирени. Изгубив килажа, апетит ми е намален ама се тера некако.
    Фала ти за инфо погоре.

11. Deickata

Deickata Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    95
    Nema problem kakvo fala zatoa sme tuka :*

На Z*T*F*¥P и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  12. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    :inlove::*

13. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Јас малку каснам со одговорот, баш отворив најпрво кога пиша, ќе одговарав покасно, ама баш покасно испадна.
    И од мене советот е да припазиш на исхрана, а доколку се двоумиш и не е баш страшна ситуацијата, јас искрено не би брзала со вадење.
    Би ти рекла да следиш ситуација.
    Не знам дали провери крв (билирубини, масти) и какви ти се поточно камењата и колку се и би рекла дека и тоа прави разлика, бидејќи за холестеролските и апчиња се земаа, ама се разбира, од нив е помал профитот.
    Всушност, каков совет даваат вообичаено во болница ‘‘извади си ја за да си јадиш ѓубре на рает, да не ти смета‘‘ :x.
    Да, жолчната течност се произведува во црниот дроб и само се складира во жолчката, но затоа пак ако ја извадиш ќе немаш резерва и ќе можиш да раствораш уште помалку масти од претходно и многу побрзо би можела да завршиш со замастен црн дроб отколку претходно, особено ако се холестеролски. Така да не би рекла дека е баш ‘‘извади ја за да си јадиш се и сешто‘‘.
    Не го сфаќај пресериозно ова, но всушност горчливите чаеви би требало да стимулираат производството на жолчна течност и со тек време може да помогнат за холестеролските, но сепак, според мене најбитно е да не му правиш шокови на организмот.
    Никакви строги диети и гладување, никако прејадување, туку балансирани, помали, повеќе оброци.
    Доколку вообиичаено внесуваш повеќе масти од тоа што треба, постепено намали, доколку не внесуваш доволно растителни влакна, постепено зголеми, повеќе вода, со trial and error со време можи самата да увидиш што ти одговара и како ќе се чувствуваш најдобро.
    И во меѓувреме размисли си, на крај одлуката е твоја.

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    A ne e taka bas i jas probav se pa nakrajta zavrsiv so itna operacija i pukanje na zolckata zatoa najdobro e da gi slusa dr i samo dr

На BloodElf му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Што се?

16. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Ако некогаш мора да ја вадам, не знам зошто би чекала ептен долго.
    Баш зашто сум полесен случај, полесно би поминала сега.
    Не сакам да чекам да дојде до често напади (еден имав пред неколку месеци и болеше упм) панкреатит, пукање па ај тогаш зашто е веќе зор. А тогаш потешко може ќе поминам.
    Знам за случај каде на човек изненадно му пука жолчка, без претходно никакви ама никакви знаци да има, не знаел ни дека има камења. Завршува на тешка и долга операција, со инфекција и (мислам) сепса, за малку од мртвите го враќаат.
    Не би ризикувала со препарати кои раствораат камења оти тек тогаш ќе плачам од напади.
    Единствено такви кои олеснуваат гадење, болки итн.

Од 4ца доктори добив ист совет а тоа е дека нема потреба да чекам, не е зор сега ама од чекање нема да ги снема. Кај мене инаку се крупни и во голем број.
    И кога ќе се појави напад, ти викаат чекај да се смири, па после операција.
    Диета си терам и ми е океј засега, држам под контрола, не ми е измачување, би продолжила со иста исхрана и после тоа.

Последна измена: 25 април 2023
    На Meckicja и BloodElf им се допаѓа ова.
  17. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Епа добро, самата си знаеш најдобро, а затоа и напишав ако не е баш страшна ситуацијата.
    За препаратите не знам точно на што мислиш, ама постојат легитимни лекови (Ursodiol и chenodiol), не напишав за масла што ги продаваат рандом жени.
    Anyways, good luck :)

18. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Овие се препорачуваат кај луѓе со многу ситни камчиња или песок или ако едвај едно камче имаат
    Кај крупни камења што се низ цела жолчка, само бетер ќе направи. Замисли неколку големи камења да ги иситниш на десетина помали (а наеднаш не се ситнат) и тогаш има многу поголем ризик од напади и панкреатит.

На Meckicja и BloodElf им се допаѓа ова.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    I jas bev isti slucaj bez nikakvi simptomi otidov slucajno na eho za drugi rab i mi otkrijaa oti imam kamenja na zolckata i koga pocna da puka pred samata operacija isto nemav simptomi i edna moja komsika umre od toa nesto a druga odvaj ja spasija i zatoa kazav i pak ke kazam so zolckata nema igracka neka si gi slusaat lugeto samo dr

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Se bukvalno se oti togas toj period radi koronata ne operiraa od caevi od ishrana od se i ubavo kaza zenata toa vazi za 1,2 pomali kamenja za golemi ne