Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Операција на жолчка

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од T-A-N-J-e-T-o, 25 септември 2012.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    8.274
    Само што се оперирав во Систина. Ако треба совети и одговори, слободно пишете ми.

На The.E.T. и Z*T*F*¥P им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Ае пак да прашам јас нешто:tmi::D
    Општо за проблемот ова.
    Дали е дозволено интензивна физичка активност ако имаш камења? Од типот трчање, кардио вежби итн?
    Не ми рекоа ништо околу ова ама јас морав да прекинам со трчање оти веќе ми ствараше ептен гадење а приметувам кога долго пешачам или по скали се качувам или планинарам, ме боли баш горе во средина и десно и ми се гади, а при одмор поминува тоа. Не се работи за runner's cramp зашто не е исто чувството.
    А при лесни вежби (пилатес пример и слично) немам вакви проблеми.
    После јадење, морам строго мирно да седам оти било какво движење ми прави исто.
    Всушност заради истава причина и се посомневав дека нешто не е во ред пред да отидам на преглед.

Последна измена: 29 април 2023
  3. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    sovet za ishrana posle operacija jas eve 5 den mi e posle operacija (laparaskopski) no seuste nemozam da pocnam so hrana denes malce supa se plasam a osekam glad ako moze da spodelis iskustvo

4. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    8.274
    Јас јадев варен компир,варен благ ориз, супи, тестенини полека....не се плаши не е страшно

На Z*T*F*¥P му/ѝ се допаѓа ова.
  5. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Супа, сува храна (бисквити), кисело млеко. Потоа почни со варени компири, варен ориз, варено пилешко. Првите 2-3 недели не јади пржено и јајце.
    Јади повеќе пати во денот по малку и нема да имаш проблем.
    Ти посакувам побрзо закрепнување. :hug:

6. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    316
    Кој абдоминален хирург те оперираше?
    Имам член во фамилија што р опериран и имаше напади што траеа со години. Еден доктор од државниве тогаш рече дека ако каменот се заглави во жолчните патишта ситуацијата е опадна по живот.
    И патем не се оперира жолчка, тоа е киселина што ја создава црниот дроб, се оперира жолното кесе во кое се складира оваа материја.

7. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    8.274
    Ме оперираше Др Тони Јосифовски Систина.
    Врвен е .
    Ми ја извадоа целосно жолчката.

8. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    316
    Кај сите се прави истото се вади целото жолчно кесе за да не се повторуваат камењата. Со среќа понатака.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Тие што сте се оперирале лапараскопски, како испразнивте црева после?
    Среда ме оперираа, четвртокот си бев до веце најнормално, ама и имав добиено па тоа ми помогна:D
    Од тогаш навака имам гасови, кркорења, подуена сум уште ама нагон неам и се неам скоро ич испразнето, едвај малку успеав. Плус не можам многу со сила да напињам да не пукнам конци. Јадам така лесна храна ама малку количински да не испозаглавам све у црева.

А и таму па не ги прашав(facepalm)

Последна измена: 21 мај 2023
  10. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Jas 3 dena bev vo bolnica i nemav voopsto jadeno samo malce voda posle doma skoro 4 dena jadev supa i samo jogurt i smoki ama itoa edvaj mi bese strav da jadam moze zatoa nemav problem takov so praznenjeto mene seuste mi e tecna stolicata:D a crevata normalno deka krkorat i mene isto skoro edna nedela i podueno se osekav no kaako sto pominuvaat denovite se namaluva poduenosta jas prvite denovi edvaj go stavav pojasot sega veke duri mi e sirok :D

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Mozebi mi pomogna i eden prasok sto se rastvorase so voda sto go piev mi go prepisa hirurgot za crevata sega veke mi gi namali samo na vecer a prvite 15 dena gi piev sabajle i navecer

12. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    Здраво на 20ти април вадев жолчка (лапароскопски) ама имам болки на десната страна под ребрата при притисок најчесто ми се појавува значи при станување шетање вртење на страна.. Дали сте се соочиле со ваков проблем да споделите искуства? Пијам рапидол с против болки ама не гледам некоја разлика..

13. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    316
    Нестероидни лекови против болка евентуално ја маскираат болката и не ја лечат ситуацијата ако постои некој скриен проблем.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Lugenca jas imam 20 dena po operacija i seuste kaj papokot mi istekuva doktorot vika normalno e kaj vas kako bese dali vi se slucuvase isto ili ne vo panika sum. Maticnata vika deka netreba da isceduva veke ranata

15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Прееска слично прашав у темана:D
    Кај мене се 8 дена, денес вадев конци и прееска кога ми протече баш исто кај папокот се извадив од памет. Оти не ми кажаа дека ќе ми се цеди
    Ако не е скрос зараснато уште, (ама зараснува полека сепак) претпоставувам не е страшно ако е онака по капка.:?:
    Инаку дали после вадење конци таа рана ја чуваш откриена или ставаш газичка нешто?

16. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Stavam gazicka a ednas vo nedelata odam kaj hirurgot toj mi ja prevrzuva

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    Е мене па не ми рекоа ништо за понатаму да одам пак..

18. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Mi vika deka ne e problem sto tece zos sum bila pokrupnicka ama jas nekako sum vo panika otkako mi rece maticnata deka netreba da mi tece

19. Z*T*F*¥P

Z*T*F*¥P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    jas denes bev na prevrska i mi rece ponedelnik dojdi pak go prasav dali treba da se ispituva ness ili dali ima problem ne mi rece sve si e super samo toa ne se plasi od sto si pokrupnicka zatoa ke ne maci malce vaka so prevrski inace se e vo red

20. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    20.918
    После колку време од операција дозволено е лесна физичка активност или истегнување?
    Рано ми е мене па освен пешачење друго не правам ама кичмава ми е преукочена од спиење и седење во иста положба, си викам дали е лошо ако правам вежби за истегнување барем

Последна измена: 6 јуни 2023
    На Z*T*F*¥P и Hijabigurll им се допаѓа ова.