1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Операција на умници

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од danniela5, 1 август 2011.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.356
    мене некако 1 саат за операција за заб ми изгледа многу ама ако немаш проблеми или компликацио ако е се во ред нема место за паника

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.373
    Допаѓања:
    200.780
    Зависи како е поставен забот. Ако се работело за умник во горна вилица, и плус што велиш поставен над седумката, тогаш знае да биде навистина комплицирано. Што не значи дека не знае хирургот да оперира, туку едноставно, така се погодило. Склоп на фактори одредуваат колку ќе трае зафатот, не е најбитна способноста на хирургот.

На marija1907 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.310
    Мене 8цата што ми порасна од август некаде, буквално најнов заб, последно време ми задава болки ненормални. Го погледнав, пола е израснат и изгледа изнафаќал кариес. Ме фати страв да не треба да ми го вадат. Како што видов ептен кариес има насобрано. Не знам кога толку брзо, само што порасна. Има шанса од операција? @Annath ?
    Да спијам мирно до петок, тек тогаш закажав преглед. :worried:

4. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Многу е лошо ако немаш простор за нив . Мене ми ги искривија останатите заби. Единиците ми се малку излезени понапред.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. marija1907

marija1907 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2013
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    2.857
    Да, умник на горната вилица беше. Буквално ме копаше значи ;( Според мене баеѓи комплицирано беше.
    Денес бев на контрола и ми рече дека раната ми е супер :D
    Фала ви многу девојки :hug: :*
    Сега сум по раат некако :rofl:

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.373
    Допаѓања:
    200.780
    Може имало џеб пред да никне, во него се собирала храна, па се расипал. Во глобала, ако останатите заби се здрави, проблематичните умници се вадат. Не е толку страшно колку што изгледа или звучи.

@marija1907 кој те оперираше ако не е тајна?

7. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.356
    дали имаш болки? Јас исто само што подизлезе забот матичната веднаш го отвори да го поправи. Ми образложи дека тие уште пред да излезат можат да се расипат. Ако немаш болка не би требало да имаш проблем.

8. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.310
    Па имам, повремено се смируваат, на моменти боли. :(

9. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.356
    оф.... Комплицирани се тие умници. Маж ми баш пред некој ден со повремени болки појде на лекар му го засекоа непцето да доизрасне и му ставија дрен. Братучед мој пред 2 месеци крена температура од умниците и му дадоа антибиотици мислам дека тие го спасија од операција. А сакам да прашам дали мора со операција да се ваѓаат? Јас имам само 2 израснато 8мици страв ми е ако дојде време да се ваѓаат

10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.867
    Допаѓања:
    81.119
    Не мора секогаш да значи дека мора умниците да се вадат со операција. Најмногу зависи како е поставен забот и колку е изникнат, дали ќе може да се „протне“ клешта или не.
    Барем мене така ми кажаа последниот пат кога одев на контрола.

И мене ми е страв од операција. :worried: Ме утешија дека ако дојде до тоа немало да има потреба од хируршки зафат, па ми дојде душата на место бар малку. :D

На Dream-Girl и marchi-cool им се допаѓа ова.
  11. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Јас ваѓав на клиника Скопје, 8ца горна, се на се траеше 40 мин процедурата, ништо не осетив.
    На сите би им препорачала доколку имаат потреба, да ваѓаат таму. Се на се мислам 300 денари дека ме кошташе, и немав никакви компликации после, освен отокот нели кој е нормален.

12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.927
    Јас полесно поминав со умникот отколку со обичен скршен заб. Крц - крц, за 3 минути го извади :D во 18:00 имав закажано, стигнав 10-15 минути порано, во 18:03 бев готова :D
    Полесно вадењето отколку страдањето од болки пред тоа.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.867
    Допаѓања:
    81.119
    Нема шанси, колку и да е или колку и да зучи едноставно, мене ова ми е хорор.
    Нека си седат таму мирни, ќе му ја мислам ако некогаш дојде ред за вадење. :sweat:

14. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Вадете ги на време, мене цела долна вилица ми ја поместија. Сакав да ги вадам ама во меѓувреме забременив, па родив и сега одвај чекам да ги вадам.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.927
    И јас како тебе, не ги вадам ќе излезат (ама мене ми рекоа дека треба да се вади), викам ќе почекам уште малку, да средам прво друго.
    И се издував, не можев уста да отворам ни колку виљушка да ставам. Па месец ипол на инекции и антибиотици, имунитетот партал си го направив и едвај се симна отокот колку да пробаат да го извадат. :sweat:
    Жената секому ја препорачувам, феноменално си поминав, и операцијата и заздравувањето најлесен дел од цела приказна излегоа.

16. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.867
    Допаѓања:
    81.119
    Мене сите ми се супер и спрема поставеност и немам никакви проблеми од нив.
    Нема потреба да се вадат засега, ниту стоматологот не гледа причина за вадење штом не сметаат. :)

17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.187
    Jas vcera vadev umnik, dole, levo i ne me bolese vcera, moze malku otkako pomina dejstvoto na anestezijata, ama zatoa denes mi ide glava od zid da si tresnam, mn me boli.Bev pak kaj hirurgot da mi izvadi nesto drence ili so i da bilo ama me boli... Najveke ja osekjam bolkata koga goltam kaj krajnikot

18. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.187
    Izgleda samo jas od site sto pisale na temava imam uzasni bolki... A eve od vtornikot, denes nedela veke.Bev vcera kaj hirurgov sto go vadese, vika ranata dobro napeduva... A jas bolki imam.Nekoj da ne imal vakvo iskustvo?

19. Svetoslava

Svetoslava Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2016
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    127
    Eden drugar vadil umnik , i posle 2 dena silni bolki vo glavata i so ednoto oko sega ne gleda, vekje 5 nedela kako ne gleda .. doktorite mu rekle pri bockanjeto pogodeno nerv i posle 6 nedela ke se vrate vido postepeno .... dali na nekoj mu se ima sluceno ova ?? da spodeli tuka

20. Devil's Mistress

Devil's Mistress Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    171
    Се има случено на една другарка една страна од јазикот да не функционира така и да тоа е од анестезијата погоден е нерв. На јазикот му требаше два-три месеца да се пушти скроз. Претпоставувам исто и со окото ама пак за секој случај нека отиде пак на лекар иако мислам нема потреба за паника. Исто и болката е нормална. Некои луѓе имаат болка се до денот додека не им ги извадат конците.