Операција на умници

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by danniela5, Aug 1, 2011.

1. dipskate

dipskate Активен член

исто и кај мене беше, не излегуваше целосно. Јас сум од Прилеп и ме пратија во Битола во болницата и цената не беше повисока од 1000 денари. Ти препорачувам пред операцијата да се напиеш апче за болка, бидејќи анестезијата ме сочува само 30 минути од болка, само што прекина да делува се напив апче и времето од ко прекина анестезијата и да почни да делува апчето ми беше СМРТ. Инаку времетраењето кај мене беше околу 20 минути се на се.

capricorn7 likes this.
  2. capricorn7

capricorn7 Истакнат член

Ти благодарам за исцрпниот одговор убавице :inlove:

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Треба да извадам умник кој е излезен, но не скроз. Ве читам тука пиете лекови против болка и антибиотици. Дали морам да пијам нешто после вадењето зашто дојам и сум ограничена, а од друга страна морам да го извадам зашто е расипан? И дали боли анестезијата? :worried:

4. coconaut

coconaut Популарен член

Vadev umnik koj bese podizlezen so operacija i 7 ca do nego skroz rasipana. Citajki gi komentarive, se cudam ustvari zaso doktorov tolku mnogu me secese i 40 min busese praese ko mi bese skoro izlezen zabov, edinstveno so bese horizontalno postaven. Tret den eve posle operacija, otok od vcera golem mi se pojavi i bolka imam, me bocnaa posle operacija antibiotik, no ne mi dade sea da pijam, zaso na kontrolata vcera sve izgledase super, ama od vcera vecer otekov i bolki imam.

5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Оди утре обавезно да те види и антибиотик да ти даде.

6. ❤ Lollipop90 ❤

❤ Lollipop90 ❤ Активен член

Здраво, јас вадев два умника на десната страна во четврток. И сега во среда треба да ми ги извадат конците. Секако на вториот ден отеков и до сега е се во најдобар ред. Отокот се намалува и немам болки.
    Меѓутоа многу ме стега местото и ги осеќам конците. Најмногу навечер, не можам да спијам. Некое нервозно чувство.
    Ве молам за ваше мислење и искуство.

7. Anickaa*93

Anickaa*93 Нов член

И јас денес вадев умник доле, малку подизлезен хоризонтален, и се чудам на тие кои лесно минуваат по операцијата. Ме бушеа, ме шиеја, имам многу конци а болките ми почнаа уште што излегов од ординацијата. Веднаш се напив кетонал и ефридол, и плус апчиња за оток и инфекција кој ми ги даде лекарот. Ама мислам првите 2 саати по операцијата коса ќе си искубев од болки, сега еве веќе -4-5 саати се поминати, отечена сум и уште имам болки ама малце поднамалија. Страв ми е сега да одам и конци да ми вадат а имам и уште 3 умника за вадење но тие се скроз излезени.

8. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Имам за вадење горе умник кој е хоризонтално поставен и е многу високо во непце. Скршен е како на делчиња, кариозен и многу малку е излезен, ептен минимално. Прашањето ми е дали боли кога се прави резот?

9. Annath

Annath Форумски идол

Не боли, сѐ ќе се работи под анестезија. Ама зависно од зафатот, ако е комплициран, а звучи комплицирано според описот (иако не значи ништо додека не се отвори), ќе имаш болки постоперативно. И гледај да е некој поискусен хирург, по можност на максилофацијална да го вадиш, оти сепак местото е потешко достапно и синусот може да е ептен близу.

10. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Ти благодарам. Дали анестезијата што се става е иста со таа за поправка на заб? Се плашам дека нема да е доволна и ќе чувствувам болки исто како и при поправка на заб, немам воопшто праг на толеранција на болка, и многу пати ми се слошувало од болка. Тоа ме плаши малку

11. Annath

Annath Форумски идол

Иста е. Плус, боцкањето е на место каде што има мрежа од нерви, па е поголемо местото што ќе биде зафатено со анестезија. Не би требало да боли.

12. Alondra

Alondra Популарен член

Девојки препорачајте од каде сте задоволни за вадење на умник? Дали клиника или приватно.? За Скопје прашувам.

13. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Зорица Ајдинска, во склоп на 8ми септември. Само дента на операцијата малку болка и оток и толку, од наредниот ден нормално се.

cresa-jagoda and Alondra like this.
  14. Alondra

Alondra Популарен член

Колку пари ти наплати?

15. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Пред повеќе од 1год. беше, мислам дека околу 500ден. ама не сум сигурна. Најубаво јави се прашај.

Alondra likes this.
  16. Pea

Pea Истакнат член

Колку пари чини операција на умник?

17. Mae07

Mae07 Нов член

Здраво феминки. Денес ја вадев оваа осмица, долу десно. Беше малку покомплицирана операција, но добро поминав. Според ова што го читам овде сега сѐ е како што треба, но местото надворешно малку ми помодре. Дали е тоа нормално?
    Инаку пијам антибиотик, таблети против оток и против болки. Ставам ладни облоги и го испирам местото со чај од камилица.
    Сега болки немам, но се исплашив заради тоа што ми се појави модринка.
    Утре секако ќе одам на контрола.

Attached Files:

18. Camille84

Camille84 Истакнат член

Ординација Вивадент др. Алекдандар, спроти Американ колеџ во Аеродром. Работи со фондот, значи наплаќа симболично. Јас вадев со операција умник, многу сум задоволна.

***cute*** and Alondra like this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Може да се појави модринка, не е исклучено, особено затоа што се работи за комплициран зафат според снимкава. Ќе помине.

Mae07 likes this.
  20. 100nogalka

100nogalka Истакнат член

Pravev operacija na umnik na 17ti avgust na vnatre mi rastese, vo cetvrtok 26ti mi gi izvadija koncite i mi kazaa deka e se okej mestoto I nemav mnogu bolki se bese izdrzlivo no denes pred 2h pocna mnogu da me boli neizdrzlivo od sto bi mozelo da bide ne mozam da lociram kade mi e bolkata Dali na operacijata ili na 7 6 5 cuvstvuvam Kako cela strana da me boli

Attached Files: