1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Операција на умници

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од danniela5, 1 август 2011.

1. Nataalija44

Nataalija44 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    39
    здр 7ца ми е искршен заб како корен да речеме половинка така,ми рекоа требало операција да се прави, како иде тоа и дали може само да се извади не знам зошто има потреба од операција?

2. Didi87

Didi87 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    Здраво на сите. Имам 2 долни осумки кои се зарастени внатре па мора операција. Јас во суштина не се плашам од заболекари, игли и слично, но имам друг проблем. Малку сум гадлива кога треба да ми се чепка во уста посебно назад околу јазикот или крајниците па се плашам дека нема да ја издржам цела операција. Дали имате некој типс како да не ми се гади додека помини цела процедура или дали имаме некоја клиника каде вадат со целосна анестезија (зошто во Германија има, ама тука не знам). Благодарам.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.373
    Допаѓања:
    200.778
    Нема да осеќаш ништо од анестезијата, башка не чепкаат во крајниците. Јазикот ќе ти е отрпнат, без осет на таа страна кај што ќе се работи.
    Има и кај нас со целосна анестезија, во Систина чинам, само ќе треба добро да искешираш за еден заб, камоли за два.

4. Didi87

Didi87 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2022
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    Ти благодарам. За секој случај ќе прашам и таму баш ме интересира цената хаха

5. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.824
    Женски утре имам закажано операција на умници. И двата долни треба да ми ги вадат. Можеше и матичниот но удирале на некој нерв и затоа мора кај хирург. Е сега они се потерани но само се гледаат и немаат место каде да испаднат и затоа мора да ги вадам. Прашањето ми е дали боли и колку? Повеќе од после извршен царски рез или како? :D
    Во Германија ќе ми ги вадат, вчера читав рецензии за докторот 5 од 5 ѕвезди има, се најдобро пишува за него но мене ми е страв. Страв ми е дека цело време си подгнувам плунка и сега дека нема да можам додека трае процедурата ми е страв. Дали можам да потражам целосна анестезија или како и да се вика за да ме заспијат? И дали потоа тие ме будат или сама се будам? Страв ми е премногу а па издржав станување на нога 5 саата после царски рез. 8)

6. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    311
    Тие заби што ги викаат уште и заби на мудроста непотребно се вадат кај голем дел од пациентите извадени и може да створат други проблеми зависно на пример синуси или слично. Без рентгенска снимка не треба ни да се помислува зафати и за тоа како е во други држави треба да се праша таму секако не тие што не се таму.

7. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    Операцијата е со локална анестезија, меѓутоа двата умници одеднаш...не ти е баш паметна идеја. Нема да можиш устата да ја отвориш целосно со еден опериран заб, камо ли со 2.
    Дали боли, зависи колку ти фатила анестезијата и колку добро ти е ставена, во случај да е добар доктор ќе чувствуваш само притисок и допир, меѓутоа по операцијата и минувањето на анестезијата можи да почувствуваш болка на двете оперирани места. Ќе имаш и конци, тоа плус притисок прави на устата. Се на сѐ, зависи од поќе фактори. Со лесно да мине

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    5.540
    Не боли повеќе од царски во никој случај. Јас имам вадено со локална анестезија не чуствував болка, потоа пиев таблети против болка уште неколку дена. Да, непријатно е бидејќи не можеш да ја отвараш устата убаво првиот ден два, ама не е нешто неиздржливо. За плунката они ја собираат со апаратчето. Штом се веќе изникнати малку не е толку страшно. Јас следниот ден бев на работа после процедурата.

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.504
    Допаѓања:
    7.377
    Не сум имала царски, ама не верувам дека е толку драматично како истиот. Во моментот на операцијата не боли, хирургот оперира, има и помош околу собирање на крв и плунка, така да не се плаши. Е 2 заба на различни страни и тоа долни, не знам како ќе можеш да се храниш искрено. Боли после операцијата, апчиња ќе си пиеш против болка, може и оток да се јави, мраз на местото се држи веднаш после операцијата тој ден. Јас имав и проблем со движење на долната вилица едно месец дена ама се помина. Не е за потценување, сепак е операција и во моментот бев фрустрирана кога имав болки во вилицата, па дури и главата, ама полека се поминува.

10. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.824
    Фала ви на сите. Моментално сум во чекална па со Господ напред. Сакам да ги извадам и двата сега бидејќи чекам 2 ипол месеци од денот на закажување до денот на операцијата. А веќе од 3 јули сум на ново работно место директно во фирма и не би сакала одма да отсуствувам.

На sj *O*, Cherry333 и violetblue им се допаѓа ова.
  11. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    79
    Kako pomina ?

12. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.824
    Искрено да ти кажам сега за сега сум добро. За 10 минути ми ги извади и двата и дури ми ги ставиле во ќесенце ми ги дадоа за дома. :) Кога стигнав дома осетив првин на едната страна оток и болка, а после и на другата. Апчињата што ми ги дадоа со лажица ги смелев и испив и сега за сега неам болка. Ама седам со мокра ладна крпа покриена на образите.(facepalm) За спиење вечер не знам како ќе биде, ама ако е вака супер ќе е. Преска испаничив толку многу што го терав маж ми да ме носи у болница. :whew:
    Инаку сакав да ве прашам дали пушите? Доколку пушите цигари после колку време од операција запаливте цигара? Не ми се толку јаде, и вода пие како што ме фаќа криза за цигара. И уште нешто. Тоа тупферите што ги ставаат газите како памукчиња за да собираат крв, ми рече да ги плукнам после саат време, и после не одма ама пак да ставам. Жени јас не можам уста да отворам за да можам да си ставам, а и плус гаде ми се кога треба да ги ставам. Пробав два пати не успеав и баталив. Па сега седам до мене вангла и само плукам во неа. Не можам на 5 минути да трчам во Вц.:rofl:
    Ама се изнапишав. :wasntme:

13. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    14.121
    20230623_192819.jpg

14. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    За делот со пушењето немам одговор оти сум непушач. За делот со плукањето е нормално, само немој премногу силно да плукаш оти ќе ти се скинат конците и можи да ти се згрутчи крвта. Ти препорачувам да се плакниш со ладна камилица. Со помин

15. idktbh

idktbh Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    437
    Постојано одложувам вадење умник зошто ми е страв..Некој да не имал искуство со д-р Бруно Николовски? На максилофацијална хирургија

16. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.824
    Женски денес бев да вадам конци и докторот ми кажа дека се е супер и добро заздравено. Го прашав докторот дали сеуште треба да јадам пасирано или може да џвакам. Ми рече дека може да џвакам освен да избегнувам сега за сега кикиритки и други јаткасти плодови. Е сега пробав да јадам макарани арно ама осеќам дека имам една дупка и таму ми влегува храна, и малку сам исплашена. Таа дупка така ќе остане, или тоа раната пак се отворила? Маж ми вика премногу преовеличувам но јас да си прашам, бидејќи не знам. Осеќам потешкотии во џвакањето дека не можам баш убаво, но тоа е нормално. Сега само ова ме плаши со дупката каде што ми влева храна.

17. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    Нормално е. На последниот умник кај шо го вадев местото и јас уште имам дупка, на останатите места ми се затвори со тек на време. И таму ќе го миеш местото само понежно, и ќе плакниш обавезно

18. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.824
    Ти благодарам многу. Исто и свекрвата ми кажа дека е можно дупката да е била и од чворот каде што стоел конецот. Искрено се исплашив и одма на најлошо мислам, али океј е. Ќе внимавам малку на почетокот. Ти благодарам уште еднаш.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.504
    Допаѓања:
    7.377
    Немам искуство со докторот, ни осмица не вадев на клиника од пуста одбивност кон истата. НО, затоа што секогаш ќе се заинаетам за нешто ми се мава по нос (не сакав да одам на клиника), после мојата операција на осмицата додека сум била под дејство на анестезија сум се прегризала и сум си направила циста во внатрешноста на долната усна. И пак завршив на максило за да ми ја отстранат. Ова ти го пишувам само за да ги пофалам максило. Не знам зошто толкава одбивност имав за таму, ама многу позитивно бев изненадена. Чисто, дезинфекција ми правеа околу устата пред интервенцијата, внатре со бетадине (што не се случи на мојата операција кај оралниот хирург). Докторите се супер, искусни и опуштаат пред операција. Е само поскапо е отколку во други државни установи, пример умник вадат за 1250 оперативно како што слушав, јас на приватен орален платив 700. Ама вреди, стварно позитивно изненадување од државна болница..

На idktbh му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.504
    Допаѓања:
    7.377
    Нормално е да имаш дупка на местото кај што бил забот и корените,не може одма да заздраве. Се полни со храна, мене шубе ми беше од тоа исто да не ми заздрави со храна внатре (facepalm). После секое јадење жабуркај со вода само доволно е, да излезе храната од дупката