Операција на умници

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by danniela5, Aug 1, 2011.

1. Tete Capdevila

Tete Capdevila Истакнат член

Луѓе дај кажете добар хирург за осмици. Небитно дали државно/приватно, само стварно да го/ја бива затоа што голем уплав имам од вадење (страв да не се искомплицира и сл.)

resenska likes this.
  2. resenska

resenska Популарен член

Dental clinic Dentin desno posle nadvoznikot bit pazar doktor Fisnik Kasapi odlicen oralen hirurg raboti so fond samo zemete prioriten upat od maticen stomatolog I so upat odete tie kje Vi zakazat termin pozz

Sabaabaas likes this.
  3. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Мора ли секоја 8 мица да се вади? Јас ја имам преку 10 години
    , но во последно време само кога ќе затворам уста ми е малце неудобно, вака немам друг проблем како на пример при јадење?

4. Annath

Annath Форумски идол

Не мора.
    Неудобноста може да ти е од друго, не мора од осмицата. Ако ти е излезена пред повеќе од 10 години, не би требало сега да почне да прави проблеми со затворање на устата. Нека те види стоматолог.

Ta-mara likes this.
  5. Melanija12

Melanija12 Активен член

Здраво, дали некој има искуство со вадење осмици на државно, кај мојот стоматолог на приватно е 5000ден, ми спомна дека на државно со упат било околу 1000ден.

6. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Јас вадев полани на клиника хируршки и платив 350 партиципација. Кај Едвард Јанев вадев и задоволна бев.

7. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Некој што вадел умник претходно да ми каже кога почнавте да јадете и функционирате нормално?
    Уста не можам да отворам, ни збор да кажам. Пробав да го извадам тампонот, но штом го тргнам почнува да лие крв иако помина саат ипол..
    во ист момент ме фаќа нервоза затоа што пред да отидам немав време ни да јадам, ни цигара да запалам. :tmi:
    Докторката ми рече 2 недели да не пушам :o изгледа непушач беше.
    На интернет читам од 3-5 дена. Вие кога запаливте? :D

8. Annath

Annath Форумски идол

После два до три часа би можела да јадеш, ама ладна и течна храна. Ако уште има крварење после саат и пол, два часа, ама баш крварење, не сукрвица, тогаш оди на орална хирургија.
    Пушењето после вадење не се препорачува, не затоа што докторката е непушач, оти ќе ја извадиш крвта, т.е коагулумот од раната и нема да може да ти зарасне, ќе боли многу повеќе од било кога до сега оти коската ќе биде изложена. Два до три дена непушење обично е доволно, ама најарно е ич да не се пуши додека не затвори ко што треба. Исто така не треба да испираш од истата причина.

9. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Ти благодарам за советот :) ми прекина крварењето после 3 часа.
    Ќе почекам со јадење и пушење, се напив со цевче смути малку и тоа со страв.
    За испирање ми дадоа шприц да го чистам местото со солена вода, ама дури после 48 часа. Среќа немам оток и силна болка.

10. Annath

Annath Форумски идол

Со цевка не. И тоа може да го извлече коагулумот. Ќе пројде и ова, тешко е првите два дена.

11. Mucika

Mucika Популарен член

Мислам дека со цевка не ти е паметно да пиеш, така шмукаш и смета на раната. Јас си пиев сосем малку од чаша или со лажица. А за цигариве, маж ми попрво за цигара ќе умре отколку за вода, он пушеше после неколку саати.

12. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Trudna sum 32 nedela I imam bolka od desna strana kaj umnicite I gore I dolu, najverojatno ke mi napravat problem, Sega nemozam nitu render slika da im napravam ni intervencija nekoj so slicno iskustvo ?
    Iako mislam deka ke si cekam da ja isteram bremenosta ama bolka sekoj den ne se trpi...

13. Annath

Annath Форумски идол

Прво оди на стоматолог да видиш што е причината за болката, и да, може да се прават интервенции, па и да се вади заб во бременост. Како што кажа болка секој ден не се трпи, му штети на плодот многу повеќе отколку било каква интервенција.

.baby.love. likes this.
  14. Denica123

Denica123 Истакнат член

I jas sum trudna 18ta nedela, denes vadev 8mica, mnogu e postrasen infektot vo bremenosta otkolku anestezijata sto se prima za vadenje zab i intervencijata. Jas sakav da prasam za iskustva, kolku vreme boli posle intervencijata? Ne bese so operacija, ama osekam bolka. Kolku dena trae od prilika?

.baby.love. likes this.
  15. joplinjanis

joplinjanis Активен член

Некој што вадел умник на максилофацијална хирургија да препорача доктор?
    Секоја препорака и искуство се добредојдени.

16. Nora02

Nora02 Истакнат член

Прв пат денес вадев осмица доле лево, одлично помина операцијата, а и сега немам некои големи болки ниту пак сум отечена многу. Читав дека на другите првиот ден и крв им течело од местото, јас ниту крв немам. Дали е нормално да не ми тече крв воопшто? (можеби е убаво извршена операцијата не знам)

17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Dali nekoj vadel 8ci kaj dr. Ajdinska?
    Od nikade nigde pocnaa da me bolat nekolku zaba i denes se snimav i mi rekoa loso e postavena osmicata..da odlucam dali odma da gi vadam ili da pocekam..dali e rizik da se ceka? Imav drugi bitni pregledi ispozakazano periodov :(

18. Eona.002

Eona.002 Истакнат член

Некој искуство со дрен откако конците се извадени? На колку време ви менуваа, за колку време ви помина и што јадевте? Имав операција на долен умник, после 7 дена дрен затоа што раната можеби била сува..

19. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Operacija na umnik (neizlezen voopšto) gore levo, nosev konci 14 dena sve okej bez problem pomina sve

20. Eona.002

Eona.002 Истакнат член

Нормално ли е чувство на затегнатост 9 дена по операција? Осеќам како да имам нешто во долната вилица