Операција на умници

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by danniela5, Aug 1, 2011.

1. FTS

FTS Истакнат член

Дали можеби се сеќаваш на маста ? Пред два дена правев операвиција и ужасно ме боли раната. Ако ти текнува на маста, стварно би ти била благодарна

2. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Пиј бруфен или ибопрофен и плакни ја често со камилица. Обевзно ставај и мраз, од надоврешна страна не директно внатре.

Antonija1777 and larrachi like this.
  3. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Гингивал се вика маста, мислам дека можеш да ја најдеш во сите аптеки.

4. Annath

Annath Форумски идол

Сoлкoсерил мaст или НБФ гингивaл гел, штo ќе нaјдеш пo aптекиве. Oдлични се и двете, сo тoa штo сoлкoсерил пoтешкo се нaoѓa. А гингивaл гелoт гледaј дa биде НБФ, другите слични гелoви не му се ни дo кoленa.

5. celineparis

celineparis Популарен член

Го имам овој проблем со умникот (како на сликава) кој веќе е израснат. Што е чаре? Да се вади забот кој бтв е здрав или да се сецне ова непцево што го покрива? (Иначе да напоменам дека Господ го гледам од болки кои се појавуваат од време на време и кога ќе отидам на забар секој процес на чистење многу ме боли и отекува).

image.jpeg

6. buttercup5

buttercup5 Истакнат член

Јас имав до пола изразнати умници, ми се гледаа но морав да ги вадам зашто немав место во вилицата. Посети го стоматологот и тој нека те упати на клиника, таму ќе ти направат снимка и ќе ти кажат што понатаму.

celineparis likes this.
  7. VIK-KIV

VIK-KIV Активен член

Ако имаш простор во виицата доволно само ќе го сецнат непцето, но ако немаш најдобро е да ти се извади 8та.Јас имам лошо искуство со тие на државана со првата 8ца и за другит е 3 си отидова кај Д-р Тошо Иванов кај Гратски парк има ординација,супер поминав. СО лесно и побрзо да ти се среди се.

celineparis likes this.
  8. celineparis

Имам панорамска снимка и имам место во вилицата. Искрено душава ми се тресе, се надевам со анестезија нема многу да боли сечењето на непцето. :(

9. buttercup5

buttercup5 Истакнат член

Мене стоматологот ми кажа дека на клиника имале некои ултра-што-знам апарати што не предизвикувале болка и крварење. Со среќа! :D

celineparis likes this.
  10. MissDior

MissDior Популарен член

Какво е опоравувањето после вадење на умник? Мене ми е изникнат цел но немам место да го мијам со четка ми се собира храна.

11. buttercup5

buttercup5 Истакнат член

@MissDior зависи колку е тешка операцијата, односно колку е заглавен забот. Првите 2 дена се лоши, ќе мораш да јадеш течна/мека и ладна храна. Досадно е и промивањето на уста со чај од жалфија или камилица, за одржување хигиена. Тоа се практикува додека не се извадат конците обично се вадат после една недела од операцијата. Исто така нема да можеш нормално да ја отвараш устата и ќе треба да се вежбаш. Нормално ќе си се миеш заби со паста и четка но нема да „рибаш“ кај делот што ти е опериран.

Исто така и времето влијае, обично преку лето не се вршат операци затоа што топлината предизвикува крварење.

MissDior likes this.
  12. celineparis

Кажете што апче да се напијам за болка после вадењето вчера, ова кафетинот ич не помага? :(

13. Kala22

Kala22 Популарен член

Вентор најмногу помага

celineparis likes this.
  14. Lunaa21

Lunaa21 Активен член

Денес вадев заб 4ка горе лево и сега ме боли . Што можам да се напијам против болка зошто боли ужасно, а да не му штети на моето бебе дека го дојам? Пиев парацетамол ама никаков ефект.

15. Kala22

Kala22 Популарен член

Да беше друг случај ќе ти препорачав вентор или кетонал ама вака не би знаела,мислам дека најдобро е да разговараш со матичниот па да ти препорачаат нешто.За сега држи ладни облоги и прави гаргара со чај од жалфија би требало малку да ја смири болката,во спротивно ќе мора да ја издржиж болката...

16. Laurynhill

Laurynhill Истакнат член

Мене умниците ми се више израснати здрави све океј ама нема место и ги туркаат другите заби. Дали има разлика во вадењето кога веќе се израснати ?

17. Laurynhill

Laurynhill Истакнат член

И кога може да се пушат цигари после вадење умник?

18. bijonse

bijonse Истакнат член

...штом не си запалил/ла не пуши веќе цигари... прочисти го органзимот од тоа ѓубре , биди мангуп/ка без цигари да те видам ;)

Last edited: Oct 29, 2016
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

@Laurynhill вадење умник со операција ич не боли и е најдобро според мене. Јас сите 4 морав да ги вадам со операција имам претесна вилица и ми растеа горе на образ. Инаку мене сите ми беа израснати (еден пола излезен беше само) и одлично поминав. Ич не ме болеше,. Пушев од одма после вадењето.

20. bijonse

bijonse Истакнат член

...сигурна си дека правилно ( не си имала нешто оток предходно оти не смее да се вади ), ем стерилно , ем целосно ти го вадеа ? :(