Дали можеби се сеќаваш на маста ? Пред два дена правев операвиција и ужасно ме боли раната. Ако ти текнува на маста, стварно би ти била благодарна
Пиј бруфен или ибопрофен и плакни ја често со камилица. Обевзно ставај и мраз, од надоврешна страна не директно внатре.
Сoлкoсерил мaст или НБФ гингивaл гел, штo ќе нaјдеш пo aптекиве. Oдлични се и двете, сo тoa штo сoлкoсерил пoтешкo се нaoѓa. А гингивaл гелoт гледaј дa биде НБФ, другите слични гелoви не му се ни дo кoленa.
Го имам овој проблем со умникот (како на сликава) кој веќе е израснат. Што е чаре? Да се вади забот кој бтв е здрав или да се сецне ова непцево што го покрива? (Иначе да напоменам дека Господ го гледам од болки кои се појавуваат од време на време и кога ќе отидам на забар секој процес на чистење многу ме боли и отекува).
Јас имав до пола изразнати умници, ми се гледаа но морав да ги вадам зашто немав место во вилицата. Посети го стоматологот и тој нека те упати на клиника, таму ќе ти направат снимка и ќе ти кажат што понатаму.
Ако имаш простор во виицата доволно само ќе го сецнат непцето, но ако немаш најдобро е да ти се извади 8та.Јас имам лошо искуство со тие на државана со првата 8ца и за другит е 3 си отидова кај Д-р Тошо Иванов кај Гратски парк има ординација,супер поминав. СО лесно и побрзо да ти се среди се.
Имам панорамска снимка и имам место во вилицата. Искрено душава ми се тресе, се надевам со анестезија нема многу да боли сечењето на непцето.
Мене стоматологот ми кажа дека на клиника имале некои ултра-што-знам апарати што не предизвикувале болка и крварење. Со среќа!
Какво е опоравувањето после вадење на умник? Мене ми е изникнат цел но немам место да го мијам со четка ми се собира храна.
@MissDior зависи колку е тешка операцијата, односно колку е заглавен забот. Првите 2 дена се лоши, ќе мораш да јадеш течна/мека и ладна храна. Досадно е и промивањето на уста со чај од жалфија или камилица, за одржување хигиена. Тоа се практикува додека не се извадат конците обично се вадат после една недела од операцијата. Исто така нема да можеш нормално да ја отвараш устата и ќе треба да се вежбаш. Нормално ќе си се миеш заби со паста и четка но нема да „рибаш“ кај делот што ти е опериран. Исто така и времето влијае, обично преку лето не се вршат операци затоа што топлината предизвикува крварење.
Денес вадев заб 4ка горе лево и сега ме боли . Што можам да се напијам против болка зошто боли ужасно, а да не му штети на моето бебе дека го дојам? Пиев парацетамол ама никаков ефект.
Да беше друг случај ќе ти препорачав вентор или кетонал ама вака не би знаела,мислам дека најдобро е да разговараш со матичниот па да ти препорачаат нешто.За сега држи ладни облоги и прави гаргара со чај од жалфија би требало малку да ја смири болката,во спротивно ќе мора да ја издржиж болката...
Мене умниците ми се више израснати здрави све океј ама нема место и ги туркаат другите заби. Дали има разлика во вадењето кога веќе се израснати ?
...штом не си запалил/ла не пуши веќе цигари... прочисти го органзимот од тоа ѓубре , биди мангуп/ка без цигари да те видам
@Laurynhill вадење умник со операција ич не боли и е најдобро според мене. Јас сите 4 морав да ги вадам со операција имам претесна вилица и ми растеа горе на образ. Инаку мене сите ми беа израснати (еден пола излезен беше само) и одлично поминав. Ич не ме болеше,. Пушев од одма после вадењето.
...сигурна си дека правилно ( не си имала нешто оток предходно оти не смее да се вади ), ем стерилно , ем целосно ти го вадеа ?