1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Опсесивно-компулсивно пореметување (Оbssesive compulsive disorder)

Дискусија во 'Психологија' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    Кантарион не се пие доколку земате било какви антидепресиви.

На Cosmic Girl, riba79 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  2. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Знам, и на никаква терапија не сум.
    Дури ни витамини не земам подолго, ама ајде прво да видам како ќе ми е без него, да не лепам вина одма.
    А сензитивност на светлина дефинитивно ми направи, пишува дека е најчеста њус појава.

3. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Веќе ми е подобро откако не се напив сношти.
    Не сум целосно ок ама многу посмирена и без толку интрузивни.
    Верувам дека ќе ми е подобро со тек на време.
    Кантарионов многу парадоксален.

4. Igor97mkd

Igor97mkd Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Јас цело време имам флешбекови од минатото и ми се повраќа цело време.

5. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Исто ми беше скроз...
    И истите теми кои сто пати сум ги надминала...и надуен стомак, чувство дека ќе повратам, палпитации, играње на нерви фото сензација, и денес многу подобро откако го прекинав вчера.

6. Mariаna3

Mariаna3 Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2024
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    316
    Опседнатост да, цело време проверување на работи, предмети повторување на зборови ... Ако нешто не го направиш според редослед нешто лошо ќе се деси ... Тешко се лекува ова ... На моменти ме фаќа така ама па пробувам да се оптеретам со некоја обврска да не мислам на тоа.

На eliesaab, Cosmic Girl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Доротка, верувам дека си добра најсетне чим те нема...

8. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Back to black...
    Друштво, како ви е од топлово?
    Јас никако да излезам на мирно море.. Скоро цел Јули сум "салата".
    Малку да залади навечер далеку подобра.
    Денски вон себе.
    Не беше до кантарионот.
    Ден два добра и цел Јули за никаде.

На eliesaab и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    985
    Toploto vlijae na se,mozok ne mi raboti i ne mi pamti bez klima.Ova e normalno ne e opsesija ni bolest.Aj da se pofalam napustiv rabota sto mi smeni bioritam i hormoni ,ne e normalno da se legnuva posle 12,i utre glava da ne si najdes kako zombi.,toa sto ne me razbira nikoj manje vazno.
    Drugo dali nekoj probal so hipnoza ili samohipnoza da smeni nekoi losi misli od minatoto i dozivuvanja?Mislam deka ova pomaga,sto mislite?

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Баш ми е драго што смени работа, знам дека ти беше тешко..
    Немам пробано, ама би пробала се' само да дојдам при себе повторно.
    Некој имаше пишано дека главата му е како телевизор на кој експресно брзо се менуваат илјадници канали. Е баш ми е таква цел Јули!
    Летата последниве години ми се ужасни!

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Accept Thoughts Head-On. Rather than pushing upsetting thoughts away, it can be helpful to instead accept the thought and allow it to complete itself. ...
    Focus on a Task. ...
    Share Your Thoughts. ...
    Use Humor. ...

12. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    985
    Работа нова уште барам,и верувам летно време дека се повеќе по странство имам повеќе шанси за тоа што ми одговара,и ме викаат на интервју.Токсични луѓе избегнувам оние што нон стоп кукаат ,решив да не ги дружам со КОМПЛЕКСОТ НА ЖРТВА,како се нив им се случува ова и она ,ТИЕ ЈАДНИ И ДОБРИ И БЕЗ ИЗБОР.Заразни се избегнувајте ги во широк агол,.нам ни треба позитива,смеење на глупи видеа или комедии,прошетки во природа,јога вежби во група не дома,добар шопинг за релаксација,книга ,редовна исхрана и редовен сон.Одам и во црква на литургија,си кажувам за себе што ми помага,и благодарност за секој ден кон БОГ штом сум здрава.Менталниве проблеми се лечат,има други болести што им нема лек ни апче.

На eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.
  13. Dorotka

Dorotka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    96
    Eve me mrdam :D si posetiv psiholog, dijagnoza nesakase da mi dade poso me vide isplasena hahah, ama da cuknam vo drvo mesec dena super sum ne mi pagat na pamet gluposti do koga ke vidime, mada zenata ubavo mi objasni deka so poveke navleguvam vo dr. Google i citam za bolesti posebno za psihicki poremetuvanja tolku poloso si pravam, i eve veke mesec dena nisto ne citam. Inace na prviot razgovor kutrata zena ja utepav so prasanja: Doktorke dali da odam na psihijatar po terapija, nemoj ako ne zimam da siznam poveke :$ Doktorke dali ima sansi psihoza da razvijam, abe za smea bev, ama pusti strav, kako si mi ti?

14. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.617
    Допаѓања:
    14.993
    @Dorotka ..ТВ да немаш и таман си. :)

15. Dorotka

Dorotka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    96
    Najubavo nisto, nekoja planina bez civilizacija :D stado ovci i beki pamet ke mi dojde. Traj zenska ziva smea sum, na rabota na koleskite im kazav druski ako primetite cudno ponasanje kaj mene da lupam gluposti cudno da se ponasam da haluciniram vodete me na psihijatrija, oni popagaa od smea dur ednata mi vika ee ja sum ti anksiozna 20godini pa do sega trebase da skrenam, a jas pak ja ubeduvam vikam zeno si imam simptomi na psihoza pocnaaa i gluvci da mi se pricinuvat gotova sum, aj zenata koga pocna primeri da mi dava so horor filmovi deka nesto koga strasno gledas posle ti se i pricinuva na sekoj zvuk ripas epa vika taka ti e i toj trip deka imas psihoza i deka ke pocnes da haluciniras i sega ti se pricinuva, vazno ubavo gi nasmeav i da ne nacnev taa tema nemase ni da znam deka koleskata imala maka so anks. A doktorkata ja utepav so prasanja haha dur koga i raskazuvav so me maci nasmeana bese celo vreme iako se trudese da bide ozbilna, se ti e do mislite vika praves od neproblem problem, i jas i velam ama jas go toa znam, epa vika poso znaes a ne praktikuvas sega ke me plakas djabe :wasntme: a vikam dijagnoza koja mi e, veli prijaten den ti zavrsi terapijata, aj mnogu se raspisav jas (facepalm)

16. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.617
    Допаѓања:
    14.993
    @Dorotka мислам дека и со годините тоа доаѓа, мисли мозокот 24/7. Само секој ден да се наместат мислите, да му се дава на мозокот попродуктивни задачи.

17. Dorotka

Dorotka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    96
    E toa da, fokus na poubavi raboti, hobi, malku vreme za sebe ostanatoto moze da priceka,i samo druzba so pozitivni luge, mada psihata e cudo trista filma moze da napravi, da mi kazuvase nekoj nemase da veruvam ama kako si osetiv na svoja koza vo se veruvam :lol:

На Mentalna85 и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Многу информативен разговор:

https://open.spotify.com/episode/0e41McXk8KeCbYWs5rOaOV?si=k3Oim2jZRKeUlrzGA3mfsg

Самата она го има нарушувањето поради што има непожелни мисли, пред сексуални поврзани и со деца, со животни, со роднини.

Не си мислите, без разлика какви и да си. Можеш да ги прифатиш, но да не дејстуваш.

На theowndemon и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Секако дека нема да дејствуваш, поготово во нашиов случај , зашто тоа се несакани мисли кои немаат ништо заедничко со она што ние го сакаме, ама растројството нѐ плаши дека некако "можеби" би сакале што не' тера на постојани сомнежи и страв. Јас сметам дека горе долу сите со растројствово сме свесни за тоа, но не би ни било толку крваво истото кога толку лесно би можеле да не им даваме значење..
    Да, поентата е да се прифаќаат тие мисли да лебдат и ќе исчезнуваат пополека кога нема да им даваме значење, но за жал растројствово кај поголемиот дел од нас е од биолошки-хроничен карактер и секогаш ќе најде нова тема или ќе не враќа на старите, но, да, со многу работа може да се менаџира..ама рецидиви ќе има секогаш.

Среќна сум за тебе што си многу подобро. Браво!
    Јас цел Јули бев за никаде, првиве почетни денови од август дојдов при себе како се движиме кон еден веќе, ама некој реален стрес дома со татко ми не беше добар, пак ме врати, сега со кардио опсесија. Прво малку ме заболе во градите и вчера имав како палпитација додека трчав, ме удри како со тупаница а ми се има случено многу пати истото, ама опсесијава ми вели дека било стегање а не палпитација, и веќе не се ни сеќавам што беше, знам само дека ќе морам на тестови за да се смирам а од друга страна ми е страв да ги правам и пак замислена цел ден само на тоа.

После вториот развод лани ништо не ми се случува на тоа поле , ама првата година до пролетва бев во онаа револуционерна фаза и направив триста чуда за една година, ама пролетва кога ми завршија ангажманите се видов пак сама и паднав.
    Повеќето пријатели ми се во брак со деца и обврски, а тие што не се , ми се некако апатични и едвај ми излегуваат, и најчесто останувам сама, а тогаш еве ме чека мојот најверен партнер - растројствово.
    Да имам за кого да се грижам многу подобро функционирам.
    Маги од Екв што рече, најтешко е да треба да се грижиш само за себе.

20. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Сексуален и насилен осд.. некој искуство да објасни