Опсесивно-компулсивно пореметување (Оbssesive compulsive disorder)

Дискусија во 'Психологија' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Совршено те разбирам на кои мислеше, и драго ми е што се разбираме.
    Може да се каже дека некои се помачни, некои помалку, во зависност од наоѓањето "олеснување" за истите..
    Не ми замерувај на страста со која се залагам за растројствово, оти како паталец од истово знам колку може да ја влоши ситуацијата дури и еден незлонамерен термин.
    Пред години имав искуство кога на девојка со ОКП другарката ѝ имаше кажано дека мислите кои ги има се опасни и веднаш треба да побара помош, девојката се имаше преплашено до степен да не сака да излезе од дома и да се смета себе за опасна, што нема врска.
    Денес се смее на тоа, ама во акутна епизода тоа изгледа пеколно.
    Многу треба да се внимава што зборуваме, луѓето со ОКП се екстремно осетливи и предобри личности. Се' си земаат при срце и персонално. За жал.
    Поинаку не би ни постоело растројствово.

На birsen, Mucenceto, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    3.080
    Те разбирам потоплно, одма сфатив што сакаш да доловиш. Убаво е да стои така формулирано мислењето. Ништо никому не замерувам на форумов сме и да се едуцираме.
    Силна :hug:
    :f:

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Друштво, ме интересираат ваши искуства со медикаменти кои ви помогнале со интрусивните мисли а и со спиење, оти кај мене е афектирано и спиењето поради тензијата од мислите и стравовите.
    Веројатно ќе морам на медикаменти после долги години без нив.
    Благодарам однапред.

На birsen му/ѝ се допаѓа ова.
  4. birsen

birsen Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    8
    Mentalna gleam mnogu znaes za okb jas preska vlegov na instagram i citav eden pisal znaci ot panicni napadi sleduva anksioznost okb pa na kraj pisal sizofrenija abe me iznervira mnogu i mu pisav ti psihijatar li si zosto gi plasis ljudive vake i da ti kazem pravo me isplasi mnogu