Опсесивно-компулсивно пореметување (Оbssesive compulsive disorder)

Дискусија во 'Психологија' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    17
    Може не си обраќале многу внимание на мислите

2. SapphireHaze

SapphireHaze Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2025
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    18
    Кај мене многу помогна директно спротиставување на ритуалите, и денес можам да кажам дека ми е сведено на минимум во споредба со порано (одвреме-навреме знае да направи некој мал камбек, ама контролирано). А речиси 10 години мака мачев, тоа беше страшно. Тогаш дури не бев ни информирана што е всушност ова пореметување, ниту дека постои.

3. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    10.816
    Деновиве на најјако. Изгубив лична карта, 2 дена гуглам, зборам со chatgp, eден куп сценарија дека некој ја нашол и во мое име подига брз кредит. 5 минути сфаќам дека претерувам, наредните 5 низ глава ми се вртат најцрни сценарија, не можам да ги контролирам мисливе. Работам механички, цел ден мислите ми се во ова.

На lorenn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    379
    Имав порано за ситници од типот мора волуменот на звукот од тв на 7 цртички точно да е исто компулсивно миење на раце, ги истнчив, имав еден период опсесија со вежбање вежбав три пати по 45 мин дневно :D ребрата ми се гледаа :tmi:

до душа последново треба да си го вратам :?:

На FlirtBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  5. RebelliousGirl

RebelliousGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    19

И јас исто, изгубив 10 год од животот и сега сум многу разочарана што после толку години пак се врати. Можеш ли да споделиш некој совет, терапија и начинот на твоето справување?

6. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.206
    Кај нас за жал нема терапевт специјализиран за ОКП.
    Тоа е златниот стандард за ова растројство.
    Медикаменти помагаат кога е неподносливо ама и на нив не може да се потпрете цел живот. Не се ефикасни на долги стази како други медикаменти.
    И секако, работа на хармоничен живот, работа, околина ,врски кои ќе направат да се чувствува човек стабилно. А тоа е најтешкиот дел.
    Секој поголем стрес ми поттикнува долги епизоди.

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.384
    Уште си го имам во помалку екстремна верзија.
    10 пати проверував врата дали заклучив, раце мијам но помалку, синоќа во 2h чистев низ станот, бришев прашина, ѓи наредив маичките по боја со сите закачалки свртени на една страна.
    Сабајлево видов дека парфемот на мм е подместен милиметар, станав специјално да го наместам пошто нели мора да се подредени како што треба.
    Инаку само во чистота не можам да се управам, претерувам малку опсесија ми е станата.
    Хелпп, не се трпам веќе.

8. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.206
    Уххх можам да замислам, мачно е навистина.
    Јас бајаги години веќе немам екстерни ритуали. Освен рингла два три пати да проверам.
    Кај мене се интерни, опсесивни мисли последниве години поврзани со егзистенција и реални проблеми. Секој реален покрупен проблем ме вади од колосек до степен да не можам на ништо друго да мислам и ми го пореметува спиењето кое ми начнува и анксиозност после. Јас имам повеќе како пјур О без надворешни компулсии и мислам дека е и потешко дури оти немам компулсија која би ме смирила па макар и на кратко. Само чиста опседнатост со реалниот проблем и интрусивни мисли со најцрни сценарија.
    Како и да е, интерни или екстерни мачни се и обете.
    Пишав погоре -специјализиран терапевт е клучен за ова, ама кај нас нема.
    Има онлајн од странство, ама реално се скапички за наш стандард а неколку сеанси нема да направат голема промена.
    Се работи на ова баш редовно и темелно до значително подобрување. Кога ќе имаме епизода пак и така.
    Не постои трајно искоренување. Само учење да се контролира и редуцира, а со тоа и подобри животниот квалитет.
    Може да се постигнат фантастични резултати ама за тоа се клучни многу фактори.

Последна измена: 20 октомври 2025
  9. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.384
    Тешко ми оди контролата.
    Ептен е мачно...
    Инаку во тука во Холандија има се движат од 190-230e 60мин. :sweat:

10. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.206
    Знам, си држат цена. Ги нема многу.
    Премачно е оти си свесен дека може поинаку ама "прелистувачот е закочен" во мозокот и го врти истото.
    Да постоеше ефективна медикаментозна терапија би ја земала цел живот само да функционира тој прелистувач.
    Еден психолог ми рече дека сме го стекнувале растројствово и дека мозокот така ни е научен да функционира, на што не верувам во целост.
    За жал многу работи остануваат нејасни за ова растројство а богами мислам дека е едно од најмачните. Те дебилитира во секој аспект.

11. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    293
    Кој ќе си праи ХИВ-тест од куртоазија, јас... скурац ми е више да ви кажам.

12. milkyway^^

milkyway^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2025
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    534
    Имаш реална причина/сомнеж?

13. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    293
    Зависи, орален со ONS од странција, мада носам протези, па имав минијатурни повреди у устата...ама па девојчето е многу океј, еве ден денес муабет си праиме, иако си отиде дома. Бо, не знам.

На milkyway^^ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.384
    Ме фати и мене напад на паника за ХИВ пошто еден период имав дијареа и си гуглав дека тоа е еден од симтомите. Запалив кола, трк то Биотек.

Не ти е грешка, ем мирна ќе ти е душата. :lol:

На SeñorPink му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    293
    Ма порано не ме јадеше јанѕа толку, ама ми текна на една дешавка ко дете...најдов црвен кондом позади зграда и мислев дека е балон... џ-џ
    И језда ми текна години подоцна, ама од тогаш хив ми е страва. Јок наредна путка шо ќе ја јадам ќе биде на некоја проспектна снајка, со оваа ептен се занесов у моментот.

На Mumoftwo30, milkyway^^, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.384
    Ептен ти се заслади оваа. Наредна биди кавалер, прати ја да се тестира.
    90% од младиве не знаат што е гинеколог, а се ебаваат.

Пуст страв... Јас мм го натерав да се тестира и пред да се брцаме без кондом да праи микробиолошки тестови, да сум сигурна дека нема секакви гомнарии.

На таква паничарка ко мене што имам страв од тие работи, екс дечко го фатив преку инфекции што ми беа закачени од него пошто си го брцал додека бил со мене на некоја друга госпожа.
    Оди после лечи се со месеци душа ми излезе. :smirk:

На H.VAGA, Mumoftwo30 и JasBee11 им се допаѓа ова.
  17. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.206
    Здраво, опседнат си до степен да ти го отежнува функционирањето, правиш ритуали за евентуално олеснување од опсесијата?
    Ако не е до толку, секој би се запрашувал и посакал да направи тест. Реална причина има, иако оралниот секс не спаѓа во високо ризичните, но сето ова е нормална реакција на свесен човек.
    Мојот матичен сам ми кажа дека направил хив тест затоа што прегледувал пациент со веќе сида кој не знаел дека има а имал рани по телото. Контакт кожа со кожа исто не спаѓа во ризичен освен ако имаме свежи рани кои крварат, докторот немал ништо од тоа ама направил за секој случај.
    А нема ОКП.

На Nausicaa, Mumoftwo30 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  18. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    293
    Дијангостицирано ОКП имам 10+ години...Ништо ново, него фазава не е најлоша, едно време имав проблем со миење раце...а у, најдолго имам миено 5 часа... 2 сапуни потрошив.
    Некогаш ми е тешко да разграничам дали е реална потреба и страв или ОКП.
    Фала ти.
    Да не биде се фалам, ама плава, висока, скандинавка, јебига, слаб карактер сум. АХАХАХАХА

19. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.206
    Ако мислиш на миењето раце толку долго секако дека е ОКП. Анксиозност и опсесии одат рака под рака. Едното без другото не би ни постоеле како такви.
    А како се справуваш сега?
    Си бил на медикаменти?

20. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    293
    Update: Чист сум ко суза
    Рисперидон, Елицеа, некои други антидепресиви, дијазепам за смирување, ништо не ме оправа.

На FlirtBerry, Mumoftwo30 и milkyway^^ им се допаѓа ова.