Опсесивно-компулсивно пореметување (Оbssesive compulsive disorder)

Дискусија во 'Психологија' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    13
    Може не си обраќале многу внимание на мислите

2. SapphireHaze

SapphireHaze Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2025
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    16
    Кај мене многу помогна директно спротиставување на ритуалите, и денес можам да кажам дека ми е сведено на минимум во споредба со порано (одвреме-навреме знае да направи некој мал камбек, ама контролирано). А речиси 10 години мака мачев, тоа беше страшно. Тогаш дури не бев ни информирана што е всушност ова пореметување, ниту дека постои.

3. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.399
    Допаѓања:
    9.497
    Деновиве на најјако. Изгубив лична карта, 2 дена гуглам, зборам со chatgp, eден куп сценарија дека некој ја нашол и во мое име подига брз кредит. 5 минути сфаќам дека претерувам, наредните 5 низ глава ми се вртат најцрни сценарија, не можам да ги контролирам мисливе. Работам механички, цел ден мислите ми се во ова.

На lorenn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    231
    Имав порано за ситници од типот мора волуменот на звукот од тв на 7 цртички точно да е исто компулсивно миење на раце, ги истнчив, имав еден период опсесија со вежбање вежбав три пати по 45 мин дневно :D ребрата ми се гледаа :tmi:

до душа последново треба да си го вратам :?:

5. RebelliousGirl

RebelliousGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    17

И јас исто, изгубив 10 год од животот и сега сум многу разочарана што после толку години пак се врати. Можеш ли да споделиш некој совет, терапија и начинот на твоето справување?