Опсесивно-компулсивно пореметување (Оbssesive compulsive disorder)

Дискусија во 'Психологија' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. fashion.owl

fashion.owl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    21
    Кај многу луѓе станува збор за навика, а не за OCD.
    На пример ова со чешлањето коса.

Инаку, мене ми доаѓа некоја чудна желба, најчесто навечер, пред да заспијам, ако видам некој предмет со било какви линии - пр. на тапет, на перница, на јорган, на вазна, на ролетна, на држач за цедиња, на радијатор... да не можам да заспијам пред да ги избројам. Почнувам од кревет, бројам неколку пати, не сум сигурна, станувам, пипкам и бројам, неколку пати, за секој случај. И после тоа пак ќе си легнам. Битно мора да бидам сигурна во бројката.

Исто така, кога ќе видам било што што ме потсеќа на саат. Не можам да мислам на ништо друго додека не ги избројам цртките или точките. И ги бројам по неколку пати. За секој случај.

Како мала, многу пати бев оперирана и шиена. За да ме држат свесна ме тераа да ги бројам плочките во операционата сала. Ајде пак. Сигурна си дека беа толку? Ајде пак.
    Едвај дишев, а бев принудувана да бројам. Понатаму и понатаму. За сигурно.
    Инаку сум екстра хемофобична (фобија од крв) и секогаш кога ќе видам крв се онесвестувам. При операциите имаше многу крв и сеуште ми се темни од помислата на нив. Дали е можно да е ова со броењето некаква последица ? :?:

2. Hottie

Hottie Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    18
    Ова може да биде последница од психичка траума што сме ја доживеале во животот,најчесто во детството..Fashion.owl можно е твојата опсесивна невроза да биде последица од операцијата и броењето плочки.Тогаш си се справувала со болката на твој начин,твојата психа е навикната на тоа и можеби со проблемите и болките сега на ист начин се справуваш со броење предмети,цртички,точки.. Тоа никому не штети,не е страшно но би можело да ти прави проблеми во животот да се чувствуваш непријатно,напнато,нервозно доколку некогаш не си во состојба да изброиш затоа пробај колку што можеш да ја игнорираш желбата за броење. Тоа е силна навика со која треба борба.Можеби неколку дена,па и месеци ќе се чувствуваш лошо,но сама ќе знаеш дека штом си можела да "преживееш" тие денови без да изброиш можеш и до крај на животот,само храбро !

На ditrih и fashion.owl им се допаѓа ова.
  3. fashion.owl

fashion.owl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    21
    Морам да се одвикнам, ќе ме полуди ова ако продолжам.
    Фала многу. :*

4. ditrih

ditrih Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    6
    мислам дека имав OCD кога бев мала (на 11 -12 години) :( ... значи беше неподносливо : претерано миење раце ,допирање на предметите по неколку пати ...кога гледав телевизија и сакав да го свртам погледот на друго место првин погледнував на празниот простор од ѕидот бидејќи мислев дека ако не го направам тоа ќе пукнам и дека нешто лошо ќе се случи и многу други дејствија што претерано ги повторував ама моментално не се сеќавам ... на никому не кажав за ова бидејќи знаев дека нешто не е во ред ... по некое време го забелажав и брат ми со слично однесување... за ова нарушување прв пат дознав во средно кога имавме лекција по Психологија за психичките нарушувања(дотогаш не знаев дека е психичко нарушување)...сега дознав повеќе за тоа од емисијата OCD-project na TLC и видов дека има луѓе во светот што дури се лекуваат подолг временски период од оваа "болест "... леле ама е лошо тоа чувство се чувствуваш како во затвор...знаеш дека имаш некој неоснован страв ама сепак ѓи повторуваш тие дејства ...незнам како почнав и незнам како престанав ама многу ме интересира што го предизвикува OCD ?

На Me_Beatrix му/ѝ се допаѓа ова.
  5. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Темава ја видев скоро и многу бев изненадена кога прочитав дека и други го имаат мојот проблем. Од кога знам за себе, патам од OCD, но моите симптоми за разлика од сите овде што ги прочитав, се многу напредни, што ме излудуваат. Сакам да прашам дали некој од Вас има посетено психијатар за овој проблем и колку му има помогнато?

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.137
    Допаѓања:
    174.869
    Јас ова не знаев дека постои, but I have it. Кога му режам на брат ми боиците ги редам по големина. Сакам симетрија, среденост и перфектност наоколу и се обидвам се да наместам и често мама знае рацете да ми држи и пак идам да направам. Си правам мали 'ритуалчиња' пред спиење и сум свесна дека ништо нема да се деси ако не ги напрам ама јади од мене ако не ги прам, просто морам ....
    Бројките ми играт мн голема улога. Неќам парни броеви и кога бројам работи и ги местам,сакам да се непарен број, обично 3, 5 или 7.
    Кога местам предмети еден врз еден не сакам да се само фрлени еден,врз еден туку до центимерар едниот да лежи на другиот.
    Кога сум на пракса не ме остават да мерам,зошто ако треба 20 грама скроб, јас 20,00 ќе измерам и ако поќе ми падни ќе вадаж, а ако е помалце, пола сат ќе местам дури не дојди точно.
    Ич не си верувам себеси и постојано проверувам дали телефонот ми е тука, дали ја заклучив вратата, дали добро затворив фрижидерот и дали исклучив шпоретот ..
    I might be a lil bit of crazy, but I think I don't have this whatever it is.

7. jasminka-mikus

jasminka-mikus Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    23
    bas istoto i jas go cuvstvuvam i toa od ko znam za sebe...si imam rituali od ko ke stanam duri si legnam i pred da si legnam se mora da e namesteno sega mi tekna edna vecer i legnav i skoro da zaspijam go slusam maz mi kaj sto si stava biskviti vo tanjir i koga izleze od kujna stanav i gledav da ne napravil troski i ja brisev pomosnata masa go mrazam ova cuvstvo ke poludam ako ne e se kako sto zamisluvam zal mi e sto cesto ne im posvetuvam vnimanie na deteto i maz poradi toa....kaj mene najmnogu se manifestira so cistenje...ne znam dali se lekuva ova najverojatno na psiholog da odis....pojma nemam :^)

8. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Dobar psiholog ili psihijatar ke te nauci kako da gi namalish ili izbegnuvash ritualite, dokolku gi pocituvash negovite vezbi so tek na vreme navistina toa i ke se sluci...na kraj na kraistata veke ste stvorile i naviki koi teshko ke gi iskorenite dokolku ne vezbate sprotivno...nemojte da si go gubite skapocenoto vreme vo OKP, pobarajte pomosh i ke bidete presrekni koga ke se oslobodite od takvite stegi koi moze da ve izludat....

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.137
    Допаѓања:
    174.869
    Мхм, јас горе сите работи што ги набројав за себе (и читајќи во темата и поназад, најдов и други ама ај не пишам) воопшто не ми сметаат. :) Нормално ми е некој така да прави ... :P

10. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Ne sum znaela deka toa sto mi se slucuvse eden period bilo OCD,sega veke ne go pravam toa taka samata odednas se odviknav,neprimetno.
    Jas na primer sekogas ama bukvalo sekogas koga ke pustev voda vo WC skolkata morav da pluknam 3 pati,neznam od kade mi se stvori taa navika,srekja sto veke ja nemam.
    Dali i toa se smeta kako OCD?

11. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    malku :) , nisto strasno site nie imame po nekoi vakvi naviki...OCD e nesto mnogu poseriozno i coveka epten go opteretuva i golem % od vremeto se zamara so bezbroj misli i rituali...bukvalno go vadat od takt....kolku i da e svesen deka se toa nema vrska sepak mora da go napravi...i pak i pak....i se taka se vrti vo krug..kaj sekoj e razlicno i vo razlicen stepen...zatoa i velam se dodeka e vo pomal obem da ne mu obrnuvate vnimanie i da ne dozvoluvate da se razviva...OCD e isto eden vid anksioznost..znaci kolku poveke ne mu obrnuvash vnimanie tolku poveke si pomagash....

12. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.182
    Јас имам вакво '' пореметување'' од пред 1 година. Луѓе најчесто се разботи за штек.. Значи морам, морам да бркнам внатре во штекот инаку ме фаќа паника и почнувам да се нервирам и да трескам се до мене. Многу пати и со личности, пример оди некоја личнст до мене и ако не и ја пипнам косата.. или ја мавнам по рамо мислам дека внатрешно експлодирам.. Дури со водени раце сум бркала во штек...и неможам да се контролирам..

13. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Stoimenovska toa e veke opasno, moze struja da te fati morash da se kontrolirash.....ajde ednash barem probi da odoleesh na taa zelba da brknesh vo shtek...i ke vidish deka nisto strashno....vakvata zelba moze te prati uste od malecka koga normalno tvoite bezbroj pati ti poftoruvale da ne brkash vo stekeri....neli togash nie roditelite duri i selotejpi lepime preku niv :)

14. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    Неодамна дознав дека го имам ова „пореметување“. Јас на пр. секогаш морам да имам чисти раце, си ги истенчив рацете од миење, а сега почнувам истото и со миењето на забите да го правам. Секогаш пред да излезам некаде си ја исчешлам косата. Боите секогаш мора да ми се наредени со градација бела - жолта - портокалова - црвена - ... црна. Или ги редам предметите по азбучен ред, големина, боја. Се пребројувам, ги собирам (одземам, делам, множам) бројките за да добијам на крај цел број (или 2, 22, 26, 6, 18, 5). И уште многу такви слични работи.

15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.111
    Ова пореметување е многу сериозно.
    Сите кои го имаат ова пореметување мораат да одат кај психолог.
    Нема тука ништо незгодно или срамота, само ќе си го подобрите и олесните животот во голема мера.
    Ова пореметување може да почне од една работа, пример миење раце, а потоа да премине и на други работи- константно миење нозе, заби, чистење (претерано), да не можете да допрете друга личност (пр. да се поздравите, гушнете, да го бакнете својот партнер), да не можете да одите во вц и многу други работи.
    Затоа мора, мора кај психолог на терапии и соочувања и контролирања на пореметувањето (секако со психолог)

На Me_Beatrix му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Survive

Survive Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    40
    Незнам дали ова моево е некој OCD, па да прашам. Секогаш, ама секогаш кога седам морам да ги тријам нозете од тепихот, подот, чементото... И ако не го правам тоа не можам да седам, станувам и почнуваат да ми се тресат рацете. Исто и навечер кога ќе си легнам, ако не сии ги тријам нозете една од друга, а ако случајно ноктите не ми се исечени цела крвовици ќе се сторам. :sweat: Еднаш една братучеда сакала да ми ги фате нозите оти и пречело, а јас сум била успана и кога почувствивав дека не можам да ги мрдам нозете несвесно со сета сила ја удрив по стомакот дури сега уште се каам, но не можам да си помогнам, посилно е одммене. Мајка ми ми вели дека не било ништо страшно, дека било резултат на некој мал стрес, па ми се иде да и кажам дај бре жено јас цел живот ли сум под стрес!! :x

17. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.358
    Δ
    Не личи твоето на OCD воопшто. Ако не ти е од чиста навика, можно е да си патиш од restless legs syndrome(RLS) што е прилично честа појава, само кај некои се појавува со посилен интензитет кај некои послабо и поретко. Често се споредува со ефект од стрес, инсомниа, депресија и слично но не значи да човек мора да има друга дијагноза за да пати од ова нарушување.

18. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    Денес баш кога бев до кај другарка ми и ги бројам скалите и беа 7,леле колку се изнервирав. Многу ме нервираат такви бројки се ми се врти околу броевите 2, 6, 5, 18, 26 или барем парен број да биде. И заклучив дека ако не се брои крајната скала се 6, а ако се брои 7 - 2 = 5 и тоа ме смири :D

19. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Moeto OCD e toa sto predmetite doma mora da mi se podredeni I uredni sekogas.Sekoj si ima svoe mesto I ako ne e tamu jas moram da go vratam I namestam kako sto bil..No ne mislam deka e nesto strasno veke mi e del od sekojdnevieto I mi se dopaga sto sum uredna

20. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Па според тоа што сега го прочитав,би можело да се рече дека и јас имам некои симптоми од ова.Порано едно време броев чекори додека одам,а и кај мене е се средено,уредно,организирано,по боја и така.Ама мислам дека тоа е болест,туку можеби да зависи каква е личноста,некои личности подобро се снаоѓаат во ред,кога работите се организирани,а можеби има и некои што се такви што можат да се снајдат кога е...хаос.:D Инаку,ги немам тие ритуали,како што е на пример да проверувам по неколку пати дали е заклучено и сл.И да го имам ова,мене воопшто не ми смета.:)