Опсесивно-компулсивно пореметување (Оbssesive compulsive disorder)

Дискусија во 'Психологија' започната од princessofthedark, 2 јули 2010.

1. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Престанете да се самодијагностицирате. Ако мислите дека имате проблем, посетете психијатар.
    Не ја разбирам потребата од глорифицирање на ментални заболувања, ова се сериозни проблеми.
    Сфаќам дека дел од вас што пишувате на некои од темите имате проблеми, ама повеќето од непознати причини мислите дека е модерно и кул да се има некое пореметување и ве уверувам, не е.

На Избришан профил 146538, Bojana890, prominent и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192

Кој, кого, дијагностицира тука? Членките што си кажале, што мислат дека имаат или...? Каде виде глорифицирање на ментални заболувања? Каде виде дека мислат тоа е модерно? Може да посочиш каде го виде сето тоа? Те прашувам, бидејки не гледам дека глорифицираат, туку само кажуваат.Нели, форумот е за тоа, да си кажат што мислат.

На buba4e89 и andreina им се допаѓа ова.
  3. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Види, јас немам проблем некој да каже што го мачи. Ама ако некој мисли дека има OCD затоа што е уреден, или затоа што прави некои ритуали што 90 посто од луѓето ги прават и никако не му го попречуваат секојдневниот живот, тоа е малку претерување. Слична ситуација е на сите теми за ментални пореметувања.
    Кај видов глорифицирање? На целиот интернет, особено помеѓу тинејџери.

Ментални заболувања се сериозна работа и мораат да се лечат. Баш заради тоа мислам дека треба да бидат сфатени сериозно.

На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192

Како што гледам, си кажуваат, што значи мислат дека имаат, нема зошто да е претерување, како што и впрочем за било што се советуваат и сл., на форумот.Кога имате време да споредувате ситуации од теми на теми? Добро, на форумот има и возрасни, не се само тинејџери, ако кажале не значи дека се за на психијатар.Многу нормално знаат каде треба да прашаат, доколку се сигурни во истото.

5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Јас само дадов добронамерен совет, не нападнав никого. Ако земе било кој да чита симптоми на ментални заболувања по интернет, голема е шансата дека ќе се пронајде во повеќето. Не мислам дека е глупаво да прашаш, муабетот ми беше дека нема потреба од паника ако најдеш по некој симптом. Бидејќи ако стварно имаш OCD, нема да се двоумиш.
    И сега направи како да седам и да ги анализирам сите теми па да споредувам, не знам каква врска има тоа со било што. Ама кога веќе праша, доволно е да отвориш било која тема во Психологија и отприлика е истото. :)

На Hipster, Marossa и danichap им се допаѓа ова.
  6. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192

Само те прашав :) не знам за други, лично не барам симптиоми за ментални заболувања на интернет, не ми текнува, а немам ни потреба, само кажувам, не дека ти спомна такво нешто.Ами дали се паничат, они, нека си кажат.

Види, не те направив, само прашав, бидејки гледам си приметила.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    @crimson Zadrzi si gi tvoite dobronamerni smart ass soveti za sebe..Vo temava nikoj ne bara pomos ili sovet, ednostavno
    se spodeluvaat licni iskustva..
    Se koristat mnogu nepotrebni zborovi, filozofii a ne si kompetentna za toa sto se gleda po toa deka mesas babi I
    zabi, ,odnosno OCD I mentalni zaboluvanja

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    А што според тебе е OCD ако не ментално заболување?

На kikkki, mackica1 и danichap им се допаѓа ова.
  9. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    Jas imam OCD nikoj neznae za toa. Prvpat primetiv vo vtoro odelenie koga mu pocina majka na soucenik. Za mene toa bese stres od golemi razmeri. Posle toa postojano mislev na soucenikot mi bese mnogu zal za nego se isplasiv deka i na mojata majka moze da i se sluci nesto. Togas pocnaa prvite rituali, kako sto si sedev vo klupa na uciliste mi bea prekrsteni nozete naednas primetiv deka vo ista pozicija e soucenikot na koj mu pocina majkata. Vednas gi ispraviv nozete da ne mi bidat kako negovite da ne umre i mojata majka. Do zavrsuvanje na osnovno osven toj strav vo mene nemase drugi. Vo sredno uciliste pocnaa da bidat se ponaglaseni rituali koj sto se manifestiraa so povtoruvanje na razni aktivnosti.Imam 32 godini i so tekot na godinite se poveke se zasiluva OKD-to. Vesto uspevav da skrijam se i nikoj da neprimeti no vo sebe se izmacuvav, pa resiv da pobaram strucna pomos taka uspeav polesno da funkcioniram. Site sto imate potreba da povtoruvate aktivnosti posebno ako toa se slucuva precesto ili vi pretstavuva problem vo sekojdnevniot zivot pobarajte strucna pomos bidejki vi e neophodna i ne si odzemajte od samodoverbata bidejki poveketo golemi umovi imale OCD
    Toa ne e navika nekoi go imaat no vo mnogu mnogu blaga forma nekoi go imaat a nekoi go imaat ekstremno duri i pravat nekoi bizarni raboti.

Последна измена: 21 февруари 2015
    На evangelina.ina и angelche16 им се допаѓа ова.
  10. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    OCD opsesive copmpulsive disorder значи самото име кажува дека се работи за нарушување или пореметување кое е слично на анксиозноста но пропратено со опсесивни мисли (што значи принудни и наметливи) и компулсивни или наредба за ритуали или задачи кои треба да се извршат во обид да се неутрализира нереален страв за кој углавном лицата кои патат од ова нарушување се свесни дека се работи за ирационално расудување што е еден вид на олеснување кај самото лице, но сепак доведува до потешкотии во секојдневниот живот како и душевен немир.

Ова нарушување во голем процент е присутно кај популацијата, одредена потенцијална група на луѓе кај кои би можело да се јави ваков тип на нарушување се оние со генетски предиспозиции, најчесто лица кои се поемотивни, поплашливи по природа, оние со ниска самодоверба, по некоја статисктика, ова пореметување се јавува често кај натпросечно интелигентните лица.

Углавном опсесивно/компулсивните мисли се во ко/релација со религија, агресија, насилство, хигиена додека акциите се повторување на одредени ситуации, броење, нетипично однесување, повторување на одредени зборови, преголема опседнатост со педантност (миење, перење и чистење итн.))

Воопшто не изгледа како нешто што треба да се игнорира, напротив сериозно е, за нарушување се работи, еден вид на душевен немир кој пречи во нормално извршување на секојдневните обврски и дефинитивно треба да се обратите на стручно лице т.е психолог/психијатар. Во краен случај одреден процент на лица со вакво заболување во некој си посериозен облик или фаза извршуваат и самоубиство.

Интересен податок /Исак Њутн го имал ова пореметување, неговиот ритуал бил три пати да кружи околу сопствениот дом пред да влезе, многумина од набљудувачите го сметале за налудничав, дури некои сметале дека има и параноидна шизофренија.

На kikkki, evangelina.ina, Prijatelot и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    Од сите кој што ќе го прочитате ова би сакала да добијам по некое ваше размислување или дали се согласувате со ова сто ке го прочитате бидејќи е лично мое размислување и заклучок од мое лично искуство
    и анализирање на сите луѓе околу мене.
    Во главно ова психичко нарушување мислам дека е пвеќе пврзано со емотивноста и интелегенцијата одколку со генетиката. Е сеа зошто мислам така: Ритуалите или повторување на активности, личности со опсесивно комупсивен синдром не ги прават без причина, значи ги прават како просто да се изразам магиски ги избркаат негативните мисли и стравот од себе.Значи секој жив нормален човек кога во животот му се има случено нешто лошо нему или на некој свој драг нормално е да се здобие со некое психичко пореметување така што кај одреден дел на личности се јавуваат панични напади, кај други пак тешка депресија пропратена со самоубиствени мисли а кај трети пак се јавува ова нарушување кај кое самата потсвест си нашла лек за наметнатите лоши мисли и стравови.Ова добро функционира кај личности кај кои е изразено во многу блага форма додека таму каде што е прекумерно е многу опасно и по живот.Јас спаѓам во средна група во која исто така е многу опасна без разлика сто успевам да го сокријам тоа од другите повторувањето активности ме напнува ми ствара нервоза и ме измачува во смисла ако треба да прочиташ нешто се навраќаш не дека не си сватил него ако ти се наметне лоша мисла потсвеста праќа предлог да повториш како би исчезнала лошата мисла додека пак свеста и разумот и се смеат на потсвеста.Е сеа овие личности најчесто веруваат во моќта на потсвеста или јас тоа го нарекувам неконтролирано привлекување на позитивна и негативна енергија кое последниве години посебно излегоа толку книги напишани од врвни мислители,научници,филозофи и доктори кој ја потврдуваат потсвеста кај личности со така да го наречам психичко пореметување со OCD или кај нас тоа е опсесивно компулсивно нарушување.
    Многу е тажно кој го имаат ова нарушување во екстремна форама,познавам луѓе кој гледаат во саат и мијат точно по два,четири,некои и повеке часа раце или стојат на врата враќајќи го чекорот напред назад со часови многу други различни ритуали кој ги поречуваат да водат нормален живот.
    Не сум сигурна во ова сега што ке го кажам ама според мене многу тешко човек да се избори со ова нарушување сам без стручна помош и соодветна терапија бидејќи за да се избори сам треба да нема никакви проблеми нервози или лоши случки во животот а такво нешто не е можно.Кај мене барем беше во преблага форма но како течеше животот поминуваа годините се повеќе се здобивав со позасилени опсесивни повторувачки активности и благодарение на стручна помош сум многу добра сега.
    Мој совет до сите кој што патат од ова пореметување нека не се срамат поради тоа нека си признаат на себе најважно а на другите и немора и онака тешко а голема е веројатноста и да не ве разберат и нека се посоветуваат со стручно лице бидејќи јас неверувам дека ова се лечи но верувам дека се контролира што е неопходно за нормален живот.

На kikkki и evangelina.ina им се допаѓа ова.
  12. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Го знаете она слушај патилец не гаталец.
    Убаво ви кажала @crimson многу искрено и директно свака ти част.
    Од тоа гледање и читање на дијагнози по нет, другар ми заврши на ургентно у странска држава мислејќи дека има срцев удар.

Шок и паника ни направи ненормална, а ние петорица ко завеани се маткавме низ болници.
    Исходот, мала вознемиреност придружена со паѓање на притисокот под нормала од преисцрпеност и истоштеност. Ни допирна точка со срцев удар.
    Чекот што го доби после што требаше да го плати е друга работа.
    Нема врска темата со мојот муабет, ама ич не читате никого и само се расфрлате со навреди.
    @crimson и те како знае што зборува, ама не сте ја прочитале да видите што мака си има(ла) таа.

На Jordanovska-K и crimson им се допаѓа ова.
  13. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    @andreina убаво напишано, само не би се сложила со тебе дека ова пореметување нe се наследува генетски. Во неколку наврати мајка ми ми има спомнато дека како мала имала некои чудни навики и ритуали, кои подоцна сфатив што претставуваат всушност, ама кај неа најверојатно била некоја полесна форма на ocd, па со тек на време исчезнале. Најверојатно кај мене се појави ocd заради генетски причини, ама не би ја исклучила ни емотивноста, бидејќи сум голем емотивец. И не сакам да ме критикувате дека беспотребно се самодијагностицирам, бидејќи моите проблеми и компулзии се далеку посериозни и потеѓки отколку, извинете на изразот, некои ситници и глупости што ги прочитав низ темава. И да, јас имам ocd, би рекла не крајно тешка форма, ама средно тешка или умерена. Ми требаше подолго време за ова д си го признаам, до сега со никој не сум го споделила и премногу ми е тешко, секој ден ми поминува со страв, напнатост и огромен стре, главоболки и сл :( Не спаѓам во категоријата на опседнати со чистота, јас спаѓам во категоријата на бројачи, значи бројам се и сешто, регистрации, коли. точки, запирки, букви, буквално еден филм не можам на раат да изгледам, филм од 1 и пол го гледам 3 саати, постојано ми доаѓаат разни мисли во глава додека го гледам, па го враќам назад, го поттерувам напред, го исклучувам па вклучувам и слично. Покрај броењето, уште повеќе ми сметаат и самите мисли кои ми доаѓаат постојано во текот на денот, и помислата дека ако не го извршам ритуалот, нешто лошо ќе им се случи на моите најблиски :( таа помисла ме убива буквално, и морам да потклекнам на компулзиите...
    Значи од мала имав вакви неко чудни навики ама не беше ништо трашно, страшново почна пред некаде година и пол, а посебно се засили последниве 6-7 месеци бидејчи годинава живеам сама, немам цимерка, а лани живеев со цимерка и колку-толку не можев да се "посветам" на ритуалите, ми беше непријатно од неа и барем некако успеав да ги потиснувам.
    Би сакала да посетам стручно лице и би ги замолила сите кои сме зачленети на форумов со овој проблем да бидеме поактивни на темава, да си споделуваме совети и искуства. И добредојдена би ми била некоја препорака од вас за некој добар психијатар од оваа област, во Скопје.

На andreina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    јас потполно те сваќам бидејќи истото го чувствувам како тебе само што јас не бројам туку ако пипнам нешто пак го пипкав и пак и пак се вртев назат кога одев по улица читав регистрации но сега фала Богу скоро и ништо не повторувам благодарение на стручна помош можам да ти ја препорачам мојата докторка многу е добра срце е ке чувствуваш како со другар да разговараш а не со доктор

На agirl17 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Emily Dora

Emily Dora Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    140
    дури сега ја видов темава ненам дали ми олесни што не сум самп ја или повеке страв ме фати...ја ова го имам мн од дамна и мн ми смета дај кажете кај да барам помош зашо ке скренам..а немам кажанао на никој срам ми е се осеќам како пореметена...секој ден по милион пати во себе повторувам и се молам на бога да сме сите живи и здрави.се мора да пипинам со десна рака на пр ако чашата сум ја спуштила на маса со лева рака после тоа одма јапипкам со десна.ако допрам нешто со лева нога се вракам одма да го допрам со десна нога....порано се пипкав по три пати...какп за во бардобци се осеќам....

16. andreina

andreina Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    26
    немој да си одземаш од самодовербата какво бардовци само си малку повеќе емотивна прочитај ако сакаш малку погоре неколку мои постови и ако ти треба разговор со некој тука сум ако барем некому кажеш ке ти олесни малку и ако одлучиш да побараш стручна помош имаш моја подршка

17. Emily Dora

Emily Dora Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    140
    да прочитав..хаос ми е во главава и неможам да разберам зашо тоа се случува..еднаш пробав на дечко ми да му кажам ама не ме свати не му е јасно и ме зезаше малку ама ништо не ми олесна бидејки не му се искажав убаво туку на кратко му кажав.неам храброст да кажам на никој близок срам ми е..би ти била благодарна да ми кажеш кај да појдам .доста веке се измачувам психичко а и ми здосадија и регистрации и пипкања и повторувања... :(

18. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Најдобро ќе биде да посетиш психијатар, и јас планирам да одам другата недела најверојатно. Еве линк ( http://www.opsesivno-kompulzivni-poremecaj.com.ba/ )кај што многу добро е објаснет методот од 4 чекори кој е многу популарен низ светот за самолекување на OCD, некни кога ми беше многу тешко барав низ нет и го најдов ова, пробај, ништо не губиш :)
    Инаку јас го прочитав и се трудам да се придржувам до чекорите, минатите неколку денови и посебно викендот ми беше многу подобро, ама еве сношти и денес пак ми доаѓаат тие проклети мисли, сношти цела вечер не заспав заради нив :(
    Не знам што да речам, се надевам ќе ни биде подобро...Поздрав :)

19. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
    imav drugar so imase OCD, prisilni misli i tivka migrena mislam i depresija deka imase ali ne sum siguren (barem za tolku od negovite zaboluvanja znam)

od ona so go imam videno od nego, nitu eden psihijatar nemoze da mu pomogne (posetuvase nekolku psihijatri)
    ne zoso neznaat psihijatrite, tuku zoso mn mu e udobno so bolestite so gi ima, majka mu od doma mu vika deka se e ok so nego iako racete mu se beli od mienje i iako nekad misli deka slusa glasovi i se prasuva dali pustil nekoj doma ili dali doprel gjubre na ulicata

covek mora da saka da se smeni za da se smeni...ponekogas mislam deka edinstvena shansa za promena kaj nekoj luge e da dojde zidot (neso slicno kako kaj histerionicni zeni koga ke pocnat da ogrduvaat pa gledaat da omazat prviot nice guy sho ke go vrzat)

20. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    ccccc.....ne si ne svesen kolku im e udobno, ne bi ti posakala tebe nikogash da osetish na svoja koza niz sto minuva drugar ti ( a ti ocigledno ne si mu drugar) i kolku nemu mu e udobno.....:((((( i ne zboram na pamet samo toa da znaesh....a bi sakala tvojot "drugar" da sobere sili i da izleze od svojot lavirint....zasto nikoj ne go zasluzuva toa......