Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    8.797
    Колку време те боли?

2. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    73.369
    Зависи кога како ама 1-2 дена трае болката. Мислам дека година дена веќе ми е вака. Во април имав јаки болки и бев пак на преглед, и докторката ми рече доста често после пораѓај жените почнуваат да ги чувствуваат овулациите. Сега сум бремена повторно и немам никаква мака.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Бидејќи никој не ни одговори.. Како си моментално? Мене ми се префрли бактеријата во другото уво и сега со него се мачам :worried:

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    8.797
    Јас сум 2 пати породена, поточно со 2 деца, и навистина повеќе ги осеќам овулациите сега, сто пати бев на прегледи.. а највеќе ме нервира што вечер одиме на одмор а мене се мора нешто да ми се деси, баксуз како мало дете сум..

На macka91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.233
    Овулација е. Јас од овулација на итна имам завршувано, со кочење на ногата, силни бодежи. Некогаш имам поголеми болки во овулација отколку за циклус.

6. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    987
    Од пред две недели почнав да вежбам со тегови, вчера вечерта осетив болка долу кај јајниците и денес цел ден ме држи болката, не е постојана, на моменти ме боли. Страв ми е кила да не добив од дигањето тегови..доле ме боли лева страна, се пипкам вака не осеќам ништо, што мислите вие?

7. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Постои веројатност да добиеш кила од вежбање ако не вежбаш правилно или ако се силиш со преголема тежина. Одмори неколку дена, не вежбај со преголема тежина и глеј правилно да вежбаш.

На Ani45 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Skylar

Skylar Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2019
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    481
    Плиз фелп.Се работи за мајка ми.Никогаш не е била ниту болна ниту примала редовна терапија досега.Во период на менопауза е и сега почна да и се качува притисокот.Направивме секакви испитување и се е во ред.Крвна слика добра,тероидан жлеза добра,ЕКГ уредно,ја снимаше главата се е во ред и тоа.Сега има терапија скоприл од 5 мг но пак одвреме навреме и се качува притисок и тоа нагло и почнува силно срцебиење и вртоглавици.И го симнуваат со инјекција за притисок но не е тоа решение.Прашувам на матичен до што е незнае прашувам што да направиме уште какви испитувања да направиме, не знаат,ништо не кажуваат.Ако некој знае некоја слична ситуација ве молам кажете или некаков совет зошто ств не знаеме што да правиме,а вака не бива секој трет ден сме на матичен или брза помош.

9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    13.311
    Да смени терапија, очигледно не и одговара.
    Барајте второ мислење од кардиолог.
    Ехо на срце правеше, стрес тест? Или само Екг?
    А може и треба да идете на преглед за бубрезите, убаво е да се провери, и надбубрежната жлезда.

Последна измена: 29 јули 2023
  10. Skylar

Skylar Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2019
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    481
    Само ЕКГ правевме,дека матичната вели ако има нешто ќе покажало на ЕКГ то

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.233
    Нека смени и исхрана, и стрес тест да прави. Холтер дали носеше?

12. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    13.311
    Покажува но сепак подетално е ехото и стрес тестот. Консултирајте специјалист.

На Skylar му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Skylar

Skylar Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2019
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    481
    Што е тоа Холтер?

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.233
    Се става на раката тоа доктор го дава таму каде што те прегледуваат, и мери притисок и следи откуцај на срце, се носи 24 часа. Потоа се вади извештај од тие 24 часа да се утврди дали е се во ред, доколку е потребна терапија.

15. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    587
    Ај и овде ако имал некој слично искуство.
    Синоќа а и денес ме боли на допир позади десно одма под реброто и болката ми оди на кај препонот десно, кога ќе ја кренам ногата нагоре мн голем притисок осеќам и исто долу како да ме пецка само од себе а не при мокрење. Имам песок и каменја во десниот бубрег. Болката ми беше силна па ми пушти по некое време ништо не осеќав. Незнсм дали да одам на брза помош? Можно ли е да е до камењата или песокот ?

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.233
    Најефикасно и најбрзо средување на железо, кои таблети најмногу помагаат? За исхрана секако се внесуваме што е потребно, само би сакала и нешто друго што би помогнало за ефикасно и побрзо накачување на железото.

17. Skylar

Skylar Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2019
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    481
    Не сме правеле тоа . Ама има едно апаратче што го става доктор и за неколу минути го вади исто на прстот тоа за мерење на пулс мислам дека е.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Здраво. Пред месец дена се соочив со голем стрес и од тогаш до денес се соочувам со несоница. Веќе повеќе од еден месец спијам само по два часа, стегање во градите и вознемиреност. Се консултирав со доктор ми даде да пијам лунерба плус ама мислам дека не ми делуваат. Дали сте имале некое вакво или слично искуство и како сте се справиле.

19. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    И ми се случува при спиење наеднаш да добијам грозница вилица ми се тресе и премногу ми е ладно и тоа треа најмн 10 мин.

20. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    13.311
    Одете, направете дополнителни прегледи, мора да се провери се, ако се е во ред може ќе и сменат терапија и онака тешко е да се погоди содветната терапија кога станува збор за бетаблокатори и инхибитори.
    Но уште поубаво ако се открие причината што и го качува притисокот и дали се работи за есенцијална или секундарна хипертензија.

Колку се нервирам вака бе, ќе лупнат само терапија, гледаат не бива и креваат раце, место да ве упатат на дополнителни испитувања, да се потруди малку матичната, све сам човек треба и доктор да изиграва и да паметува, после се лутеле што гугламе симптоми и сами си поставуваме дијагнози...:^)

За тахикардиите може треба да пие Верапимил ама секако консултација со доктор, не се потпирај на информации на форум, докторот треба да го има последниот збор, ние овде кажуваме од искуство кое може да биде различно.
    Од стресот ти е, те мавнало на психа.
    Но ако до толку е неиздржливо посети доктор нека те прегледа убаво, а можеш и психолог, чисто на разговор да отидеш, може ќе ти олесни кога ќе поразговараш со некого.
    Земи и Б6 витамин, опушта малку исто пробај и чај од маточина.
    Тие Лунерба, Мелатонин и сличните и мене не ми беа нешто ефикасни порано кога ги пиев, место да ме опуштат и да заспијам, обратен ефект имаше кај мене, понервозна и раздразлива бев и око не можев да склопам или ќе заспијам па ќе се разбудам после некој саат.
    Пробај со овие на Солгар, ние дома за време на ковидот коа го прележувавме ги користевме плус и фолна киселина, ко бремените жени,:D ама ептен го качи железото, од паднато што ми беше, на следна контрола топ.
    Добро, мене и високо ми е обично, ова беше кога бев со вирусот само ама можеш да пробаш, се надевам ќе ти помогне.
    SO_E1249_3D_render_800_2d96a371-2a5a-481d-ad07-06482d71c36e_800x.jpg

Последна измена: 30 јули 2023
    На anggell, Skylar, Bilbilce и 1 друга личност им се допаѓа ова.