Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    5.897
    ама проблемот е тоа што трае 2 год пред бременоста и велат се е ок
    а јас болка имам,посебно при брзо движење не дај Боже вежбање...одма остар нож... но по сликата на десна стр. таму е не било слепо црево... и не знаат шо да ми прават

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    424
    Дали во Авицена треба да закажеш термин за испитување или може било кога да појдеш ?

3. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    815
    Не се закажува, одиш кога сакаш

На kokodaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.794
    Допаѓања:
    11.247
    Каде од приватните може да се испита детално за алергија и колку чини?

На државно испитувавме и некако начинот воопшто не ни се допадна и не е сигурен.
    Може ли некој што бил во приватните да каже како е начинот на испитување ама за детално да се испита?
    Преку крв е нели како што и треба да биде?
    Се надевам не е како на државно, принцип пред 50 год што е правен, па и докторката кога прегледува резултати се двоуми што е високо алергено што ниско (facepalm)
    Не знаеме што смее да јаде, што не?
    @Annath На мајка ми и се појавува некоја алергија на непцата, ја болат, отррија алергија од млечни производи ама има изгледа уште други работи. Штом проба нешто млечно одма и се воспалат. Додека пие антибиотик се подобрува, што може да се користи кога и се воспалат?

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    39.570
    Tоа се стандардни тестови за алергии и нема нешто поразлично на приватно, не знам баш што мислиш под несигурен начин?

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.
  6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.794
    Допаѓања:
    11.247
    Со маркер на кожата се поминува и се прават линии. И од тоа докторката воочува кое е повеќе високо кое пониско, зависи колку ке се вцрви на кожата.
    Така е на приватно?
    Колку што знам на приватно беше преку крв.. Или грешка сум
    А освен тоа има некаде 10 ставено за испитување повеќе немаат, имаше нешто овошје, мед, прашина, не се сеќавам на сите што беа

7. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.833
    Допаѓања:
    23.504
    Така се испитуваат алергии. Барем јас во Неуромедика така испитував. Единствена разлика на приватно обично е во количина на испитани алергени, пример наместо 10, тестираат алергии на 20 работи.

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.794
    Допаѓања:
    11.247
    Јас се мислев дека преку крв се испитува, моја грешка, јас немам испитувано до сега. Добро е што барем повеќе се, за да знаеме со сигурност на што се е алергична.
    Друго што ми створи сомнеж е мајка ми на мед е алергична а на тестот покажа дека воопшто не е. Од медот цела исфрлува во лице, и почнува осип што страшно ја чеша.
    Искрено не знам каде да ја носам, таа може и во странство ама некако сака кога ќе си дојде тука да испита.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Нека исфрли млечно некој период, па ќе види дали навистина е од тоа.
    Нема логика да се подобрува ситуацијата од антибиотик ако е алергија, од антибиотик поминува ако е бактериска инфекција.
    Да не има мостови или протези? Некогаш и од нив знае да има таква реакција дури и после години носење.

10. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    26
    Вчера носев балетанки и после долго врема на носење левата нога кај малиот прст почна многу да ме боли изгледа затоа што ми беа тесни балетанките и престана и еве сега од сон се разбудив затоа што многу почна да ме пржи кај прстот цел дел,што може да намачкам за да ми пројде?

11. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.320
    Допаѓања:
    13.311
    Да не имаш алергија некоја?
    Проблеми со астма, или пак во скоро да не си прележала некој вирус/грип, па лечена недолечена и останале траги.
    А и од Ковидот да не ти е последица од претходно? Кашлаш, болки во градите?

Не може туку така без причина да ти бидат како на пушач, ама ако било нешто сериозно ќе ти напоменел ваљда.

Ќе ти помине, не мора ништо да мачкаш.
    Јас постојано си иам такви проблеми од разни чевли, мака мачам, не мора да се тесни, не знам што е проблемот стварно ама лом се праам со рани сегде, единствено со патики неам таков проблем.
    Дали е до чевлите или пак до мене е, не може неколку различни модели и све истиот проблем, да не можам да пропешачам, одма се вцрвенува, рани се праат, од што ме сечат, плускавци и крв ама брзо поминува среќа.

Ако не, пробај со Кантарион намачкај се.

12. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    12.823
    Принципот на испитување е ист, всушност кожните алерго тестови(pin-prick и scratch) се најверодостојни. На државно, барем на институтот за трудова медицина, можи и преку крв. Едино на приватно можи да е поголем бројот на алергени за кои се врши испитување.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.794
    Допаѓања:
    11.247
    Да, има по два заба ставано на горната вилица. Беше и на забар, и даде некои апчиња и се смири тогаш, сега пак почна.
    Инаку и се јавува после секое пробување млеко, кашкавал. Некни јадела млеко и одма и се воспали.

14. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    26
    И мене така секогаш имам проблем ама само со едната нога затоа што прстот ми е малце како на страна и не можам ради тоа ништо да облечам се веднаш ми прави рани и плускавци..

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.320
    Допаѓања:
    13.311
    Ја со двете ама да, едната е поосетлива и тоа многу поосетлива. Мене и позади ми се праат рани, кај глуждот, ме сечат кондурите буквално, а не ми се тесни. Аман до толку нежна и тенка кожа да имав, со патики еве неам проблем воопшто ама затоа кондури, ќе ме искинат, што од рани, плускавци и болење.:(
    А вака ги глеаш убави, топ.

Не знам, може треба ептен меки да барам, и кожни да се стварно па и поскапи да се ама ако знам дека удобни ќе бидат, страв ми е више.

16. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.632
    Дали има некој да ми сподели искуство со Рак и симптоми како се осеќале....зашто имам некое стискање на градите и осеќам како да ми свири левата страна и ми доаѓа како да поткашлам дали треба да се грижам инаку не сум настината..секако ке одам на лекар но што да барам снимка на плуќата, нешто конкретно?

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    16.002
    Цело тело ме боли, уште сум настината, еве недела дена
    Плус треба да добијам.
    Цела недела се препотувам и сум со болки во телото.

Страв ме фаќа.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    8.807
    Луѓе уште ме чеша грбот и рацете како се вратив од одмор, значи ме нервира мн, дали е од сонце не знам, ама ме нервира страшно, што може да е ова чешање? Пијам за алергија апче секој ден, се мачкам гел за ладење, афтер сан е. Не знам веќе ме фаќа страв што може да е чешањево.

На sani99 и GirlLove им се допаѓа ова.
  19. Freckles.

Freckles. Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Препорака за кожен кој прави дермаскопија? Иам една бемка вцрвенета, па да се прегледам.

20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    8.807
    Мислам дека Горица прави и Старова, јави се во пон прашај.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.