Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Добро утро на сите.
    Не знам дали е за овде но бидејќи е прашање тука го поставувам. Доколку некој смета дека не е за оваа тема нека го премести.
    Пред 4 ипол години татко ми се лечеше од чир на желудникот, но јас вчера дознав дека тоа било првенствено чир но потоа откриле дека е рак, тумор на желудникот. На мене не ми кажале бидејќи тој период бев трудна, па потоа пораѓај, па доење, мало бебе итн. Наиме примал хемотерапии во Словенија(бидејќи таму се лечеше), и кога е правен операција отстранет му е желудникот и му имат направено нов од цревата. Имено тоа во фамилија сме го имале и со други луѓе. Баба ми( на татко ми мајка), таа се оперирала кога бил средно. Брат и(вујкото на мојот татко), тој имаше на главата но после операцијата му го отстраниа и сега татко ми. Моето прашање е дали е наследно? Кои испитувања треба јас да ги направам за да знам дали имам предиспозиции и јас не дај Боже некогаш се разболам. Исто така и сестра ми. Дали се открива преку крв, или пак тумор маркери?
    Убав ден на сите.

2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Ne sum piela antibiotik so godini, ali sega se otkornav od kaslanje, nisto prirodno ne pomogna, ni sirupi, ni caevi, ni babini lekovi. Ne spiev so denovi. I da ne mi dadese jas sama ke barav.

SummerGirl likes this.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Имаш предиспозиции, ама можно е да не ја наследиш болеста. Мајка ми почина од рак и знам зошто ти го кажувам ова. Испитувања се прават во Ману. Така разбрав јас. Немам отидено таму.

Еве линк

http://manu-icgib.mk/aplikativna-dejnost/10/genetski-testiranja

4. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Од завчера многу почна да ме боли левата нога,дали е можно затоа што повеќе давам отпор на левата нога односно повеќе се потпирам на левата нога?

5. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Пред месец пиев одпен антибиотик поради крајници. Сега пак имам проблем со крајници
    Дали може пак да пијам антибиотик да не многу брзо?

6. Marymay

Marymay Активен член

Доколку лекар смета дека треба да пиеш не е брзо. Мора лекар да те прегледа да види во каква состојба се крајниците и дали има потреба од антибиотик.

Butterfly1212 likes this.
  7. Tinkerbell11

Ние моментално живееме во Германија. Па затоа ме интересираше дали може преку крв. Инаку фала ти многу.

SummerGirl likes this.
  8. Flier

Flier Истакнат член

Мислам дека тој карцином е и тоа како наследен. Инаку ако не си во државава не знам зошто прашуваш за тука кога очигледно генетските тестирања не се баш познати ниту распространети тука.....

9. Tinkerbell11

Секаде во светот испитуваат крв и тумор маркери. Затоа прашав дали може преку тоа да се открие. Вчера дознав дека било рак, тумор затоа и одма прашав тука. Секако си имам закажано и во Германија со матичната за консултација.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ама има доктори кои ги даваат како бонбони. Овој матичен што ни е сега антибиотик дава само за Не дај Боже.

Flier likes this.
  11. Fancy_Nency 22

Fancy_Nency 22 Истакнат член

Извинете ако не ми е прашањето за овде,но не знам каде да го поставам.Треба да правам гастроскопија со биопсија и се решив да биде со анестезија.Ме интересира дали на прегледот смеам да имам шминка на себе во случај да ми посини лицето ако тргни нешто наопаку или дали смеам да имам лак на ноктите?

12. enaena

enaena Истакнат член

Стегање во лев дел на гради? Периодов ми е премногу стресен, прв пат пред 2 месеци имав боцкање кај срцето од голем стрес, ама помина, денес и вчера постојан притисок на лева страна дури кога земам длабок воздух осеќам поголем притисок лево. Се надевам е само стрес, сепак некој со искуство и што да превземам?

13. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Провери го крвниот притисок, направи ЕКГ и потруди се да го намалиш стресот. Ако има потреба(тоа ќе видиш со докторот и резултатите), може да направиш и ехо на срце и стрес тест.

enaena likes this.
  14. anggell

anggell Форумски идол

Од стрес може да биде, исто и од неправилно седење и движење, да мислиш дека е околу срце, а всушност да е мускул. Јас така еднаш завршив на брза помош, не можев да вдишувам и да се наведнувам. Ми помина со маст која ми ја препиша докторката.

enaena likes this.
  15. AAKG

AAKG Популарен член

Згрчен мускул. Мани 2гр хималајска сол и еден магнезиум и нема да боцка. Срцето неболи,небоцка.

macalavica likes this.
  16. iguanalover

iguanalover Нов член

Здраво на сите! Тука сум нова, но би сакала да слушнам искуства за преграда на жолчно ќесе. Правевме ехо и ни кажаа дијагноза семисепта на жолчно ќесе. Дали некој има искуство со вакво нешто?

17. 1209

1209 Форумски идол

Пред неколку месеци го приметив ова топче на прстот, мало беше и мислев нешто моментално е, не го регистрирав ама последните денови ориметувам дека и боли на допир и расте, тврдо е, не е на кожата, внатрешно е нешто.
    Ќе одам на доктор кога ќе најдам време ама ме интересира некој да не знае што е? IMG_1372.jpeg

18. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Дали знаете што може да е црвениот конец во урината? Кога се бришам на тоалетната неколку пати до сега сум приметила црвени конци на тоалетната хартија

19. Maylin

Maylin Популарен член

Знае ли некоја поради која причина шеќерот драстично ми паѓа последниве дена? Последниве 3-4 дена, по еднаш во денот имам таков "напад" каде се губам цела, се чувствувам како да паѓам и се тресам. Штом јадам и се напијам нешто благо, после одредено време поминува. Затоа сум 99% сигурна дека е шеќерот, ама ме интересира поради која причина? Досега сум немала проблем или индикации на дијабетес.

20. anaja1

anaja1 Популарен член

Провери скриен шеќер