Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. little women

little women Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    468
    Искуство со коронографија?

2. _Cotton_Candy_

_Cotton_Candy_ Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    44
    Здраво на сите. Навистина ми е потребно мислење. Мајка ми (40 год) пред еден месец чувствуваше како боцкање со игла во левото око, па беше на очно случајно и го мереа очниот притисок и се покажа дека и е многу висок. Откако се покажа дека има висок очен притисок и дадоа капки за да и го средат, откако почна да ги користи капките имаше проблем и со крвниот притисок знаеше да и се крени и до 160/140 при што и ги заменија капките со други, па вторите со трети и сето то траеше цел месец и фазла. Сега од третите капки и се крева крвниот притисок, има неподносливи главоболки во пределот на тилот и слепоочниците и секое утро се буди целата отечена. Некој да се соочил со истиот проблем? Од што можи да е? И каде да се обратиме за да го средат проблемот?

3. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.396
    Не ќе да е од очниот притисок. Проверете кичмата,можи да е спондилоза оти и од спондилоза идат главоболки а можно е да има проблем со циркулација.

4. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Испиено антибиотик - оспен за гнојна ангина 10 дена со многу лоша клиничка слика, со отоци на врат болки во грло цело време и јас и сопругот. После 48ч од завршување на ант повторно исти симптоми и кај двајцата. Матичен вели можно е некој да ни пренесува стрептокока, т.е. да е асимптоматски носител. Кај ќерка ми во школо повеќето дечиња имаат стрептокока а онаа е релатувно здрава. Прашањето ми беше дали може таа да ја има? И дали некој имал искуство вака во семејство? Јас и мм сме крш значи еве трета недела болни не функционираме

5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.786
    Допаѓања:
    11.242
    Син ми ја имаше, тој освен кашлица друго немаше.
    Кога почна да кашла бидејки беше викенд после 2 дена извадив крвна слика па кај матична појдов, крвната слика стакло, на што матичната предложи за секој случај брис и излезе стрептокока на грло исто и јас бев, само што јас прва пројавив симптоми најверојатно тој е бил без симптоми некое време.
    Син ми за 3 дена престана да кашла а јас продолжив додека си пиев антибиотикот, дури кога го завршив се смирив. И тоа не целосно. Сега чат пат се накашлувам ама ептен малку. Обавезно спреј од диво оригано има за грло и за нос, зависи за што ви треба. Мене тоа ме спаси. Кај син ми лесно помина ама јас се намачив со кашлање. Кај нас само кашлање имаше од симптоми.

На sandza му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Сте имале ли меурчиња на грлото и зацрвенето? Читам на интернет пишува фоликуларно воспалено грло..бев кај матичната ми рече за антибиотик малку да почекаме да пробам прво со спреј лизобакт да видиме како ќе биде.. што може да биде сега ова и како да си помогнам, а да не е со антибиотик освен спрејов :?:

7. Shalitra

Shalitra Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.982

Вирусна инфекција е тоа, ќе ти помине. Мене пред 2 месеци ми беше вака исто, првите 2 дена после почнав да кашлам и да ми тече нос. Мислев дека е настинка но испадна новиот вид мутирана корона. Не е страшно, како и да е лизобактот е многу делотворен, јас ги земав лизобакт дуо пастилите и ми помина одма црвенилото и пликовите.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Да и јас исто кашлам, вчера и денес ми течеше носот вечерва сум затната..добро е штом така ќе помине и без антибиотик, ме исплашија меурчињата баш само во грло дека..јас го имам спрејот па ако тој не делува ќе ги земам пастилите, фала многу на одговорот :hug:

На Shalitra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Shalitra

Shalitra Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.982

Доколку имаш температура внатрешна( во мојот случај беше така) навечер земи си тајлолхот.
    Витамин Ц 1000мг и цинк директ еднаш на ден.
    Спрејот за грло по потреба, и тоа би било тоа. Со лесно :l:

На Kaley и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.705
    Допаѓања:
    11.231
    Лек за упорна сува кашлица ако знаете ве молам споделете.
    Лој од гуска би помогнало директно на гради да се преноќи со тоа?

11. Mayaasa

Mayaasa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    172
    Borov sirup priroden, Alpenkraft sirup od apteka

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    902
    Совет за покачување на висок крвен притисок, како да се држи во нормала да се нема ризик од високо покачување? На Мајка ми многу и се покачи заради болката во ногата од ишијас па сега и препишаа лекови рано и навечер? Дали тоа значи дека сега нон стоп ќе треба да ги пие ?

13. reni"

reni" Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    1.063
    Ako znae nekoj da mi kazenesto za potenje na telo sto da se koristi

14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Да се избегнува солена и масна храна.
    Да се пие препишаната терапија и да се следи дали и одговара, зашто ретко на кого со висок притисок од прва му ја погодиле.Кај некои дури и по 6 месеци менување на терапија се наидува на вистинската.

Јас имам хипертензија и веќе неколку години пијам постојана терапија.
    Нема прерипување на апчиња.
    Притисокот бара диспиплина, зашто знае да те ,,скине,, за секунда.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    902
    Колку може да поднесе нашето тело максимум покачување на крвен притисок, мајками ,високиот до 240 , досега не страдала од крвен притисок, од болки во ногата (ишијас) ова се случи :(

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.665
    Допаѓања:
    39.567
    Моментално ѝ е толку? Ова е ургентна состојба, веднаш треба на лекар.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    902
    И беше... И секако веднаш беше на лекар, фала му на бога што нема последици

18. little women

little women Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    468
    Неможам да најдам такво прашање дали има.. се работи за фиброза на белите дробови во рана фаза.. искуство со таа болест лечење ? Дали е толку ризично..

19. www123

www123 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    126
    sto znaci ova sekerot e normalen no insulinot e malku pokacen
    zarem toa ne e edno isto ?

20. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.320
    Допаѓања:
    13.311
    Инсулинот е хормон и се лачи од панкреасот, гликемијата е концентрација на шеќер во организмот.
    Инаку тесно поврзани се нормално и треба оптимални да бидат, во нормални граници. Инсулинот го регулира шеќерот уствари.

Провери само инсулин? А скриен шеќер?

Зголемен инсулин, а нормален шеќер јас имав поради ПЦОС, што не мора да значи дека е тоа или пак преддијабет.

Скриен шеќер најдобро испитај, тромесечен шеќер, ако во ред е, тогаш комплет хормонален статус и на гинеколог иди.