Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    И се јавив на матичната вечерва за повраќањето ми рече еглонил една лажица, фамосан и,спазмекс дека ме боли стомакот ми рече. :(

Сега по се ова што испив да се напијам јаглен ? Или многу ќе биде..
    Орс зедов да, но колку од нив може да пијам?

2. Shalitra

Shalitra Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.982

Фамосан можеш комотно да исфрлиш од употреба, не ти треба. Препорачана доза за ОРС електролитите нема, се пие додека не се обезбеди потребна хидратација на телото, се раствараат 2 таблети во чаша од 200-250мл, треба да пиеш по малце, голтка по голтка. Пожелно е да се растворат во флаширана вода не директно од чешма.
    Мислам дека за тебе подобро ќе биде да испиеш до 500мл од електролитите.
    Внесувај двопек, банана, ориз и компир варен за дијареата, со тоа ќе ги избегнеш болките во стомакот и ќе ти се нормализира столицата.
    Сега пред спиење можеш да се напиеш активен медицински јаглен.

Ако имаш дополнителни прашања, пиши ми во лп :)

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ЕмајотаП

ЕмајотаП Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    89
    Zdravo na site… od pred nekoe vreme imam bolki vo nogata, nekade na kolenoto od prilika 10 cm… ne me boli postojano, tuku me fajka odvreme na vreme. Mm jaka bolka e, a trae odprilika 10 -20 sek.
    Noemvri se porodiv so carski, a januar me operiraa i mi ja izvadoja zolckata. Mislev prvo da ne e tromboza. Denes bev i kaj maticnata i mi napravija test i ne e tromboza. Posle toa pojdov i na bolnica i tamu mi rekoja deka mozi da e od grbot bolkata ( diskus hernija) ama ne me vide na eho. Mi rekoja da pijam paracetamol i da se dvizam, ke pominelo… eve sega pak me boli, kako struja da pominuva i op ja snemuva bolkata… ima nekoj slicno iskustvo?
    Naredna nedela ke odam i na ortoped i ke vidam tie sto ke mi recat.

4. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    8.797
    @Ani45 Одете кај Даниела Ристиќ во 8ми сеп болницата е, секој четврток до кај 14 часот. Земете од матичен приоритетен упат, во чет ќе одите рано посабајле и ќе кажете на шалтер дека сте со приоритетен, секако ќе ве прими, малце ќе почекате. Др е префина и мн стручна жена.

На Ani45 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    587
    Здраво, имав корона па после неделс и пол од прв симптом добив ужасна главоболка.Па точно неможам да се сетам дали имав и претходно ама по тој ден добив трпнење на раце и стапала, понекогсш и некој од прстите ме болат како да ме пецкаат,печат… ова трае околу две недели и некој ден. Не е по цел ден туку од време на време а најзабележително ми е кога ќе легнам да спијам. Бев на невролог ми рече дека можно е да е од короната и ми препишс витамини од групата Б да ги пијам месец дена па ако не ми помине ни тогаш ќе видиме што да правиме. Искрено јас сум мн загрижена дали се има на некој десено нешто слично или имате некаков совет ? Ќе одам и на второ мислење секако ама има чекање недела дена.

6. velfi

velfi Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    13
    Ги имав истите симптоми, на Невролог ми беше дадена дијагноза невропатија . Освен б витамини пиев и келтикан и дулсевиа. За еден месец се средив. Терапијата ја пиев една година

На Чанта му/ѝ се допаѓа ова.
  7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.541
    Тироидна жлезда да си провериш

8. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.541
    Јас вака имав пред да ми откријат дека имам проблем со тироидната жлезда, провери си хормони.

9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    15.993
    Минатиот четврток се разболев. Температура имав 3 дена, пиев Блок Макс Форте. Матичната ми рече вирус, пиев чаеви, супи, витамини, овошје и почнав да кашлам длабоко. Бев на боледување и лежев по цел ден. Цела недела помина, немам поќе температура. Ми дадоа сега Амоксиклав од Алкалоид, пробиотик, витамин Ц. Ми рече док дека ова е бронхит.

Почнав да одам на работа, но еве иди викенд и ми е премака. Само ми се спие6и лежи. Немам мн апетит.

Дали е ова нормално?

10. Ahilias

Ahilias Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2023
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Можеби сум досаден но да си прашам, имам Герб , белите дробови ги снимав на ренген чисти беа тоа беше пред два ипол месеци можеби три, сега имам и крајници и не кашлам туку подкашлувам, да ги снимам пак или нема потреба пак да се зрачам?

11. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    26
    Dali ako sum nevina moze da mi zemat na ginekolog pap test? I dali moze da mi gi pregledaat jajnicite vnatresno na eho ne samo nadvoresno?

12. Bombonce2024

Bombonce2024 Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Неможе ништо друго освен ехо

13. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    26
    A jajnicite kako moze poinaku da mi gi vidat ubavo i od vnatre?

14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.663
    Допаѓања:
    39.555
    Може ехо, нема врска дека не може. Само секако ќе ти е малку неудобно.
    Може и пап ама не ти треба ако не си сексуално активна (освен ако не ти е препорачано од лекар).

Последна измена: 28 јануари 2024
  15. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    26
    Strav mi e da ne me boli mnogu,deka drugarkami koga bila na eho na pregled kazala isto deka nemala do sega odnosi i ne i pregledale jajnicite odvnatre

16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.663
    Допаѓања:
    39.555
    Ако немаш никаков специфичен проблем нема да те прегледаат ни тебе, само обично ехо ќе ти направат.
    А ако треба не се плаши и не размислувај однапред, не мора да значи дека ќе те боли многу.

17. Anettta

Anettta Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    138
    Исто и јас кога бев на гинеколог, а немав сеуште односи докторот ме прегледа преку ехо и рече дека не може преку вагинално ехо. И не само тој сум била на два различни доктори во тој период

18. Angelaaa11

Angelaaa11 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    26
    Jas imam problem zatoa sto podolgo vreme me boli karlicata od vreme na vreme nakratko me zdoboluva zatoa mi bese najveke ubavo da me proveri...

19. Ivvvv

Ivvvv Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Луѓе изгорев од температура 5 дена… има ли некој друг од грип болен и да ми каже како се справува со него?

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.663
    Допаѓања:
    39.555
    Ќе си отидеш на гинеколог и сѐ што треба ќе ти кажат да ти направат.