Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.395
    Vrednoatite nemozi da bidat isti. Mora da variraat,se zgolemuvat i namaluvat.
    Ako imas jadeno povejke meso vo tekot na poslednite 3 ili 4 dena vrednostite menuvaat. Nisto ne e strasno,nemas nekoj problem so amino kiselinite.

2. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    22
    Cekaj cekaj, sakas da kazes deka amino kiselinive se menuvaat na dnevno nivo vo odnos na toa sto se jade?
    Iskreno ne sum do tolku upaten vo ovaa tema,samo znam deka bas toj period koga go napraviv testot,bev na nekoja dieta na pilesko ,misirkino,riba....jatki.
    A bas tie nekolku amino kiselini sto se namaleno,cicko GOOGLE vika deka se dobivaat od jadenje na pilesko , misirkino itn itn.
    I ona drugoto prasanje,suplementi? Dali da se koristat ,bezrazlika sto nesto e visoko.

3. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    587
    Аминокиселини се протеини народски кажано и има повеќе видови.. логично е да не се секогаш исти.

4. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.395
    proteinot e protein do zeludnik. Se vari mesoto vo zwludnikot i se pretvora vo amino kiselina i navleguvaat aminokiselinite vo muskulite bez razlika dali vezbame ili ne. Zgolemen vnes na meso znaci i pokaceni amino vo organizmo. Kaj sekoj so jadi meso ima izmena vo vrednosti na amino kiselini.

5. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    22
    A ako vnesuvas meso i mlecni proizvodi vo ishranata,a amino kiselinite ti opagaat,toa sto ke znaci?

6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.663
    Допаѓања:
    39.548
    А зошто го правеше тестов, кој те упати, како стигна до тоа? Треба тој што те упатил да ти ги објасни резултатите.

За доктор, можеш да побараш ендокринолог или евентуално упат за на медицинска биохемија.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.395
    Nedovolno vnes na amino kiselini. Nizok procent na amino vo organizmot ne e nisto loso.

8. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.395
    Bitno e tie proteini so gi jademe da gi sodrzat site amino kiselini. Mlecnite proizvodi ne gi sodrzat site amino kiselini i vo toj slicaj vneauvas hrana ali ne dovolno bogata so amino.

9. Cicko Cacko

Cicko Cacko Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    22
    Testot go napraviv zasto mi se motka nekoj problem skoro 8 meseci,i seuste ne e najdena pricinata/dijagnoza.
    Mi preporacaa da napravam OATS test,i ovoj test e nesto najblizu do toa(ima OATS testovi so poveke od 70 proverki...ama takov ne uspeav da najdam kaj nas)
    Veke cekam za na endokrinolog,samo se nadevam deka i on/ona bi bila upatena za da dade nekakva dijagnoza.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.395
    Се работи за таткоми 64 годишен. Дали од воспаление на колено Артроза на колено и му се бери вода, можи да се креваат Д димери? Се штое можно е испитано од страна на органи,коски,тумор маркери,ренгени,магнетна се е ок али Д димерите се креваат. 5000-7000
    терапијата е дадена за димерите но не паѓаат па и железото е паднато шо највероватно е од апчината за димери. Има пад на енергија. Почнаја Димерите да се креват одкако извади вода од коленото. Секаде бевме и Охрид и Скопје ненајдовме чаре од шо се креват димерите. ЦРП е исто така високо над границата.

11. laly.k

laly.k Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    48
    Здраво. На 29 Јануар ставив хормонска спирала мирена. Денес почнав да крварам не многу обилно ама имам болки многу и грчеви. Дали е мижеби циклус во прашање или некој проблем со спиралата

На Jaana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ace_kelaviot

Ace_kelaviot Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2024
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    60
    Чудно ми е имам болки од време на време уште од кога се вакцинирав против корона вирусот ми се јавува болка во левата рака на местото кај се вакцинирав обично пред да се промени времето имам бол и тоа јак според вас од вакцината ли е или од нешто друго зошто дотогаш не сум чуствувал такво нешто има ли некој сличен случај?

13. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    Здраво дијагностицирана ми е вратна лордоза со страшни болки сум.. Врат,рамо,плешка се ме боли,матичната ми рече следен чекор е закажување на ортопед или физикална терапија. Дали ја има некој дијагнозава да сподели искуства? Иначе пијам диклофенак и мачкам кетонал гел,фала ви однапред.

14. PrettyWoman2

PrettyWoman2 Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    98
    IMG_20240219_183836.jpg Дали некој имал вакво нешто на крајниците? Не ме боли, не го осеќам. Бев на лекар вели нема ништо, ништо не било тоа ама пак ме мачи мисла кога го гледам

15. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    424
    Тврдо е или меко ,? Како и да е , мене ова ми личи на камчиња, кои се создаваат или при инфекција или ако се насобрале нечистотија, бактерии, мртви клетки и слично. Мислам дека доста чести се и не се нешто опасни.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.820
    Чеп ти е ова, нормална појава е. Не е страшно, ќе се откачи само кога ќе созрее.

17. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    452
    Дали некој се соочил со силни болки и грчеви во листовите на нозете? Отсекогаш сум имала во тој дел некои болки, но се засилија. Навечер се будам чувствувајќи болка, имам одредени точки на кои чувствувам како чворови. Ниту една маст не ми помага. Не е ниту од прекумерно седење, ниту од прекумерно стоење, доволно сум активна, ниту премногу, ниту премалку. Почнав да не носам високи обувки, туку често патики. Но, тоа згрутчување, грчење, чворови, отежнати болки ги чувствувам. Дури наутро не можам да застанам ако не ги измасирам барем малку. Што може да биде, како да се справам со болки и каде да се упатам? Благодарам!

18. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    7.475
    Незнам дали моето прашање е за општи здраствени проблеми,ама да прашам ако некој знае да ми одговори
    Што е ова на цел грб,од што излегуваат и има ли спас да ги нема.
    Проверени се' дека се бенигни,ама што понатака?

19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    7.475
    IMG_20240220_120523.jpg

20. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.519
    Допаѓања:
    21.245
    Луѓе ако може брз одговор.
    Денес случајно се убодев во око со гранче.
    Прво го измив и немав ништо освен благо така пецкање. И беше ок. И после не беше
    И еве више неколку саати многу боли, не можам да трепкам од болка и црвено е и ептен солзи.
    Кај би можеле да ме видат, кој доктор ако стане ептен неподносливо?