Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Доплер се прави за да се установи запушување или?
    Не сум упатена.

2. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    13.302
    Па да, за тромбоза да се исклучи и онака да се проверат крвните садови. Ехо е тоа уствари, ултразвук.
    Често даваат да се напраи при вакви проблеми.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Вака сакам да ве прашам, имам болка негде од левиот бубрег позади и болката од таму ми иде одстрана на стомакот па напред лево надолу кон јајникот ако објаснив убаво:?: мислам дека е песок во бубрег затоа што на ехо пред 2 месеци покажа дека имам песок но сепак не сум сигурна дали е тоа.
    Исто имам постојано чувство како да ми се оди во вц на голема нужда и чувствувам жед .. ме фати страв да не е слепо црево или сепак не дека тоа е од десна страна :sweat:незнам...ваше мислење?
    Дали така боли кога се има песок или ... ?

4. Ahilias

Ahilias Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2023
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Дали некој од Штип ја знае др Моника Иванова ревматолог?

5. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    587
    И мене така ме болеше кога имав напад на бубрег, најмн долу кај јајникот до препони. И кога ќе ја кренев ногата на горе со коленото осеќав и притисок. Можно е да е од песокот, а можно е и инфекција некоја. Песокот е како ситни кристалчиња што кога мокриш можат да прават малечки исекотини низ каналот кога ги испушташ, и тоа место е баш погодно за инфекции на мокрачата. Земи квалитетна брусница и пиј цел ден. Другиот ден увин чај. Или оди на доктор направи си уринокултура најпаметно.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    На кој начин можам да дојдам до хематолог, поточно кој може да ми даде упат?
    Трансфузиолог се оградува, ми вели дека не сум за кај него.

Станува збор за ниски тромбоцити, секогаш под граница. Малку ми ја ископлицираа бременоста во однос одење на почести контроли, проверки на крв, боцкања.
    Тогаш упат ми даваше гинеколог, а сега од кај можам да барам?

И какви 'проблеми' можат да ми направат пониски тромбоцити? Од што може да е состојбава, што да проверам друго освен размаска.
    Дали некој се соочил со ваква проблематика, што ве пратиле да испитувате?

7. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    Таква иста болка чуствувам кога имам бактерија во мокрача.
    Така да може и да е од песокот, а и не е лошо уринокултура да направиш....

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ermina Mina

Ermina Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    17
    Здраво.Дали имал некој бениген тумур на шака Endondrom и како ви го третирале?Мене се покажа на рендген и е прилично пораснат што можеби ке треба операција.

9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.319
    Допаѓања:
    13.302
    Татко ми ваков проблем има. Баш ниски тромбоцити, под долна граница и тоа бајаги знаат да идат под нормала, со години више така му е. Не открија зошто и што му е.
    Демек проблем со слезинката да не е и толку, не му дадоа ништо.

Он па има и густа крв и секогаш висок хемоглобин, а тромбоцитите ниски.
    Не е анемичен воошто.

Беше на хематологија и ништо. Не било страшно ниту алармантно. Ете колку не се замараат.

Упат за на хематологија интернист ќе ти даде, матичен лекар не знам дали може, пробај.

А што ти рекоа за она што те болат нозете што рече и дека ко оток да осеќаш?

Стварно ужас се докториве, нит те упатуваат кај треба нит соодветно те третираат, си префрлаат топката само и те малтретираат наваму натаму.
    И после приватно зашто идеме..
    Ич не е идеално ни на приватно ама бар друг третман добиваш и колку толку обрнуваат внимание.

На renata77 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hanna..

Hanna.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Здраво ,која лабораторија на државно работи во сабота за испитување хормони?

11. Ermina Mina

Ermina Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    17
    Здраво.Дали некој знае колку се чека за да ти се јават за скен на скелет во клиниката за нуклеарна медицина?

12. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Ако е со упат централна биохемија на клиника и ако се работи за гинеколошки хормони на трет ден циклус на ГАК.

13. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    4.075
    Ми задоцни менструацијата 4 дена, а скоро секогаш ми е редновна ден плус минус. Кога ми дојде првите два дена вчера и денес буквално како без енергија да бев, вртоглавица и неможев нагло да станувам, некоја мачнина во стомакот, дали е нормално бидејки секогаш ми е скоро редовна и не приметувам некои преголеми симптоми како сега. Сега еве веке пројдува, но првите два дена мачно си поминав..

14. elinen

elinen Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    здраво, дали има некој искуство со pityriasis rosea, почнаа да ми излегуваат црвени точки кои чешаат и потоа се прават како лиши кои се лупат на средината, првата и најголема незнам каде ми има излезено не сум ја забележала дали е можно или воопшто да нема многу поголема како што тврди дерматологот, ми дадоа само маслена купка од биодерма за капење и бидејќи немам многу чешање по потреба само маст белоген, но сеуште ми изчегуваат нови, дали некој имал и колку дена излегуваат нови, колку времее трае целиот процес на чистење, што бил причинителот кај вас, мене ми рекоа дека излегуваат од пробување алишта по бутици, но јас не сум била скоро, дали има други причини. Секој совет и искуство се добредојдени. Ви благодарам.

15. krissssss

krissssss Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2024
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    5
    Zdravo imam 17 godini i 3 4 dena imam bolka pod levata pazuv samo koga se dopiraam od sto mozi da se pojavi

На Poppcornn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Нема третман, само ќе помине, излегуваат од алишта од плакар што стоеле повеќе време или од неперена облека од бутик, сестра ми имаше, само и помина за неколку недели

На elinen му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Здраво,
    Сакам да прашам како можам да проверам дали имам деменција?
    Почнаа да ми се случуваат некои работи што веќе и не ги припишувам на расеаност.
    Имам 36 години и дете и ако некојпат успеам цела недела да ја истуркам без да заборавам нешто, дури и сама си се пофалувам.
    На работа сум доста сконцентрирана во тоа што го работам, но некако дома почнувам многу глупости да правам, можеби (се надевам!) поради тоа што се трудам да бидам мултифункционална па не ми успеваат баш работите.
    Ве молам за насоки за да не лутам по доктори

18. Velicka4

Velicka4 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    14
    Здраво дали некој имал симптоми на менструација и тоа после пиење хормонски апчиња и прокрварување слабо само на тоалет се работи за жена која е во менопауза веке 9 месеци

19. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    3.924
    Ако некој се разбира да помогне. Резултатите на мм, само овие параметри се повисоки, дали е можно алт да е повисоко ради повисокиот холестерол? Вчера до кај 16:00 се напил 2 уза и 1 пиво, да не влијае и тоа? крвната слика е од сабајле, а пред да ја направи се имал напиено кафе.

Прикачени фајлови:

• IMG_5979.jpeg
      IMG_5979.jpeg
      Големина на фајлот:
      69,4 KB
      Прегледи:
      23
  20. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Најубаво да си прашате доктор.
    Јас пред крвна слика често пијам кафе, па крвната ми била во ред.
    Алкохол и да пиел тоа било многу рано.
    Да не веечерал нешто мрсно?