Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Stella1111200

Stella1111200 Истакнат член

Јас мислам дека ништо не е, самата кажа имаш акни, ако си стиснала некоја што не треба се развило ова, пробај да мачкаш секој ден невен или чајно дрво, почекај 3-4 дена ако гледаш дека расте и не заминува отиди на кожен ќе ти средат.
    Во глобала ништо страшно не е, не паничи

2. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Пиев и јогурт и пробиотик два часа по антибиотикот, но почна и во ушите да ми зуи прејак ми беше кларитромицинот.

3. Pepsii

Pepsii Истакнат член

Колку ве чинеше прегледот?

4. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Ne se sekjavam pred 3, 4 godini beše, ama so gastroskopija i eho jas pravev se na edno plativ togaš. Ako dobro se sekjavam piev Sumamed, Flažil i uste neso za helico, i od togas do denes nemam fala bogu.

Pepsii likes this.
  5. anaja1

anaja1 Популарен член

Кажете нешто за скриен шеќер,знам дека е опасно,ама како може да се реши овој проблем

6. BayernKa

BayernKa Популарен член

Од пред една недела почна мн да ме боли горниот дел од десната рака, едвај можам да ја кренам. Мислев дека ми е од што спијам најмногу на таа страна ама како што одминуваа деновите почна и другата малку да ме боли а исто и зглобовите на рацете и прстите почнаа да ме болат. Посебно на сабајле а ги осеќам и отечени цело време. Има некој вакво искуство? Што може да е? Мислев ќе помине ама почнува да ме плаши ова веќе :(

7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Да си провериш реума фактор и да одиш на реуматолог.

eliesaab, anggell and BayernKa like this.
  8. FM303

FM303 Истакнат член

'Опасно' е прејак збор за состојбава, но мора да се следи. Ако си во преддијабента состојба (значи уште немаш дијабет ама шеќерот ти е над горна граница), мораш да смениш исхрана, и физичка активност со кардио и резистанс тренинг (тегови). Значи, бел леб замени го со интегрален, бел ориз со кафеав, артичока ко суплемент помага со регулирање на шеќер, и во главно пред-дијабетна состојба се решава со промена на начин на исхрана и доста активност. Доколку е веќе констатиран дијабет, за зал, лек нема, ама не значи дека е крај на свет и дека мора нешто опасно да се деси. Истиве навики плус веројатно одредена терапија (која дури мозе и да се прекине после одреден период, после на пример последователни добри просечни, скриени и на гладно), и контрола на стрес :)

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Дајте некој совет,полудев веќе.
    Имав затнат,па растечен нос. Имам густ жолт секрет. Кашлам влажно,имам болка во грло при голтање и повремено болка во крајници и притисок кон ушите.
    Пијам Макропен(доилка,алергична на пеницилин) бидејќи докторката баш не знаеше што друго да ми препише.

Но мислам дека не ми одговара антибиотикот зошто го пијам 4ти ден и освен мало одзатнување на носот, друг бенефит не видов. Всушност ми се слева секрет од нос во грло и многу ме нервира,освен што ме тера да кашлам постојано имам солен вкус во устата.

Правам и инхалации со физиолошки и пијам серапептазе наутро. Прскам и септаназал. Што друго можам за да запре секретов што се слева?

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Да пробаш со балсамов. Ако го има во Мк. Ние сите бевме настинати во февруари и со тоа се инхалиравме.

upload_2024-5-21_0-2-26.png

Sofi.ja likes this.
  11. S_M

S_M Истакнат член

Незнам дали ми е за овде прашањето, но итно ми треба Гарамицин(гентамицин) ампула од 40 или може и од 80 мг... Проверив зегин, еурофарм немаат од многу одамна. Дали некој знае каде може да најдам?

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

https://www.krka.mk/mk/proizvodi/le...or-za-injiektiranjie-infuzija-80-mg-ml/11899/

S_M likes this.
  13. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Кој е најефикасен гел/маст, за болки во горен дел од грбот, рамената?
    Досега користев Блокмакс и е добар но за послаба болка.

14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Counterpain е ефикасна. Ама ретко се наоѓа по аптеките. Во Мк ја купував од Виола.

15. Vase89

Vase89 Истакнат член

Zdr devojki aj vase mislenje ve molam posledna menstruacija imav na 4ti ovoj mesec i mi trease do 10 ti..no od vcera navaka imam kafeav iscedok so miris i strasni bolki vo stomako i grcevi naredna treba da mi dojde na 1vi juni ve molam za mislenje se plasam neznam sto bi mozelo da e inace ne se pazime so soprugot izvinte za dolgiot post...

16. anggell

anggell Форумски идол

За мирисот најверојатно инфекција, можеби порано ќе добиеш циклус, кафеав исцедок понекогаш имам ден пред да добијам. Оди на гинеколог, не мора да значи дека е нешто страшно.
    Може и бременост да е ова со исцедокот, оди обавезно на доктор, штом има мирис ако си бремена на време да се реагира.

17. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Да си појдеш на гинеколог, на такви симптоми јас не би седела така.

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Како генерално изгледа алергија на полен? И дали можеш покасно во живот да ја добиеш?
    Во живот не сум имала мака со алергии. Е последно време , денес особено многу ме чеша носот кога сум во природа, кожата исто и многу кивам. Дали може да е алергија?

19. Star_dust

Star_dust Популарен член

Може. Јас цел живот сум алергична на полен.
    Симптоми: чешање грло, чешање очи, црвени очи, чешање нос, кивање, затнат нос, понекогаш но ретко кашлица.

20. BayernKa

BayernKa Популарен член

Дали може реума фактот да е негативен а сепак да имам? Не престануваат болкиве секаде рамена, зглобови на раце, прсти, колена... Посебно на сабајле. Бев настината пред да почнат болките, црп имам малку покачено... Кажете искуства, кај да одам? На мој термин нема ништо слобпдно на реуматологија. Приватно кај да одам?