Форумџика на годината

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Па не сум баш...

2. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Може и да било овулација.

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.493
    Допаѓања:
    251.249
    Како се справувате со ниско серумско железо? Со вртоглавиците и главоболките?
    Јас често ги имам, особено навечер, кога сум уморна.
    Матичниот ништо не ми даде да пијам, па мора сама да си се снаоѓам.
    Си направив сок од цвекло, морков и портокал, и салата од цвекло и морков исто, ама не бива само вака.
    Не се трпат главоболките и вртоглавиците, плус и ми дојде, па и крв губам, ќе паднам веќе :worried: .

4. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Ако серумското железо е многу ниско, мора да пиеш нешто. Има едно чудо препарати по аптекиве, избери. Јас земав таблети за џвакање, послаби се, ама желудникот подобро ги поднесува. Задолжително со вит. Ц. Не си играј, слабото железо влијае на целиот организам. А зошто матичниот не ти препишал ништо?! Ако намаленото железо е долготраен проблем, мора и да се провери зошто се губи. Покрај препарат со железо, помага семе од коприва, џигерчиња (варени, не пржени, се прават како супа или чорба), леќа и сите др. мешунки (грашок, зелена боранија), салата зелка, цвекло и морков, чај од коприва и сл.

5. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Има едни ампули тот хема се викаат мислам дека идат на рецепта (не сум сигурна) ама и да не идат околу 400 ден се,купи ги и пиј ги заедно со витамин Ц,по една на ден се пие(зависи како ке ти каже лекар) и јади многу месо поготово телешко,спанаќ,сушена брусница и би требало да ти се покачи железото ;)

6. Tinna2

Tinna2 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    За слаба крвна слика, најубаво е гроздов концентрат. Јес да е скап, ама крвта за 1 недела ја прави како ништо да не ти било.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.493
    Допаѓања:
    251.249
    ^
    Па 9 ми беше мислам, мајка ми ги зеде резултатите, јас не видов.
    Во средно имав проблем со крвта, не сум постојано анемична, ама сум сколна.
    Сега е од диетата мислам, од аткинсот. Претпоставувам дека е од неа.
    Го надразнив и желудникот но сега ми е во ред неделава, плус и хемороиди ми се појавија. Пиев и антибиотици, зинат, па мислам дека затоа не ми даде да пијам нешто оти ете имав проблеми со желудникот. Организмот ми е скроз ослабен.
    Не бива само со храна и сокови.

Да прашам дали сокот од цедено цвекло, морков и портокал може да се пие наутро, пред јадење или мора да се касне нешто па потоа сокот?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.785
    Сокот можеш да го пиеш кога сакаш, ако не ти го дразни желудникот, може и на гладно. А за ниско серумско железо мораш да земеш некој препарат, дефинитивно. Јас ги препорачувам Feroglobin капсулите, мене тие најмногу ми помогнаа (битка бијам пола живот со анемија, па имам искуство со се' што се продава по аптекиве). Арно ама, ако не најдеш Feroglobin капсули (дефицитарни биле :?: ), земи Hаemovit, истиот состав го имаат, јас сега нив ги пијам - веднаш забележав подобрување. Значи важен е и составот на тие суплементи. Ама зависи и каква анемија имаш, а тоа се испитува на хематологија.

На JuLleE и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  9. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.056
    Или пак од Суправит шумливите од железо. Многу се добри, по една на ден и има да те дигнат. А затоа што желудникот ти е осетлив ќе гледаш повеќе преку исхрана да го надокнадиш. Ти кажаа веќе што, да не се повторувам. И сама си знаеш. :) Избегавај само кафе го апсорбира, смени на какао.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    И сега веќе е пролет, набави коприви од некое чисто место и прави си каша или ако знаеш некоја друга рецепта за некое јадешње од коприви и кркај. Тие се многу здрави и многу влијаат на железото.
    Сега мислам уште ги нема, ама за брзо ќе ги има.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Не ми е некој здравствен проблем, ама малце ми е непријатно. Малце намалив со тежина, не јадев редовно, не беше намерно туку имав многу испити па така малце хаотичен ми беше општо целиот распоред на денот. И од тогаш навака, имам проблеми со кркорење на цревата. Сега јадам поредовно, ама уште е исто. Ми се чини дека буквално постојано ми кркорат, кога сум дома воопшто не ми смета, ама со други луѓе малце е онака... непријатно. Ми кркорат и кога сум гладна и кога сум најадена, значи буквално постојано. Знам дека е нормално на 2-3 часа кога ќе се свари храната, но кај мене се јавува на 15-20 минути и не осеќам повторно глад туку само ми кркорат ептен прметливо т.е. гласно! Никогаш не јадам брзо, ја џвакам убаво храната, иако можеби нема врска тоа конкретно со цревата но ете сепак... Значи ќе кажам пак, не ми прават тегоби, не е пропратено со грчеви или нешто слично туку едноставно непријатно ми е цело време да ми кркорат цревата :worried: Му се случува ли ова на некој и дали има некое решение?

12. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Други симптоми имаш?Има една реклама за апчиња против кркорење на цревата.Се викаат Espumisan,без рецепт се издаваат.Пробај со нив па види како ќе биде

13. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    ^^ Немам никакви други симптоми, барав и јас на интернет за ’нервозни црева’ ама тоа е сосема друго, пропратено со болки, грчеви, дијареа или опстипација. Јас имам само кркорење на цревата :worried: Сега ќе проверам на нет дали го има упатството на апчињава да видам што содржи, ако не се на природна база искрено не би ги користела без консултација со лекар, но ти благодарам многу на предлогот!

14. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Девојки дај кажете нешто за појачување на имунитетот. Не сакам сирупи ни апчиња. Ме интересира дали некој бил јаболков оцет на појачување на имунитетот???

15. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.764
    Немај гајле 2 пати на ден по 2. Добри се, ги пиев јас ама мене не ми помогнаа за тоа што ги земав.

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.785
    Espumisan може да ги користиш без проблем, содржат симетикон, а ваков сируп се дава на мали бебиња за спречување и намалување на грчевите. И обично тоа кркорење е поради присуството на гасови, па може ќе ти помогнат.

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.462
    Допаѓања:
    114.803
    Само Имунобор [​IMG]. Јас ги пиев после бронхитот и супер се.

18. belieber

belieber Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    642
    Во неделата после доооолго време решив да си ставам обетки, ама ми се затвориле дупчињата и мајка ми едвај ми ги дупна, сум викала сум урлала многу ме болеше. Ај помина. Ама сега од тогаш до сега имам некоја болка во дупчињата не многу голема, али ипак.. ме болат повеќе дупчињата и коа ќе ги помрднам обетките.
    Незнам што да правам више, неможам да спијам.
    Има некој идеа што да правам? :(

19. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Истиов проблем го имав и јас. Пробав се и сешто. Единствено што ми помогна беше 3% хидроген. Ги мачкав дупчињата со него, а обетките ги оставав да стојат во хидрогенот пред да ги ставам. Ја повторував секојдневно оваа постапка и го решив проблемот. Се надевам и тебе ќе ти помогне.

На belieber му/ѝ се допаѓа ова.
  20. candygirl

candygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2010
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    99
    незнам дали сум офтопик...али како што разбрав тука можам да прашам,пошто не најдов таква тема...е вака скро 2 месеци и повеке многу ослабнав јадам али не се дебелам т.е не јадам многу она нормало...али пак ништо а цела зима имав нередовна исхрна повеќе од времето го спиев и сеа тек приметувам колку сум ослбнала и си помислив да не имам глисти...е сеа некој ако си имал со ова мака моќе да ми каже сиптоми нешто?фала :worried::worried: :) се надевам не е тоа ЧСЧС :?: :| гтд