Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.859
    Допаѓања:
    107.669
    Денес кога станав сабајлево ме болеше крајникот од едната страна само, и еве до сега. Прееска имав некоја грозница , не мерев температура ама најверојатно имав благо покачена. Пијам ибуброфен и парацетамол. Друго што може да правам за крајников. Ме боли кога голтам. Во февруари пиев антибиотик имав 40 температура и болка во грло. Сега пак нешто ме фати, ме нервира и грозницава..

2. Teodoris

Teodoris Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    304
    Ме болат бубрезите надворешно. Кога работам и кога не работам ништо осеќам дека ме болат. Често морам и ме боли додека мокрам. Имам бели грутки додека мочам. Каде треба да се испитам?

На Tammm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Јас таа

Јас таа Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2024
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    722
    Топол салеп, облога со топла ракија и бибер на грло околу 5-10 мин, мед, чаеви, ментол бонбони... слепот најмногу ми помага.

@Teodoris од матичен доктор побарај упат за комплетна крвна слика и уринокултура. Со примерот од урина може да се утврди дали станува збор за одредена инфекција или бактерија. Доколку сакаш може да побараш упат и за ехо на бубрези дане е некој камен. Во меѓувреме пиј повеќе вода минимум 2,5 Л и многу увин чај и чај од брусница.

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.859
    Допаѓања:
    107.669

Фала ти. Ми се појавија пак тахикардии како лани, кардиологот тогаш ми препиша апчиња ама не ги земав зошто ми престанаа. Денес ми беше мн лошо. Притисокот ми беше 121 со 92 , а пулсот кога лежев околу 120 а при одење 155. Се испачинив бев на општ лекар и ми рече да испијам 1 апче цело и да одам да ме следат. Два саати седев таму. Ми дадоа и апче за смирување. Среќа пројде сега сум ок. Што ќе беше ова не знам. А претходно цела ноќ не спиев онака, површно. :^) ми рече фарингит имам и ми даде аугментин. Плус температура цел ден 37.5. Крш ден.

5. Јас таа

Јас таа Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2024
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    722
    Има некој луден вирус имаш температура / како да немаш. Стресува одвреме - навреме. Болка во грло, сува кашлица, влажни цевени очи и проблеми со носот. Доколку си во можност појачај на витамин Ц од 1000, Д од 2000 и Б6/Б12 или само Б12 ем ќе те смири ем е добро за сврзување на другите витамини. Дали е влажен воздухот многу деновиве каде што си? Понекогаш и тоа влијае на притисокот и малаксаност...

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    387
    Помодрување на прстите на ногата, и слаба циркулација. Термини на Трансфузиологија многу слабо.. Да ми препорачате добар Трансфузиолог на приватно?

7. SeñorPink

SeñorPink Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    173
    Смачено ми е од болни луѓе што константно ме заразуваат, значи ова ми е втор стомачен вирус во текот на една година, минатиот беше во Јули....
    Жими се ќе почнам пак да шетам со маска како во Короната, па гледајте ме накриво, ама стварно не можам веќе со неодговорни луѓе што болни шетаат да се расправам. Инаку се сомневам дека ми е фатен од аеросолизирани честички, а не преку раце затоа што имам беспрекорна хигиена на раце.
    Нејсе, денес е ден 7 и сум опоравен делумно, ама како хроничар со IBS, ова цревцава ќе им треба време да се вратат во нормала... се надевам дека ќе бидам океј до петок да отидам на испит.

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    Нино Систина

На maaraa96 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    7.648
    Дали знаете каде прават алерго тестови на лекови?

10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Ехо на абдомен сакам да правам препорачајте ми каде, во Скопје. Исто и ехо на гради? Може и приватно само да е добар доктор да не речам најдобар :)

11. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Направи си ехо на дојки,ова од искуство...

12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.294
    Пика значи јадење на нешта што не се за јадење. Значи не да ги допира до устата, да ги лапа, лиже, грицка и сл, туку буквално да ги јаде. Кај децата во развој пиката е различна од онаа кај возрасните, зошто се јавува и проаѓа како фаза и не мора да е патолошка. Поточно дете може некој период да јаде нешто зошто е љубопитно или му е интересно. Во некои случаи е последица на недостаток на некои витамини или минерали во телото и се препорачува да се провери тоа.
    Ова што го опишуваш е различно од пика.

Пикање предмети во уста кај мали деца е нормално во сензорно-моторна фаза од развојот. Таа трае некаде до 2-рата година. Устата изобилува со сензорни рецептори и преку неа детето ги осознава нештата околу себе. Оваа фаза има развојна функција односно придонесува за нормален когнитивен и моторички развој на детето.
    До вашата возраст би требало да е завршена таа фаза. Кај деца над 2-3 години ставањето предмети во уста може да биде научено, навикнато. Пример кога се досадуваат грицкаат молив или пенкало. Може да е и некоја орална фиксација, односно стимулацијата на устата да е некој вид себе-утешителна активност, ја прави за да се смири себе детето кога е вознемирено или под стрес.
    Може и да го прави за да се фокусира подобро на нештото за што му треба концентрација. Тоа е репетитивна активност која му помага да не обрнува внимание на дистракциите околу себе кога треба да се фокусира и да одржи концентрација.
    Се препорачува да не му се брани туку да му се замени со друга активност која ќе го има тој ефект а која нема да има штетни последици (пр. да грицка храна место предмети). Ако цело време му викате да престане да става во уста може да научи на тој начин да бара внимание од вас во иднина.

13. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    2.557
    Ако некој има знаење тука од кожни болести и заболувања, или има искуство, нека ми пише ЛП ве молам:l:

14. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    14.794
    Здраво
    Не знам веќе каде да се обратам, па може тука некој ќе даде совет…
    Имено се работи за моја баба 70год, жената е со историја на мозочен. Е сега имаше многу скршеници , бутна, колк. Моментално седи станува со помош на Дубак за во вц. Исто така има и кандида. Е сега сите овие состојби “Добро ги поднесуваше” се знае колку е тоа ама сепак. Е друго сега и се појави голем проблем, отоци на раце и нозе, не и поминува со ништо, дадена терапија ама нема ефект. Исто така серумско 0,8 хемоглобин 60. Прима ампули и пак ништо. Некој совет ?

15. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    За толку низок хемоглобин, не примаше крв?
    За отоците, дали и ги прегледаа црниот дроб и бубрезите?

16. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    14.794

Не само ампули и се дадени.
    Ништо од наведеното. Мислам дека и матичната многу многу не се замара како што знам дадени и се апчиња за мокрење за отоците,се намалува отокот и пак се враќа

17. Feraye

Feraye Нов член

Се зачлени на:
    7 март 2025
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Zdravo imam prasanje
    Imam problem veke dva meseci me pecka i kako da mi struji obrazot od desna strana i na dopir ko se dopiram na toj del od liceto sto e okolu nosot me pecka isto i ko ke ja navednam glavaya osekam kako pritisok vo lice i nekogas znae da mi potece od nosot ko prozirna tecnost bez nikakov miris
    Bev na rengen za sinusi mi kazaa vospalen maksilaren sinus
    Mi prepisaa
    Sumamed
    Operil i flikonase sprej za nos
    I seropetasse tableti
    Pa me interesira dali od so e vospalen sinusot me pecka taka i mi struje

18. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    На толку низок хемоглобин мора да прима крв, барајте друг доктор. Губеше крв па толку е?
    За бубрезите и црн дроб барајте упат за ехо да и направат. Ако сте во можност или приватно.
    Додека не се испита се не можат да знаат од што и се отоците. Можеби и од тоа што сега не се движи, по долго лежење. Ама барајте да ви испитат се. Матичните не секои за жал се замараат :(

На Snowflake92 и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  19. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    43
    Трајче Галев во Интер ехо, за ехо на абдомен

20. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    1.066
    Отоците можат да направат проблеми со срцето бидејќи пумпа повеќе, барем нас така ни беше објаснато. Инсистирајте да проверат се..

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.