Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    43
    Здраво, дали некој знае за што се конкретно апчињава? На мајка ми во аптека и ги дадоа, бидејќи е во менопауза и ја фаќаат многу жештини па праша за овие по препорака од колешка дека пиела мака. Денеска се нафрли како со пликови по телото, ај тоа ама ми е чудно зашто гледам дека на форумот пишувале за таблетиве во темата за бременост :?:

2. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    571
    Zdravooo. Sakam da prasam dali ima nekoj virus ili neznam sto e simptomive kako korona od krevet nemosqm da stanam se me boli. Posebno grlo glava i zglobovi. Zeleno mrsuli od nos. Site koski me bolat duri i prelenite.

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.864
    Допаѓања:
    45.006
    Давајте совет за претерано чешање на уши? Не знам колку пати имам отидено на лекар, секогаш е ист муабет, декотал или капки(ретко тоа)
    Има моменти кога полудувам од толку чешање, исто во последно време иам и онака како луши од сувост, а истовремено и водест исцедок си мирис(ова е дискутирано со доктор и наводно не е инфекција)
    На лево уше веќе и зуење осеќам, иако никогаш не било пропратно со болка(може некогаш блага ако претерам со чешање) ама стварно ми е преку она веќе, нервоза ме фаќа на моменти што никако не се излечува.
    Наводно е воспаление на надворешно уво, ама тоа секако е предизвикано од надворешен фактор или некоја друга состојба која треба да се лечи и веќе сметам дека лечењето само на симптоми не ја подобрува ситуацијата.
    Да напоменам дека кај различни доктори бев, пак е ист муабет и стварно веќе не знам што да правам.
    Се сомневам дека е алергиска реакција, дали е ок да пробам со апче за алергија на своја рака?

4. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    571
    Pa kako do sega ne ti dadoa apce za alergija me cudis? Sto rabotis? Da ne rabotis slucajno so materijali, boi, prasina, brasno, lakovi, hemikalii? Vidi od tamu da ne ti poteknuva izvorot mozno e alergija vo prasanje. Ili eventualno gabicna infekcija toa obicno cesa. Kaj kakov doktor imas otideno? Odi kaj nekoj dobar orl profesionalec sto ima aparatura da ti napravi ubavi pretragi i napravi krvni analizi pa mozebi ke se dojde do nekoj zaklucok. Isto taka primeti dali ti se intenzivira vo nekoi uslovi na or mnogu toplo, ladno, stres, od nekoj vid hrana luto, blago i sl..dali te cesa vnatre ili te cesa nadvoresniot del usna skolka? Ako e nadvoresniot del taka pozadi uvo i slicno okolu uvoto mozebi treba i kozen lekar da postis. Ako e vnatre najdi nekoj dobar orl doktor. Apce za alergija uste vednas napise i pij gi redovno za da go vidis efektot. Ama pred da pocnes mozebi e podobro da napravis krvna analiza za da vidis dali TI se pokaceni tie parametri sto ukazuvaat na alergija.

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.864
    Допаѓања:
    45.006
    Дојам, бев бремена, може затоа не ми дадоа и не пиев апче.
    Внатре е, не е школката.
    Не работам ништо со тоа, а и не работев до скоро не е поврзано со работа, најчесто се активира при стрес.
    На ОРЛ бев, и тоа на неколку различни, никој не рече алергија.
    Габична да, спонаа неколку пати, ама никој не ми даде антигабичен медикамент, само декотал, а не мислам дека тој е за габични.
    Инаку не знам што да пијам за алергија при доење и секкао не нешто што успива.

6. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    571
    Decotal? Toa ne e krema? Kako ja stavas vo uvo? Neznam kolkavo ti e bebeto ama na pr moeto bebe uste od 2 meseci piese sirup letizen taka da mislam deka ako ti pies letizen tableti na pr nema da mu nastetis. Pij gi navecer ako te uspivaat. I konsuktiraj se so doktork za nekoi kapki sto ke gi stavas lokalno vo uvo mozebi ti treba nesyo sto ima kortikosteroid dexason ili slicno. Sega vaka muabetov laicki. Pred bilo sto da zemes konsultiraj lekar!!! Ili prvo prasaj vo apteka za site moznosti koi gi ima od kapki i preparati za alergija pa potoa odi so konkretni prasanja kaj doktor!

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ne znam koj

Ne znam koj Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    272

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ne znam koj

Ne znam koj Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    272
    Seto toa go pravam.Radi Eserihijata pijam 2 l caj dnevno.Hrana-domasna,tradicionalna.Vitamini vnesuvam.E sega stresot se trudam da ne sum pod stres-no ponekogas izbuvnuvam.Inaku sum so pozitivni misli.

На GirlBeauty3 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Mozete da mi pomognete? Vcera mi bese suv kapakot i si mackav neven i si izlypiv malku i denes koga stanav. Vak mi izglede . Sto da stavam? Od sto moze da e

Прикачени фајлови:

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    И претходно мислам имаше прашувано, јас ти бев реплицирала, јас не најдов решение освен кога се воздржам да не се чешам а тоа многу тешко ми оди. Кај мене се случува во ПМС, јас дури рани си правам од чешање. Кога се воздржам ок е, поминува. Ама во сред ноќ или во спиење не можам да се контролирам :sweat:. Еве баш сега сум во овој период, лудило, ми доага да се откорнам од чешање.
    Таа течноста што ти се јавува е од чешање, по многу чешање се појавува, кога се смири чешањето за некој ден се повлекува. И така сум на секои 2 недели. Уши ми се ок, освен што почесто одам на перење ама јас од мала сум таква со ушите, ништо страшно. Ама ова чешањето :x

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    1.376
    Кажете нешто за изгореници?
    Изгореницата е направена од пегла за алишта.

12. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    37.561
    Паста за заби

На _Naumche_ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.311
    Допаѓања:
    5.988
    Дермазин маст.
    Ако е од сега изгореницата да се држи под ладна проточна вода што подолго - најмногу помага.

14. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    1.376
    Дали помага и за подоцна да не останат лузни?

15. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.311
    Допаѓања:
    5.988
    Водата или дермазинот?
    Најмногу зависи од степенот на изгореницата, ама држење под ладна вода мислам дека може да превенира поголемо оштетување.

16. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    1.376
    За дермазинот.

17. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.311
    Допаѓања:
    5.988
    Помага, ама не кој знае колку.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.769
    Допаѓања:
    202.663
    Само јекодерм или домашно масло од кантарион на изгореницата ќе помогне да не останат лузни. Од лично искуство ова.

На _Naumche_ и _Vera_ им се допаѓа ова.
  19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    908
    Мене хидроген во уво толку ми олеснува, не можам да ти опишам, дури редовна рутина ми стана :D 3% хидроген ставаш во уво тоа си клокоти и вади се, после некој ден немам проблем со чешање.
    Пробај и да не ти го реши долготрајно проблемот, ќе ти ги ублажи симптомите дефинитивно.

20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    Јас неколку пати се мислам за ова, ама страв ми е некако. Дали помага кога е запушено ушето? Капнуваш и после на страна се вртиш да истече? Многу сум плашлива за вакви работи :worried: