Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. KiT

KiT Популарен член

За модрици Хепатромбин гел, ако има оток капсули Серапептазе и ладни облоги, за болки што обично си пиеш (Налгесин, Наклофен, Блокмакс).

Cosmic Girl and Mr.Limonko like this.
  2. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Државно

anggell likes this.
  3. Didajo

Didajo Истакнат член

Здраво два дена со диареа и болки во долен дел абдомен, конзумирам пробиотик нема подобрување. Што би можело да помогне во оваа ситуација?

4. anaja1

anaja1 Популарен член

Зема линекс и ќумурче?

Didajo likes this.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Ладни облоги мене најмногу ми помагаат за вакви болки и отоци. Во аптека има кесички со различни димензии во кои има гел. Се чува неколку часа во фрижидер и се замрзнува и се става на местото преку крпа (да не ти направи замрзнатини ако е директно на кожата). Подобро е од кеса со мраз или смрзнат зеленчук зошто не се растекуваат. (Може и да се користат како топли облоги за други потреби)
    Подобро да инвестираш во две или три вакви кесички и да ги менуваш за да имаш во секое време една смрзната, наместо во некоја скапа крема (500-1000 денари) која има само пет минути дејство. Овие држат ладно до кај 20-30 минути.

dromka and KiT like this.
  6. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Мене Линекс ми е многу слаб пробиотик. Оној на провен со авиончето ми е најдобар а има еден и поскап од истата марка ама со појак состав во Зегин.
    Ако ова не ти помага побарај Буларди. Многу е ефикасен за болки во долен дел од стомакот, не знам што точно содржи, не е ист состав како другите пробиотици,...дали беа нешто ко корисни бактерии...ама знам дека ја обновува цревната флора во дебелото црево и стварно му помогна на синот со јаките болки во долниот дел од стомакот.

Didajo likes this.
  7. KiT

KiT Популарен член

Така, ги препорачуваме на пациентите.

Cosmic Girl likes this.
  8. KiT

KiT Популарен член

Незнам кој пробиотик земаш, ама Провен е многу ефикасен. Плус, треба да земеш и Ентерофурил за дијареата. Со лесно.

dromka and Didajo like this.
  9. Katie90

Katie90 Популарен член

Спрема симптомите личи на вирусна инфекција. Најчесто овие симптоми траат до 3 дена и само од себе поминува. Внесувај доволно течности, внимавај на исхраната (јади двопек, компир, ориз и банани, бистри супи) и ќе помине. Се избегнува кафе, благи работи, алкохол и храна со многу растителни влакна, брза храна, зачинета храна и млечни производи. Мора често миење на раце. Земи си и електролити.
    За грчевите во стомахот можеш бускопан да земеш. Пробиотикот користи го и по завршување на диареата барем 1 недела.

Ако трае повеќе од 3 дена имаш крв во столицата, болките се неиздржливи или имаш висока температура оди на лекар.

Ентерофурил е антибиотик не помага кај стомачен вирус!

Ако се работи за дијареа предизвикана од бактерија тогаш се прави испитување на столицата копрокултура и се дава антибиотик кој ќе делува на бактеријата која ја предизвикала дијареата.

Annath and Didajo like this.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Prolife суспензии

Didajo likes this.
  11. Кејти

Кејти Истакнат член

Може да ми кажете дали помага и во орасположување враќање на сила бидејќи и таке се чуствувам и за колку време се дејствуваат

12. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Искрено не приметив никаква разлика во тој дел ама па и ги немав тие проблеми за да забележувам дали некако влијаат на тоа

13. kuc

kuc Форумски идол

Дали имаш слика од пробиотикот ,дали е тој бело кутиче со портокалови букви или другиот

14. Buttermilk

Buttermilk Активен член

Здраво, можеби темата не е за тука, меѓутоа другата е помалку активна и затоа овде пишав. Братучет ми постојано се нешто го боли, се е омалаксан, без сила, без енергија, ќе појде на доктор се е добро,меѓутоа нешто не е. Сакавме да се провери на ендокринологија, меѓутоа не знаеме што од прилика. Некој да имал слично искуство, да сподели што испитувања можат таму да се направат?

15. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

На одмор сме и вториот ден веќе мажот ми имаше пролив, ама мислам не беше вирусно оти не нема префатено. Со смекта му се смири но не внимаваше на храната и пак го надразни стомакот и пак му се врати проливот. Не знам што да дадам за да се смири. Имам и ентерофурил, дали да почни со тоа?

16. Ravenn

Ravenn Истакнат член

Нека направи крвна слика комплетна со тироидни хормони. Ако е дефицит на одредени витамини може исто да влијае, нека провери витамин д, Б12.
    Ако баш е се во ред, може и да е нешто автоимуно - консултирајте се и во таа насока.

17. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Препорака за добар приватен дерматолог во близина на Битола,Охрид,Прилеп? Конкретно за бенка се работи

18. Emi.123

Emi.123 Активен член

На мајка ми веќе подолг период и се јавува некоја болка под увото а над вратот. Не знам како да објаснам точно на 6-7cm над вратот. И има како некоја испакнатина кога ќе напипаш. Многу сум испаничена што може да е? На десната страна и е а и има циста на тероидата. Можно е од тоа да е ?

19. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Може да биде и лимфна жлезда, дека во вратот ги има прилично.

20. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

@kokodaki истото го помислив. Недај Боже Хочкин. @Emi.123 да си отидете на преглед.