Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. GlamG

GlamG Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    29
    Krv ima?

2. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    1.977
    Се работи за маж или жена ? Ако е маж можно е да се работи за воспаление на простата. Сексуално преносливи болести ? Пример за хламидијата треба друг тест. Дали имало лицето во скоро време уринарна инфекција со антибиотик лечена ? Ако е тоа може антибиотикот да го има редуцирано бр на бактериите па да не се покаже на уринокултурата. Дали има нови лекарства пациентот/пациентката ? Одредени лекарства можат да ги предизвикаат симптомите.
    Дали има болка? Можно е и да има мали каменчиња во уринарен тракт. Има и нешто што се вика и абактериелен циститис. Дури и психата (зголемен стрес, стравови) може да ги предизвика симптомите. Што ви кажаа докторите да испитате следно ?

Најдобро е ако има и понатаму симптоми лицето кај уролог да се оди за да се најде причината.

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    108.753
    Дали ви се,случило на делот долж реброто од десна страна да чувствувате тапа болка или пулсирање на тоа место? Јас вчера осетив негде пред спиење , па помина, потоа кога легнав да спијам по некое време почна пак ама стана поинтензивно и така цела ноќ се додека не заспав , сега кога станав не е болка ама како пулсира. Се јавува и поминува и се така во круг. Инаку имам и втор ден добиено. Друго температура, гадење немам....

4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.836
    Допаѓања:
    80.788
    Мене ми се случуваше еден краток период, помина само од себе, не знам што беше...

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    108.753

Уште ми е така, ми пулсира тоа место. Земав пиев доста вода,денес, спазмекс, аналгин , ништо не ми помогна. Ќе почекам да не е нешто од тоа што имам добиено , немам никој друг симптом. За колку време ти помина, со денови така ти беше?

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.836
    Допаѓања:
    80.788
    Неколку дена. Се мислев дали да одам на доктор да се проверам ама помина. Има можеби повеќе од една година, не се повтори. Немав болка, само некое чудно чувство, што викаш пулсирање и како нешто да ми смета одвнатре. Види како ќе ти биде по неколку дена.

7. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    108.753

Благодарам. И јас се мислев ехо да направам ама ајде ќе чекам некој ден...

8. ItsmeH

ItsmeH Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    30
    Жолчно ќесе имаш проверено?

9. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    108.753

Немам правено ехо оддамна на абдомен, ама ќе направам секако ако не ми помине деновиве

На ItsmeH му/ѝ се допаѓа ова.
  10. evinaevina8

evinaevina8 Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    150
    Ништо не рече матичниот да испитаме следно, даде само антибиотик Цитерал ( од него месец дена беше добро после пак често мокрење). Нема болка нема ништо.

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.766
    Допаѓања:
    10.657
    Може да е и од добиеното, такви болки некогаш знаат да се јават, а може и бубрези или жолчка, да видиш со ехо на абдомен најдобро.
    А и крај краева, може и мускулна болка да е само. Пробај нешто топло држи на местото, и одмарај повеќе.

12. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    1.977
    Да се види шеќерот како е. Ако е во ред шеќерот да се направи пак крвна слика со црп. Ако и тоа е во ред треба да се продолжи кај уролог.

13. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    695
    Здраво дали некој има искуство за постоперативен третман на око после катаракта, колку трае? Се работи за човек 60години, имаше многу созреано "перде", но и плус други дијагнози на окото. Се оперираше во систина, и таму го прашаа дали сака леќа само за катарактата, или за да гледа целосно и на далеку и одблизу, и незаматено. Одбра скапа, за да гледа секако пошто така и му гарантираа, дека нема да му требаат ни наочари.
    Кога испадна од операцијата додека траеше анестезијата гледаше супер, но после 2,3ч му се замагли видот, и еве една недела помина од операцијата уште не гледа скоро ништо....
    После 3 дена бевме на контрола му пуштија инекција, сега по 3дена пак ке оди на контрола. Му викаат ке биде, но од ден на ден е исто, нема ни најмало подобрување.
    Окото е чисто, бистро, не солзи, не е црвено, прима 2 вида капки, тобрадекс, и едни на природна база со невен.
    Па ако има некој слично искуство, да пише колку време е нормално да се чека зошто е многу нервозно

14. Sasha25

Sasha25 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2021
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    19
    Здраво. Ќе замолам членка што правела интервенција за леукоплакија да сподели дали и се средила состојбата. Веќе скоро 4 недели само мочам. Цел ден во тоалет, скренав психички. Мокрам повеќе од 30 пати во 24 часа. Испив 2 антибиотика, ништо. Сега урината е стерилна, брис од цервикс земен - стерилен. Немам печење и болка инаку, само нагони самошто ќе почне да се полни бешиката. Даден ми е совет за цистоскопија. Не ми е уште детектирана леукоплакија, но се сомневам. Ве молам некакво искуство слично ако сте имале да споделите. Исто така ако некој правел цистоскопија без анестезија да каже дали се издржува болката? И во кои приватни клиники се прави ласерски третман на леукоплакија? Фала и поздрав

Последна измена: 8 август 2025 во 17:03
  15. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    785
    Можам да ти кажам за цистоскопија,јас правев поради друга причина без анестезија.
    Да ти кажам се изначитав се и сешто и готова бев да се откажам за правење ама поминав многу добро ништо страшно само малку непријатно.
    Правев на државно на болница во Битола.

На Sasha25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. @Ant

@Ant Нов член

Се зачлени на:
    21 мај 2025
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здраво,имав проблем со десната страна на главата ме болеше многу пред некое време и над веѓите,подоцна ми се затна увото открив дека имам воспаление на средното уво..Е сега исто така ми се појави болка од левата страна на главата од горе до доле до вратот и повторно ми се затна увото..Дали некој се соочил со ваков проблем и дали е загрижувачки?Препорака за добар невролог?

17. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    108.753
    Искуство со паронихија?

20250810_000127.jpg

Прстот ми е ептен отечен и ме боли ужасно. Ставам ациди борци и една крема антибиотска вчера вечерта прв пат ставив, за колку време поминува? Прстот не можам да го свиткам, чувствувам пулсирање.

Последна измена: 10 август 2025 во 07:40
  18. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    527
    Ништо, тоа е. Парохијата настанува преку или бактериска или габична инфекција . Треба време да помине воспалението. Е сега најчесто бактеријата најчесто е стафилококнa, па таква крема и ти треба. Ама види си и со доктор, дека што ако имаш кандида, џабе ќе мачкаш антибиотици.
    Инаку можеш и да држиш облоги, ама после суши ги рацете.
    Инаку ретко препишуваат орални таблети.

19. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.043
    Допаѓања:
    108.753

Ми загноја прстот. :( Отидов на итна , ми рече да не го квасам прстот воопшто, јас мислев нешто ќе ми го стиска прстот и сл ама рече нема толку гној и ми препиша да пијам антибиотик.

20. I shto sega

I shto sega Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2022
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    Вчера имав чувство на подуеност во стомакот, гасови, поретка столица слично на дијареа. Во изметот имаше како мали парченца светла крв. И утрово исто. Потоа не забележав повторно да има крв во столицата, но сеуште е ретка и имам чудно чувство во стомакот. Можно е да е некој вирус?