1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    Претходно (пред 2 месеци):
    • Вкупен холестерол: 6.30
    • LDL: 5.95
    • HDL: 1.04
    • Триглицериди: 0.60

Сега само со здрава исхрана исфлени салами кашкавали сирење бел леб , пецива после 2 месеци резултати
    • Вкупен холестерол: 7.4 ↑
    • LDL: 5.4 ↓
    • HDL: 1.44 ↑
    • Триглицериди: 1.24 ↑
    Да почнувам со росфера од 10? Се плашам за срцето и дека сум млада или нема врска тоа има многу млади што се соочуваат со овај проблем ?

2. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.430
    Мене кардиолог ми даде обавезно да пијам и тоа не ми беше покачен многу холестеролот. Значи ако ти е препорачано од лекар почни си ги.

3. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    а колку години имаш ? и дали има промена ? какви ти беа резултатите ?

4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.972
    Допаѓања:
    41.085
    Што е битно колку години има? Има луѓе од 80год што само андол пијат, има од 30,40 со еден куп лекарства. Вчера баш кажуваа во Штип најмладиот со мозочен удар имал 30 години со еден куп дијагнози. Пиј си тоа што ти е препишано од доктор

5. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    Се плашам па сметам дека сум младаа затоа прашувам во ред е човек да е исплашен и да не реагирате бурно на секој коментар , не е цел да се натпреваруваме кој повеќе лајкови ке собере него кој ке се смири и да си помогнеме едни со други .

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.972
    Допаѓања:
    41.085
    А од што се плашеш?

7. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    Искрено мислам дека сум млада и мислам се дека ке ме удри на срце , исто и анксиозна сум па се плашам сега кога видов резултати зошто 2 месеци очекував дека бев на диета и спорт подобри резултати и се изненадив, па ме интерешираше и други искуства од помлади што се справиле

8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.972
    Допаѓања:
    41.085
    Колку години имаш?

9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.882
    Допаѓања:
    15.921
    Е колку си де, колку е тоа млада штом толку го потенцираш.

Инаку сосем на место муабет ти напраи членката погоре, денес апсолутно возраста нишо не значи, нема правила.

Поише ко на психа да ти е тебе, се грижиш што и како, а не се грижиш оти ако не се пие препорачаната терапија може да се влоши..

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    26 за месец дена 27 години

11. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    чисто сакав да знам и други дали имаат проблем со тоа а не негирам дека ке почнам и искуства

12. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.430
    Епа ете гледаш јас помлада сум од тебе па како што пиша членката погоре со куп лекови..За тироидна,притисок плус со белодробната артерија имам проблем пулмонална хипертензија имам. Значи пиј си ги лековите чим ти се препишани не се зафркавај.На форум секако бараме искуства ама нешто кога е препишано од страна на лекар мислам дека нема потреба да се води дискусија дали да се пие или не.

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    Офф баш ми е жал се надевам се ке биде како треба , да почнав од вчера росверата само сакав да знам искуства некој со покачен лдл , јас за 2 месеци го спуштив но не е како што се очекуваше затоа матичен ми даде росвера

14. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.430
    Ако пиј си ги како што ти кажале и секако дека ќе има подобрување. Со притисокот како си?

15. maca050619

maca050619 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2017
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    142
    супер 110/70 секогаш така го носам , само имам анксиозност паниични напади др се е океј крвната слика океј само холестеролот проблем
    Претходно (пред 2 месеци):
    • Вкупен холестерол: 6.30
    • LDL: 5.95
    • HDL: 1.04
    • Триглицериди: 0.60

Сега само со здрава исхрана исфлени салами кашкавали сирење бел леб , пецива после 2 месеци резултати
    • Вкупен холестерол: 7.4 ↑
    • LDL: 5.4 ↓
    • HDL: 1.44 ↑
    • Триглицериди: 1.24 ↑
    па малку се испласив искрено

16. I shto sega

I shto sega Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2022
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    61
    Последниве 2 месеци 3-4 пати ми се има случено кога одам по голрма нужда, да имам запек, и откако ќе заврши процесот на дефекација, на хартијата да има мал траг од свежо црвена крв. Исто така тој ден чувствувам подуеност, гасови и грчеви. Му се случило на некој нешто слично? Бев на лекар, ми кажаа само исхрана да сменам и ми даде пробиотик, но сепак ми е страв

17. evinaevina8

evinaevina8 Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    210
    На скоро секое мерење пулсот ми е висок, имам препишано од лекар Верапамил по потреба но јас не го осеќам пулсот кога ми е качен и затоа не пијам. Дали е во ред да се живее со тахикардија, што може да предизвика ако не е лекувана?

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.659
    Допаѓања:
    17.021
    Некој пто одел на хемо/радио терспии во Систина да каже искуства? И дали прво се закажува преглед кај онколог и колку чини тој?

19. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    563
    Крвта ти е од тоа што имаш констипација. Тоа што е светла покажува дека е свежа, па не е толку причина за грижа. Ти се појавува дека тешко изметот поминува низ дебелото црево, ти ги повредува ѕидовите и ги раскрвавува.
    Ова за еднаш не е страшно, ама повеќе пати ќе доведе на крај до појава на хемороиди или пак фистули и слабост на дебелото црево. Ова е во екстремни случаи и констипација.
    Најчесто првата терапија е промена на исхрана. Задолжително повеќе влакна во исхраната, дека тие ја разводнуваат храната и и даваат на маса. Труди се да јадеш повеќе чорби, отколку брза храна, зачинета и со шеќери.
    Гледај да одиш и повеќе пати во тоалет, бидејќи колку повеќе изметот стои во дебелото црево, толку е посув, бидејќи во дебелото црево настанува ресорпција на вода. И ако не одиш неколку дена тогаш изметот се компактира поради движењето на цревото и тешко се исфрла.

Пс.
    Свежата крв значи дека потекнува од долниот дел на дебелото црево, па дури и од анусот. Колку е потемна крвта, толку е погоре од дигестивниот систем. Па ако е од желудникот (пр. пукнат чир ) или од почетен дел на тенко црево, тогаш крвта ќе биде многу темна, а изметот дури и црн.

Ако не се промени ништо дури и со промена на исхрана, тогаш може да го провериш дебелото црево за секој случај.