1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    611
    Дали некоја имала коагулуми во матка после пораѓај ? Дали е опасно ?

2. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    33
    Почнав да носам наочари со појак диоптер (-2 и на двете очи, претходните ми беа -1.5, ама имаше цилиндар и на двете а сега само на левото имам), и, 25 дена немав проблеми, ама еве, 1 недела има, секој ден, кога ќе ги ставам наочарите почнува да ми се врти да ме занесува и како со секој ден сé повеќе, дури и како да ми се лоши на моменти...иначе гледам многу чисто со нив мислам дека подобро од ова не може, ама изгледа диоптеров ми е прејак? и ќе треба да се вратам на старите? со кои не гледам толку чисто :(

3. jasjasjas3

jasjasjas3 Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2024
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    33
    Kako toa 25 dena si nemala problem od niv, a sega oddednas imas? Najverojatno ne ti e od naocarite. No pobaraj i drugo mislenje za diopterot, ne moze porano na dvete oci da imas cilindar a sega samo na ednoto . Toa ne se koregira.

На bile454 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    33
    Во мај годинава почнав да ги носам овие: -1.5 на двете, десно цилиндар - 0.5 на 170 агол, а на левото цилиндар - 0.75 на 10 агол, д-рката ми рече кога ќе ги навикнам дека се со цилиндар да дојдам по 3-4 месеци да го зголеми цилиндарот на левото за уште -0.5, ама кога требаше да дојдам пак за тоа, д-ркава имаше некои проблеми приватно ми откажуваше 2 пати термин, а мене во меѓувреме и проблем со суви очи ми се појави почнаа да ме чешаат печат и солзат кога гледав тв, не можев да ја чекам и отидов кај друг д-р кој ми одреди друг диоптер (без да ми ги шири зениците како д-рката) ми рече ќе сум гледала подобро почисто, а кога го прашав зошто сега нема цилиндер на десното, д-рот ми рече компјутерот не го фатил минимален бил и не морало да се корегира, тој нов диоптер кој го носам сега е овој : -2 на двете очи со цилиндер само на левото -0.75 на 15 агол. Само што завршив со прегледот кај д-ров, ми се јавија од кај д-рката отидов и до кај неа и она ми рече дека овој диоптер може да е малку јак за мене, не знаев кого да слушам, отидов до оптиката што ми ја препорача д-рот и таму ги пробав и двата диоптери и со овој новиот гледав чисто а со тој од д-рката ми беа матни бројките и буквите при преглед (не можев да видам дали е P или F, дали е 8 или 6,...) а и два реда како да ми "играа", голема разлика имаше...

И мене ми е малку чудно дека дури по 25 дена ми се јавија проблеми а не одма, ама од наочарите ми е...вака ништо не ми е, се осеќам најнормално се додека не ги ставам и одма кога ќе ги ставам, осеќам како некој притисок помеѓу очите и се додека ги носам ме занесува кога се движам а и главата кога ја вртам лево-десно како да ми касни сликата се осеќам така како пијана цело време, а кога ќе ги извадам ми поминува одма за кратко време...

5. jasjasjas3

jasjasjas3 Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2024
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    33
    Da ti kazam iskreno i jas porano nosev naocari so diopter i cilindar koi cela godina ne mozev da gi navkinam glava me bolese, pa koga otidov na vtoro mislenje ispadna deka nemam cilindar tuku samo diopter i od togas nemam maka od naocarite.
    Odi kaj dr Gordana Sofronieva vo centar Vizus, stara doktorka e i strucna, plus e profesorka. Jas od nea sum mnogu zadovolna no ne znam dali seuste raboti, oddamna ne sum bila na pregled.

На dromka и bile454 им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.140
    Допаѓања:
    204.619
    Не ти е добро одреден диоптерот ни цилиндарот. А може и очилата не се сработени како што треба.
    Оди некаде кај поискусен проверен доктор за трето мислење.

На bile454 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    33
    Е кај кој д-р? :) , тоа е прашањето... пошто и овие кај што бев ги рачунаат за такви поискусни и проверени а и тука гледам на форумов ги фалат/препорачуваат, се работи за д-р Брижита од Зенит и д-р Капсарев од Европската Очна...

Наочарите се иначе добро направени, ги проверив на 2-3 места по оптикиве...

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.140
    Допаѓања:
    204.619
    Јас никогаш не сум слушнала за овие доктори, а редовно одиме фамилијарно на очни прегледи. Тоа што не ги знам не значи дека не се добри, впрочем нема доктор за кој ќе слушнеш само позитивни искуства.
    Ама тоа што кажуваш дека имаш вртоглавици и ти треба време да се стабилизираш откако ќе ги ставиш очилата, нешто е погрешено во дијагнозата.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    33
    А каде одите фамилијарно на преглед, кај кој д-р?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.140
    Допаѓања:
    204.619
    Кај повеќе сме биле, најдолго бевме кај др. Роберт Ристовски, ама два месеци се чека за термин, што е многу, многу е.
    Последно бевме во Промедика кај Фанка Гилевска и Викторија Филева (децата ги носев кај неа).
    Задоволна сум од двете. Исто ми беше ок и др. Бојан Стојановски кај ЈБТ што има ординација. Ама не знае баш со деца, затоа и не одиме веќе кај него.

На dromka и bile454 им се допаѓа ова.
  11. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    51
    Здраво, дали има некој искуство кај некој од овие доктори на гастро од 8ми Септември? Ако може да споделите искуство, ми треба некој добар доктор. Или ако имате искуство со некој на приватно исто може. И уште едно прашање, дали има периодов некој вирус со гадење, повраќање и болки во желудник или гастритисот е на најако кај мене..:(

Прикачени фајлови:

• IMG_1568.png
      IMG_1568.png
      Големина на фајлот:
      47,9 KB
      Прегледи:
      19
  12. GlamG

GlamG Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2024
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    51
    Јас имав деновиве вирус со крчење на црева и пржење во желудникот

13. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    2.571
    Како се добива брух? Знам дека може од тешко кревање, ама незнам дали веднаш имаш симптоми.
    И дали пример ако добиеш после не смееш да тренираш?

14. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    589
    Брух, кила или хернија е едно те исто.
    Можеш да ја добиеш ако креваш тешко, кашлашнтешко константно, имаш хронична констипација и други. Воглавно онаму каде што што особено многу ги истегнување мускулите.
    Тоа настанува така што тие дел на мускулот што треба да го држи делот од органот на место слабее, па органот се протура низ тој дел. Така на пример цревата може да се протурат низ мускулите на стомачната празнина.
    Мажите се поподложни на хернија, и не само поради тоа што креваат потешко од жените, туку и затоа што имаат отвор на ингвиналниот канал, каде што се спуштаат тестисите, па таму може да се протурат органите.
    На почетокот може и да не ги забележиш кулата, ама после се формира грутка. Интересно е дека можеш да препознаеш дека е кила кога при легнување често грутката се враќа на место, ти.е. органите се повлекуваат назад.
    Во некои случаи треба и операција.
    Во однос на вежбањето, може мали вежби, но во никој случај враќање на старите вежби со тешко кревање и напнување. За да нема повторување на брухот.

На Mr.Limonko му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tuturutuu

tuturutuu Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    4
    zdravo ve molam za sovet
    panicarka sum i anksiozna sekoj den i porano mnogu retko dobivav ekstrasistoli(preskoci na srceto koj so gi cuvstvuvam) pa edno vreme mi bea sekojden po ednas vo denot,sega mi se 3 4 pati vo rok od 12 casa,a ako se voznemiram i povejke.Ne pijam kafe ne pusam,nisto od toa,i koga spijam gi nemam.Imam 19 godini

16. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    33.374
    Најчесто се безопасни ама можеш и да отидеш на преглед кај кардиолог чисто да си мирна. Ако ти се од анксиозност ќе мора да го намалиш стравот некако, зошто тој само ти ги засилува. Пробај да се релаксираш со техники за дишење и смирување.

На tuturutuu му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.424
    Допаѓања:
    74.339
    3-4 екстрасистоли во денот е занемарливо, воопшто не е загрижувачки.
    Обрни внимание кога ти се случуваат, дали во исто време секој ден или не. Дали после јадење, дали во лежечка/седечка положба или во движење.
    Доколку отидеш на кардиолог, ова ќе те праша. Појди кај матичен и опиши го проблемот. Доколку има потреба, ќе те препрати кај кардиолог. 90% не е нешто кое ќе бара дополнителни испитувања. Едноставно некои луѓе ги имаат, со сосема здраво срце.
    Магнезиум и Б6 можеш да земеш и без лекар.
    Бидејќи велиш дека си анксиозна и паничарка, сметам дека треба да појдеш на лекар, чисто за да си олесниш.

18. tuturutuu

tuturutuu Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    4
    Dali ke gi imam cel zivot?Zasega gi imam skoro godina i cesto sum imala razni drugi simptomi koi mi traele po godina dve konstantno i prekinuvale.Pijam b complex ednas na den i ne mislam deka mi deluvaat,mozebi da zgolemam 2 dozi?Ako sum voznemirena se slucuvaat i pri dvizenje i togas ne gi sejcavam mnogu ama koga lezam povejke gi cuvstvuvam i koga lezam se pocesti otkolku vo miruvanje(mnogu retko)

19. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.424
    Допаѓања:
    74.339
    За жал, јас не можам да знам дали ќе ги имаш или не.
    Појди си на лекар, за да не се стресираш без потреба. Во меѓувреме, земај и магнезиум, многу е важно.

20. tuturutuu

tuturutuu Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    4
    Vo red vi blagodaram mnogu
    Uste edno prasanje magnesium pijam so vitamin b6 od solgar,da zemam i magnesium?