Форумџика на годината

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    74.988
    Не, штом веќе пиеш, одлично.

На tuturutuu му/ѝ се допаѓа ова.
  2. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    542
    Три дена сум со температура 37,5-38 и гадење со повраќање еднаш до два пати на ден. Вирус ли е ова? Бидејќи дијареа или болки во стомак немам

3. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    1.637
    Вирус има и несмасен болен народ шо се пикат по луѓето. Денес мене ме потисна само кај мене е со болки во стомак и омалаксаност.

4. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    28
    Имам пресоокнување на срцето. Неколку дена ми трае. Чувствувам и стегање кај грлото како гушење. Имам стресна ситуација дома. Пиев витамин Б6 2 таблети одеднаш и не ме смирува. Што да пијам за да ме смири? Знам дека не е нешто сериозно затоа што и порано ми се случувало ама само од себе ми поминувало.

5. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.155
    Допаѓања:
    1.706
    белмиран дан пробај, на природна база се

6. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    946
    Синусна тахикардија, дали е опасно ?

7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.178
    Допаѓања:
    43.672
    Не, не е. Може да се појави ако си била малку вознемирена.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  8. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    68
    Vo sredata utroto se razbudiv so bolki vo telo,treska tt,omalaksanost gadenje i proliv imav isto i bolka vo grlo,napraviv krv slika izleze bakteriska inf,dadeno lekoklar ,no cel den lezev omalksana nemozev da jadam i tt ednas dobiv nagon za povrakanje no nemav sto da povratam ne bev jadena nisto osven banana i supa,primiv i infuzija i bas posle inf dobiv nagoni,vekje 5ten eve seuste sum mnogu omalaksana proliv nemam i bolki no nemam ic sila,dali e mozno od lekoklarot da imam vakva iznemostenost,dosega go nemam pijano ovoj antibiotik,a od dr antibiotici vaka ne sum imala ...neznam sto da prezemam poveke

9. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    29.687
    Јас лично лекокларот ич не го толерирам многу ми се повраќа и ме омалаксува. Ама можеби тоа да ти е и од самата бактериска инфекција, најдобро да се советуваш со матичен, ако е можно да ти смени антибиотик.

10. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    68
    Матичниот денес ми рече да не го земам повеќе,ова веќе не се знае што е страшно нешто се денешниве вируси...

11. sunflower85

sunflower85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Здраво,незнаев во која група да пишам,па решив во оваа.Имам проблем со мајка ми.Секој ден притисокот и се качува и тоа само навечер.Незнам колку пати ја имам носено на ургентно,не научија веќе таму.Отидовме и на интернист,ја гледаше на ехо се комплет,срце,бубрези,внатрешни органи,кротиди,се е ок.И ја смени терапијата и првите 2 недели се беше ок.Дури и се снижуваше притисокот повеќе,па беше малку поспана.Последнава недела пак е истото,пак се качува навечер и тоа до 170-180.Е сега еден проблем се провлекува уште од старт а тоа е дека она слабо мокри.Пие диуретици редовно,пие чај од коњски опаш и тој делува диуретски,но мноооогу слабо мокри,дури незначително.На ехо и ги гледаа бубрезите,беа ок,на мокрачата не покажа ништо,кажете чаре ве молам.

12. GlamG

GlamG Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    55
    на уролог сте биле ли? Креатинониот каков и е?

13. sunflower85

sunflower85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    74.7 и е креатининот,ако можам ќе ја закачам крвната слика и мокрачата.Закажавме нефролошки преглед во Жан Митрев на 02.01

Прикачени фајлови:

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    41.605
    Малаксана си била поради проливот и покачената тт. Следен пат обавезно електролити пиј

15. Felix Anima

Felix Anima Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2025
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    77
    Што може да предизвикува ненормално чешање на кожа особено навечер пред спиење? Разбирам да е сува кожа ама се користат лосиони со уреа и пантенол. Дечко ми беше на кожно нема осип, цррвенило ништо алергиска рекација не е испитуваше хеликобактер и од тоа не е. ALT то беше високо јас барем мислам тоа е од периодов од прослави јадење пиење не знам како тоа може или генерално црн дроб да предизвикува чешање...совет му е дадено да направи целосна крвна слика пак за еден месец да користи лосиони за хидратација.
    Претходно има пробано со лоратадин и уште еден антихистаминик но ништо нема ефект...

некое искуство, совет?

16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.709
    Допаѓања:
    9.454
    Нека испита билирубин и ехо на жолчка нека направи

17. Felix Anima

Felix Anima Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2025
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    77
    да заборавив да пишам го пратија и на ехо правеше на цел абдомен му рекоа дека е топ нема ништо.
    Ова билирубинов со целава крвна слика кога ќе ја прави ќе видиме. На што може да алудира?

18. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.709
    Допаѓања:
    9.454
    Обично застој или камчиња во жолчката или жолчните канали знаат да дадат такви симптоми
    Исто заборавив да напоменам покрај билирубин и ALP и GGT да испитате (ензими карактеристични за жолчка)

19. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    1.637
    Можно е од некој прашак, омекнувач или постелнина. Ако има некаков друг проблем ќе има мака и денски. ALT му е високо а AST дали беше високо ? Кога аст и алт се високи обавезно треба да се испита и HDL и LDL лош и добар холестерол. Иако сте направиле ехо на него нема да покажи доколку има замастување надворешно на црн дроб. Мора со компјутерска томографија за длабинско снимање дали има обвивка на црн дроб. И да има не е лошо пошто се лечи за неколку дена и со мала диета ќе е ок. билирубин ако има покачен ќе има премногу замор,несоница,повраќање,намален апетит,болки во десната страна ..таткоми имаше покачен билирубин и тоа многу покачен и високо црп,аст,алт,хдл и лдл. За 10 дена се среди се со диета така да не се секирајте се лечи. Е сега ова со чешање и јас имам сличен проблем само мене ме чеша на рамената и грбот. Или од сапуни или од некоја храна иди проблемов.

На Felix Anima му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    9.083
    Пролајф пробиотик мора да се пие сабајле на гладно? Дека така пишува на упатството а ја пијам антибиотик па не го пиев сабајле пробиотикот дали можам да го пијам сега вечерва два часа пред антибиотикот?