Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    685
    М
    Мене ми изгледа дека е инфекција на окото и тоа конјуктивитис. По тоа што кажа дека е зелен секрет, најверојатно е бактериски конјуктивитис. Некогаш поминува само, ама понекогаш бара и антибиотски капки и маст. Ова според мене.
    А тоа што те пече можеби конјуктивата не ти е заздравена сеуште како треба.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.137
    Допаѓања:
    14.723
    Можеби чудно ама мајка ми со Биодерма цела линија се спаси. Луташе од дерматолог на дерматолог, третиот и беше во Систина не знам кај кој доктор беше, после преглед и ја препорача Биодерма. Кај нас и беа препорачале Еуцерин ама никаков ефект. Исто и таа почна целата со осип, сите мислевме дека е алергија. За кратко време откако почна и се повлече. Оттогаш 3, 4 години ги нема сменето, додуша еднаш на Лавера проба ама се исфрли.

На franca и bookslover им се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.137
    Допаѓања:
    14.723
    Оди на доктор најдобро, можеби треба некоја маст со антибиотик. Можеби си алергична на нешто. Јас често знаев да отечам, ми се вцрвуваа заедно очниот капак и страшно ме чешаше. Добив само апчиња за алергија.

4. Цобра

Цобра Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    682
    Синдром на суво око можеби, обично е едното око и е залепено сабајле кога стануваш и боли кога го отвараш капакот, ако е иритирано веќе боли кога трепкаш, ако замаглено гледаш значи има инфекција.
    Секако даваат хлорамфеникол маст за навечер, тобратекс, вештачки солзи од поквалитетните, и рекугел за обнова на рожницата...

5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.469
    Допаѓања:
    111.393
    @Fraxinus @kokodaki @Цобра @anggell

Ви благодарам, 4ти април и 5ти ми беше црвено , потоа помина. Од тогаш проблем ми е кога ќе се разбудам навечер како нешто да ми смета внатре. А наутро не. Туку пробав пред некој ден леќите да ги ставам, на тоа око не можев , ми сметаше и сега цело време со очилата сум.

На kokodaki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.962
    Допаѓања:
    7.602
    Јас имав нешто слично на лицето, Биодерма кремата ме спаси, пробај ја таа линија, баш сега имаат и попусти во Зегин.

На JasBee11 и franca им се допаѓа ова.
  7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    4.361
    Јас имам на цело тело скоро ,освен на лицето нешто ме иритирало и тоа многу а што никој не знае да ми каже , сменив облека , никакви хемии не фаќам дома уште помалце на работа е сеа сменив исхрана ама ми викаат не е од тоа прашав нутриционист ми рече од тоа било веќе затерав втор месец неподносливо чешање имам навечер не спијам дежурам башка мачкам јака крема ,чудно што знам

8. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    4.361
    Земав нешто слично ама не на биодерма бев кај д-р Силвија Дума ја фалеа ама што знам пак сум на исто некако

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.897
    Допаѓања:
    7.705
    resenska ова се пие долго или по потреба?

10. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    685
    Веројатно окото уште не е во ред, те видоа на апарат комплет ? И провери ги леќите, ако си ги носела пред конјуктивитисот, можеби е потребно да ги замениш, бидејќи бактерискиот конјуктивитис е заразен, па да избегнеш повторна инфекција од леќите или некоја друга инфекција.
    Инаку најчестите причини да чувствуваш дека имаш нешто во окото се суво око , конјуктивитис или гребаница на рожницата. Конјуктивитис всушност дава симптом како да имаш зрнца песок во очите. Прашај кај офталмолог дали да ти даде дополнителни капки за навлажнување и чистење и некои да го намалува воспалението.
    Трепкај повеќе, бидејќи со секое трепкање окото се чисти и навлажнува повторно. Во никој случај не ставај прсти во очите и немој ј да ги триеш, стискаш и сл.

Секако ова се однесува ако навистина немаш нешто во окото, т.е. да ти се заглавило нешто во окото.

11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.469
    Допаѓања:
    111.393
    @kokodaki

Ме виде лекар денес ми рече дека црвено ми е горе од внатрешната страна на капакот , ми рече 14 дена да ставам Тобрекс пак на 4 часа , во меѓувреме ставам и Прокулин капки по три пати дневно. Ако по 2 недели не помине или се влоши ќе одам на офталмолог.

Леќите ги фрлив старите, нови отворив ама згрешив и тие што пробав да ги ставам. Не можев да ја ставам , не издржав да ја носам на десното око.

На kokodaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    685
    Инаку постои и воспаление и на очните капаци, се вика блефаритис. И тоа се лечи слично како и конјуктивитис.

13. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    173
    Jas veke cela godina se macam so oca. Malky ke si zacesqm ocite nasabajle koga stanuvam ili ke gi zatrlam i eve sto me sledyva, crvenilo, malky otok. Sovet?

Прикачени фајлови:

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.137
    Допаѓања:
    14.723
    Што пиете после голем умор?
    Овие денови бевме постојано во трчање наваму натаму, со мм дома веќе од сношти едвај функцинонираме. Малаксани, претепани, мозок едвај работи |-)
    А обврски, дете, мора да сме функционални

15. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    687
    Пробај елекролити, за умор пред спиење магнезиум обавезно

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.137
    Допаѓања:
    14.723
    Mагнезиум постојано пијам

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.370
    Допаѓања:
    42.754
    Најпрво мора да се одморите и да поспиете убаво. Што и да пиеш, ако не си отспан ти е џабе.
    Б комплекс, мг, електролити. Тоа е

На Angie1432, bookslover, anggell и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Стефанија.04

Стефанија.04 Нов член

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ми дадоа за циста на матката антибејби, прв пат зимам.Почнав од прв ден на циклус , цело време имам некое крварење.Помина 21 ден и сега на 23 ден добив.
    Докторката ми кажа да продолжам со наредната опоковка по 7 дена.Ама ако вака крварам нели е опасно да станам анемична.Почнав железо да пијам ама некако не ми е природно.
    Имала ли некоја слично искуство?

19. Hristina@

Hristina@ Нов член

Се зачлени на:
    23 март 2026
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Здраво, ми се појавува кандида скоро секој месец посебно после сексуален однос, се разболувам често и имам проблем со ноктите, спијам по 12/13 часа и секогаш се осеќам уморно, најмногу од се ми смета инфекцијата дали мислите дека е нешто до имунитетот или? (секако ќе посетам лекар)

На Katt.88 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.137
    Допаѓања:
    14.723
    Мора да ја лечите инфекцијата со партнерот, поработи на имунитетот.
    А тоа што ти се спие може е ниско железо, хемоглобинот, тироидна, обрати се на матичен најдобро тој ќе те упати.

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.