Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Од доењето ти е ,затоа што веројатно бебчето ти е поголемо од 3-4 месеци и сега целосно ги исцицува и тиа делуваат како виснати. Мачкај мрсни креми и креми за стрии за да им се врати тонусот (барем мене ова ми помогна со првото дете ,а имам мрсна кожа )

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Како полно топче беше, ама спадна малце и малце за нијанса е побледо од вчера. Не ми текнува дали сум се гризнала :?:

3. leon-aron

leon-aron Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo imam 26 god 81 kg i od pred 4 meseci imam krven pritisok povremeno od 140/110 i 150/115 vo ostanatoto vreme 120-130/85-90-95 i pred toa merev od vreme na vreme radi kontrola i mi bese vo prosek 115/75.Ponekogas znae da padne smesno do 100/60 ama toa ne trae poveke od 1 den.Pusac sum konzumiram 2-3 kafinja na den retko pijam alkohol.fizicki aktiven taka taka isto taka i so ishranata taka taka ama se trudam da ne jadam soleno inaku obozavatel na mlecni proizvodi sirenje itn. konzumiram veke tri meseci omega 3 apcinja i aspirin 100 preventivno.vo obrocite vkluciv poveke riba, spanak, luk itn. po nekoja salata. Kafinja so tesko srce po edno ili ni edno na den vo posledno vreme bidejki me faka strav iskreno isto taka imam dosta rasipani zabi koi ne znam dali igraat uloga vo ova ama da si kazam .Vo pogled na stresot po priroda sum malce po nervozen ama vo denesno vreme so ovie uslovi koj ne e. Denovive pritisokot mi se dvizi od 140/110 do 126-130/85-95 znaci nekako me plasi malioot prritisok duri i od budenje imam 135/95 isto taka i pulsot mi se dvizi od 90 do 105.Ve molam za mislenje ili sovet se nadevam deka napraviv nekoja slika za zivotniot stil

4. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Ова сабајле го забележав. Кога ја отворам устата ширум, на местата каде се спојуваат долната вилица со слепоочната коска, баш пред ушите, како да е испапчен ептен зглобот и се познават како топки. Непријатно се чувствувам кога ја отварам устата, како малку да ме боле кај зглобот и осеќам како да крцка. Од што може да биде ова, досега не ми се случувало вака?

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.071
    Допаѓања:
    257.163
    Помош за низок крвен притисок.
    Трет ден ми е притисокот 90 со 60, варира до 100 со 60 или 100 со 70.
    Бев на лекар, ми кажа дека е поради наглите промени со температурите. Не ми е прв пат, а се менува времто на мене ми паѓа притисокот.
    Имам главоболки, ме стега главата, горе, кај слепоочниците, врз, секаде. Се осеќам како да имам температура, а немам. Омалаксано и уморно, плус нагони на повраќање.
    Пиев кока кола, кафе, вода околу кило ипол, и пак ништо. Вежбав, и само тогаш не ме боли главата, кога сум физички активна.
    Некој друг лек???
    Ете сега ќе одам на палнина, па се надевам дека ќе ми се покаачи малце.

6. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    696
    Јас од мала го имам тој проблем, и сум приметила дека има врска храната, метаболизмот. Намали со шеќер и леб, ако имаш проблем и со столицата земи си јогурт баланс, свежо цедена лимонада и нешто солено за да се вратиш во живот. Можеш и црвено винце со оброк.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Сол, сол и сол :) Солта ја врзува водата во организмот, така што нема веднаш да ја излачиш. Кафето делува само моментално на нискиот притисок, после 2-3 часа нагло ќе падне и прави бетер! Кока колата исто делува моментално, но барем не го снижува после некое време.
    Ако си љубител на маслинки изеди колку можеш повеќе, или некоја друга солена храна. Некои дури пијат и вода со сол, јас иако јадам многу солено од тоа сум спремна да повратам така да избегнувам. Биди активна цело време, практикувај прошетки на воздух приквечер кога ќе го снема сонцето. И секако пиј вода, но не претерувај особено ако претходно организмот не ти е навикнат на големи количини вода. Исто за веднаш да го покачиш нискиот притисок, 2 чаши кисела вода на екс, дефинитивно делува. Ако не пиеш кисела, можеш и обична. Но битно 2 чаши едно по друго :)
    И да прекини да го мериш често, немаш потреба од тоа, додатно те растревожува, а тоа ти ја троши енергијата :)

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Не разбрав за што бараш совет? :?: Ако е за притисокот мислам дека не ти е многу голем,сепак на секој му варира притисокот ама тоа не е толку страшно,во тие моменти ако ти е низок пиеш кока-кола,кафе и сл.а за висок мислам благо ама не сум сигурна.Тоа е тоа,немаш некои посериозни проблеми :)

На leon-aron му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Кога ќе апнам нешто ме пече и ме стега кај градите. Еве, и портокал кога ќе изедам ме боли, не знам стварно што би можело да биде?

10. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Да не имаш јака киселина па ти го гори желудникот, тоа е како да осеќаш болка во градите ... Види од која храна чувствуваш такви тегоби.

На BlackSwan5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    Женски левата града денес многу ме боли ама не цела него само кај гремките или како се викаат ... како црвено ми е и собрана незнам што да правам ...

12. feferona

feferona Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    94
    Ако се афти само ЛИЗОБАКТ таблети, 160 денари се во Зегин :) .

13. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Пробај со кантарион уље една капка, или има вазелин со база на невен, доколку не ти помага бекутан.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nanadu

nanadu Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Има ли некој кој може да ми даде тел.број од една ординација што се наоѓа во Тафталиџе,во зградите кај Педагошка академија...Мислам дека се вика Центар за дојка или сл.Нешто напипав на десната града,па сакам да одам,ама без никој од домашните да знае...

15. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Ми се јавија плускавици на ногата од едни стари балетанки. Плускавицата не е проблем, еве гледам се повлече, ама местото околу неа ми потече и ме боли, значи не можам нормално да се движам, еве веќе 5ти ден помина. Совет некој? Да ставам мраз на отокот или?

16. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Да прашам нешто.
    Приметив дека од благото млеко ми се подувува стомакот, имам мали грчеви, гасови и како да ми вријат цревата :) . Посебно последниов период јадам мусли за доручек со благо млеко и приметив од тоа потоа стомакот подуван ми е и си чуствувам реакции од него.
    Од што е ова?
    Да не е од лактозата? Сега сакам да пробам млеко без лактоза да не има некое влијание истата.
    А сакам благо млеко многу, порано поретко пиев, со кафе како нес или макијато не гледам разлика, ама со мусли кога пијам поголема количина или чисто чаша млеко да испијам тетрапак одма стомакот се дува.
    Зошто?

17. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Реакцијата може да е од житариците ,можеби треба да пробаш еден ден да ги јадеш со јогурт па да видиш и евентуално како причина да го исклучиш млекото.

18. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    3.272
    Пред 4-5 саати, како што си седев и наеднаш кога станав, многу ме заболе десното колено. Значи, не сум имала никакви проблеми со колена порано, ништо не ме болело, и сега наеднаш ме боли. Можам да го виткам, можам да одам, но кога ќе ги спојам нозете и ако седнам врз нив, ужасно ме боли и ми се укочува. Не ми е ништо отечено, штом можам да го виткам ваљда не е нешто изместено, али едноставно никаков притисок ме ми издржува коленово :(

Ај утешете ме дека не е ништо сериозно :|

19. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.324
    Апче некое или некој лек за воспалени мускули? :?:

20. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Вчера го набив малото прсте на левата рака со топка.Потече и помодре малку и ставив мраз.Kога пробувам да го свиткам целосно, не ми успева, зошто така боли премногу, а кога е подвиткано или исправено, ок е.Уште повеќе отекло од вчера и помодро е од внатрешната страна...Ако има некој искуство со вакво нешто, може ли да ми каже што треба да правам освен мразот?Знам дека треба да одам на доктор да видам да не е скршена некоја коска, ама викенд е и имам еден тон други обврски, немам време за ова... :(