Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. ANTONIJ MK

ANTONIJ MK Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    Здраво, дали некој од вас деновиве/ периодов има проблем со наглите временски промени и како се справувате. Јас имам проблем со спиењето, од друга страна пак кога ќе се разбудам чувствувам срцебиење, сум спиел а чувствувам замор, главоболка, промена во расположението. Најмногу од се ме плаши срцебиењето, тоа ми ствара паника страв нешто да не ми се случи. Дали да појдам на лекар, дали да испитувам нешто?

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.302
    Допаѓања:
    15.046
    Јас, исто како ти. Правев крвна слика се во ред.
    Сама себе си поставувам задачи да сменам мисли. Времето е катастрофа.

На ANTONIJ MK му/ѝ се допаѓа ова.
  3. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.823
    Допаѓања:
    21.739
    Јас сум периодов многу мрзоволна и ме дрма некоја депресија, само ми се лежи и екстра уморно се осеќам.
    До времето е, многу, многу е лошо. Мај е прав март. Во една недела 50 пати се менува времето.

На celineparis, Panda00, bookslover и 3 други им се допаѓа ова.
  4. ANTONIJ MK

ANTONIJ MK Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    Да, времето е навистина катастрофа, во еден ден четири годишни времиња, два дена 30 степени послем тоа дождови високо ниво на влага во воздухот заладување, преку ден топло навечер и насабајле ладно. И јас треба да направам крвна слика/анализа. Од што само мислам нешто размислувам што како да не е нешто сериозно ме фаќаат паники и неможам да спијам. Благодарам за споделеното мислење.

5. ANTONIJ MK

ANTONIJ MK Нов член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    Исто и јас чувствувам замор, имам проблем и со несоница особено некој денови имам проблем да заспијам, но дури и во деновите кога сум спиел повеќе од 7 часа послем чувствувам замор. Времето е навистина катастрофално лошо, неможам да поднесам толкави нагли климатски промени, такво менување на временските прилики во еден ден и во тек на една недела. Благодарам за споделеното мислење

6. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    2.232
    дали на некоја што пиела Спиронолактон и се десило да добие циклус 2 пати во еден месец? првата доза ја испив веќе втора почнав, ми заврши циклусот пред 10 дена како што требаше да ми дојде редовно и сега добив пак веќе 3 дена имам крварење, не обилно но исто како редовен циклус .. дали е ова нормално почнувам да се плашам? :(

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.302
    Допаѓања:
    15.046
    Зошто ти ги препишаа?
    Да не си во овулација?

8. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    2.232
    поради покачени андрогени хормони - акни и влакнетост

да во овулација сум, каква врска има тоа?

9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.302
    Допаѓања:
    15.046
    Во овулација понекогаш се појавува крварење, ништо сериозно не е.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.529
    Допаѓања:
    45.979
    Ова е чест сајд ефект на спиронолактон. Не се вади од памет, ама ќе кажеш на докторот на контрола.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.894
    Допаѓања:
    2.232
    не ми се десило вака никогаш ни во овулација, можеби во првите години кога прв пат добив ама после ми се стабилизира особено после Диане ми стана многу по уредна..

фала ти, малку ме загрижва пошто еве веќе 4 ден денес и сеуште имам дури и малку повеќе од вчера.. дали можеби знаеш колку време би било вака и дали ќе ми се среди? дали е само почетен side effect или ќе биде секогаш :(

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Elf

Elf Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    2.138
    Дали има периодов некој стомачен вирус, и дали некој се соочува со стомачни тегоби и дијареа ?

13. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.265
    Допаѓања:
    10.609
    Никој не се пожалил од ова, ама знам луѓе дека се настинати, температура итн. Пак нешто шета некоја болест..

На Elf и dromka им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.559
    Допаѓања:
    38.812
    Има стомачни многу овој период.

На velfi и Elf им се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.055
    Допаѓања:
    18.159
    Дали некој знае што се може да препише еден матичен доктор, за крвна слика, хормони и сл.

Што се може да се испита на државно од страна на лабалаториски?

16. dorota

dorota Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    80
    Матичен може да ти препише доста работи на државно, крвна слика, шеќер, холестерол, железо, урина, тироидни хормони (TSH), црн дроб, бубрези итн. За поспецифични хормони и некои анализи треба упат од специјалист. Зависи и од симптомите и лабораторијата.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.302
    Допаѓања:
    15.046
    Дали сте имале од некои апчиња негагивен ефект?
    Втор месец за болка ги пијам кетопрофен, кога имам циклус, ми помагаат малку не се којзнае што ама она што приметив ми ствараат несоница освен тоа што болката ми трае и втор цел ден од циклусот што досега не било така.
    Ај си велам претходниот месец може хормони, па затоа ама како баш и сега кога се напијам пак ми ствараат несоница. Јас инаку доцна легнувам ама си имам доволно саати сон затоа што повеќе на сабајле спијам. Ама сега баш она несоница, некако чудно ми од апче за болка ова да се деси. Секако нареден месец не планирам да ги пијам. Налгезинот ги сменив затоа што чекав саат време да ми ја смири болката, ама веќе вториот ден бев без болка а со овие за 20 мин немам болка ама страшно гадење кое трае 2,3 дена.
    Сега прочитав упатството дека во несакани дејства бил овој симптом :doh:
    Сепак не е чудно, одат во канта

Последна измена: 30 мај 2026
    На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tuturutuu

tuturutuu Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    6
    Koga sedam pulsot mi e 80 a pak koga stanuvam ili menuvam polozba mi se kacuva na 100,go cuvstvuvam plus e pridruzeno i so vrtoglavic pri recisi sekoe stanuvanje. Krvni analizi,ispitav seto e vo red.Tiroidnata mi bese 20.9(9-20pmol)
    Pa mislenje?

19. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    4.319
    Се чувствувам ужасно. Побарав во темата за перименопауза но не е активна воопшто, па ќе прашам тука. Дали имате користено суплементи специјално за тоа и од кои сте задоволни? Од симптоми имам скоро сѐ, топлотни бранови, прекумерно потење најизразито на лицето, промени во расположение, хормонален дисбаланс и веќе не знам кој пат да го фатам :sweat:

20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.302
    Допаѓања:
    15.046
    А со циклусот и овулација, редовни ли се?
    Не знам баш точно за перименопауза ама јас за моите
    ,, психички тантруми" пијам б комплекс на менаџмент стрес, магнезиум бисглицинат на Хелт, б12 на Нау. Средуваат хаотични психички состојби колку - толку, сега не можеме баш стакло да бидеме, ама па жени сме, нормално е :x :D
    За потењето не знам што да ти препорачам, знам тетка ми се мачеше со овој проблем, ама кај неа за брзо помина.
    Испитај си прво хормони, можеби ти е од циклусот, пред или после ако си приметила,може не си во перименопауза.

На JasBee11, MiloMalo и Annakrembanana им се допаѓа ова.