Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    458
    Здраво феминки,
    Дали некоја од вас се соочува со дуење на стомакот пред циклус и во текот на циклусот? Не зборувам за мало нормално дуење, туку за поголемо што е малку непријатно и нервира. Знам дека е хормонски, но дали може некако да се ублажи или во најдобар случај да се спречи? Гинеколошкиот преглед покажа дека сè е во ред, а сепак секогаш ми се појавува овој проблем.

2. Julianne89

Julianne89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2022
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    181
    Ако дуењето е баш изразено секој месец, би си водела и дневник 2–3 циклуси - што јадам, кога почнува дуењето и колку трае. Така може да се открие дали покрај хормоните има и некој гастроинтестинален тригер. А ако станува сè поизразено, е присутно и надвор од циклусот или е придружено со болка/промени во столицата, би се консултирала и со матичен или гастроентеролог, не само со гинеколог.

Исто така води сметка колку сол внесуваш, бидејќи задржува течности. А обиди се и со чај од магдонос.

На JasBee11 и Lena0903 им се допаѓа ова.
  3. DevilWithAHalo

DevilWithAHalo Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Пред менструација ми се јавува нешто што личи на мигрена, но без силна главоболка. Најчесто симптомите ми завршуваат кога ќе помине менструацијата.

Но, по спонтан абортус, за првпат ми се појавија многу изразена чувствителност на светлина, раздразливост и заматеност. Особено ми пречат линии, ситни шари и визуелни детали, што ми создаваат непријатност и ми го отежнуваат секојдневието. Ова трае веќе околу еден месец и не поминува.

Дали некоја жена се соочила со нешто слично по спонтан абортус или по хормонални промени? Би ми значело да слушнам лично искуство и да знам на кого се обратиле — невролог, офталмолог или друг специјалист. Не знам од каде да започнам. ❤️ И добар доктор за следење на наредна бременост <3

4. Nikola111*.222

Nikola111*.222 Нов член

Се зачлени на:
    2 јули 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Се изгорев од тава која беше во рерна на 250степени и на раката имам голем бел плик а околу кожата е воспалена не можат да ја пипнам многу пече. Ја држев во ладна вода не знам дали да одам на лекар или некоја крема да земам??

Исто прстот ми е како вкочанет

5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.509
    Допаѓања:
    85.345
    Што направи? Можеш во аптека да побараш маст или спреј, ќе ти дадат тоа што треба.

6. Nikola111*.222

Nikola111*.222 Нов член

Се зачлени на:
    2 јули 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Не бев на лекар матичната е на одмор а во итна страна ми беше да одам :rofl:
    Имам баш голема опекотина Али тоа е ќе одам подоцна до аптека да земам некој маст или спреј . Се нервирам многу ќе ми остане голема лузна

7. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    5.497
    Не се играј, ако е голема изгореница, може да се инфицира. Можно е да треба хируршка обработка, односно чистење на раната.

На mira.mira, Nikola111*.222 и Medea. им се допаѓа ова.
  8. Nikola111*.222

Nikola111*.222 Нов член

Се зачлени на:
    2 јули 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Па тоа се случи вчера. Кај што се изгорев беше бело а кожата околу воспалена и не мачкав ништо само ја држев во ладна вода . Но еве сега кога станав веќе не е бела туку како кафеава и тврдо е местото. Али вчера ептен беше лошо ме печеше ненормално

Моиве велат не ти е ништо но страв ми е да не остане флека се сигурно ќе остане сепак за 250 степени се работи

9. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    18.677
    Не е за срам одење до брза помош кога се работи за изгореница. Може да го инфицираш местото и да треба да се прават преврски. Не си играј играчки. Во такви случаи ни матична барам ни нешто одам право во брза помош. Конкретно алергична сум на оси/пчели и пред 2 недели ме касна и од работа директива во брза помош.

Во аптека можат само Јекодерм, Дермазин да ти дадат прво да мачкаш, па Тиросур за лузна.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    21.647
    Зашо не идеш да третираат?

Секако дека огромни шанси се да остане лузна.

Јас само шо ме допре жешко железо од ќумбето ко помала пред 11-12 год, па ми остана лузна. Среќа шо е баш малечка и е ко бела лента.

Иди на лекар, третирај ја соодветно.

Не ти е мала изгореницата според ова шо го кажуваш, убаво викаат ризикуваш инфекции.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nikola111*.222

Nikola111*.222 Нов член

Се зачлени на:
    2 јули 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Бев кај матична само прва смена работи и реков тоа што ми се случи таа вели "ааа па ништо немаш" и ми вели некој мелем да сум мачкал и да сум го замотал местото. Ме изнервира многу искрено за 30 секунди излегов од ординацијата. Се нервирам требаше вчера да одам но ете не отидов . Ќе ви пуштам дека слика дс видите дали само јас халуцинирам или IMG_20260821_135119.jpg

12. evinaevina8

evinaevina8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    391
    Ќе ти помине пликот ама ќе остане лузна, и јас имам на раката, ама не го мачкав со ништо тогаш. Прашај во аптека ќе ти дадат нешто.
    Јас сум читала дека Контратубекс е ефикасна за лузни.

На Nikola111*.222 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    2.606
    не е сериозно ама да добиеш од лекар одговор од типот еее ништо не ти е стварно е глупаво. Недај боже ама за некои работи веднаш се оди на лекар вака отпосле веќе организмот прави регенерација и често " ништо не ти е"

Кантарионово или невеново масло можеш да користиш. Од креми најефикасен е јекогал со рибино масло е

На Nikola111*.222 и Buttermilk им се допаѓа ова.
  14. Petra156

Petra156 Нов член

Се зачлени на:
    27 март 2026
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Здраво,имам проблем со болки од левата страна на вратот и се шират накај главата и слепоочницата.Што би можело да биде некој дали имал сличен проблем

15. Ta-mara

Ta-mara Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    1.317
    Дали само мене ми е тешко летово ? Ако не излезам од дома со ладно шише да држам нешто ладно , ми се темни пред очи и мислам ќе се онесвестам ?

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.838
    Допаѓања:
    16.299
    Не тешко, ова е претешко и премачно, се жалев кога имаше по 30 степени, сега ова е ужас.
    А најлошо е што и кога се стемни нема некоја промена.
    Никогаш кока кола не пијам и газирано, сега не излегувам без кока кола во рака се плашам поради притисокот.

На ANTONIJ MK, Vodolija89❣️, JasBee11 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Ta-mara

Ta-mara Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    1.317
    Мислев нешто не сум во ред , исто и комшика мислеше нешто со срцето има проблем дека постара ама не ,се и било ок. Значи времево ќе не утепа, секое лето се потешко и потешко ќе било.

На Vodolija89❣️ и anggell им се допаѓа ова.
  18. Olufine

Olufine Нов член

Се зачлени на:
    18 август 2026
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Јас ова лето не сум воопшто функционална, јадам здраво, спијам доволно и се тоа ама пак сум како жив мртовец, немам сила да станам од кревет да завршам некои основни обврски, ова никогаш вака не ми било. Исто кога ќе излезам од дома мислам дека во секој момент ќе припаднам, а не сум способна ниту да возам автомобил пред да се стемни. Пред некој ден во канцеларија не можев на стол да седам, дојде момент кога реков готово легнувам на под од што не можев да се држам веќе. Многу тешко лето, сакам да ти кажам дека не си сама.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    354
    Preporaka za doktor na maksilofacijalna za vadenje koren

20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.509
    Допаѓања:
    85.345
    Каква е процедурата при компјутерска томографија, најмногу ме интересира тоа што го вбризгуваат во вена, колку време трае дејството, има нешто што не смеам да правам некое време после снимањето?