Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Денес правев анализа на крвта и во резултатот за тироидната жлезда пишува:

TSH 0.01 а треба да е (0,47-5,00 ul/UL) голема катастрофа ми стои ова

Утре треба да ги однесам резултатите кај лекарот...Знае некој отприлика што значат овие бројки?

2. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Повеќе од 1 недела ме држи настинка - само кивам и дувам нос! Арно ама од завчера почна да ме боли грлото, да имам суво кашлање, ушите ми се осетливи. Пијам топли чаеви со лимон и мед, ама не помогнаа, не ми го отпуштија грлото. Мајка ми ми предложи да купам Пропилис со прскалка. Дали некој има да ми предложи нешто друго?
    Благодарам.

3. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    ^ Да не ти е алергија? Да се напиеш Летизен или Лоратадин и да видиш дали ќе има подобрување? Ако нема, ќе ја третираш како настинка.

Јас би ти го препорачала и спрејот од Диво оригано, и гргара со растворена сода бикарбона во вода :)

Едит: Сега убаво прочитав - не се осетливи „очите“, туку „ушите“ :lol: така да можно да ти е настинка, од грлото ти потекнува.
    Од Проанги многу луѓе се фалат, бил подобар од Прополисот. Лично не сум го пробала, не знам да кажам, ама мислам дека е поскап од Прополисот.

На Bright му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Зедов Проанги, се прснав 2-3 пати и веќе ми е подобро! И да 355 денари е, изгор, ама ете навистина има резултати.

Фала уште еднаш Моира :)

5. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Нема проблем, баш ми е мило што ти е подобро :)

6. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Околу 3 недели имама некоја вртоглавица, ама не класична туку како да ме занесува налево надесно при одење и ме фаќа паника од што ми ? Лекарката ми вели дека е од вратната кичма и треба физикална терапија, бев на ушна клиника ги напраив испитувањата, се е ок, крвна слика ок, ЕЕг правев и тоа ок. Ако некој имал нешто слично или некој совет нека пише ве молам.Поздравче.

7. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Кога ги читам проблемите твои исто како јас да се опишувам и во претходниот дел кај анксиозност ти пишав и јас мислам дека не е до некоја анксиозност затоа што стравот е одраз на состојбата во која се наогас а тие симптоми се страшни и лоши затоа што неможеш нормално да функционираш.Тешки ми се нозете ,гадење и немам рамнотежа.Дали го испитуваше центаро за рамнотежа и што ти дадоа за вратната кичма да пиеш?Јас имам и проблем со тироидната мегутоа ми викаат дека не е од тоа?Поздрав?

8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Плазма, ти пишав и во темата анксиозност за вртоглавиците, изгледа не си видела. Точно е тоа што ти го кажала докторката, и татко ми го имаше истиот проблем месец, месец ипол, и тоа во првите денови проследено со повраќање. Му препорачаа физикална терапија (откако го сними вратот и се покажа дека има искривени пршлени и остеосклеротични промени). Одеше, еве сега ја заврши и му е многу, многу подобро, речиси и да нема вртоглавици. Моја препорака ти е обавезно да одиш на физикална, ќе се реши проблемот :) Се надевам дека ти помогнав и биди ми поздравена :)

9. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16

За вратната кична ми рекоа физикална терапија, а го проверив центарот за рамнотежа баш денеска ми рекоа дека е ок, да бијам Б6 и Олигогал Селен. Па изгледа ке морам да почнам со физикална , а тебе како ти е подобро или исто и што пиеш?Позззз

10. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Изгледа ќе мора физикална да почнам.Фала и поздравче.

11. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Па мојте проблеми почнаа пред 5 год тогаш исто имав вртоглавици и матичната ме прати да снимам вратна кичма и демек излезе дека е од тоа одев на физикална цел месец мегутоа кај мене немаше некоја промена па отидов на скен на целото тело и се покажа дека е тироидата зошто и ослабев доста.Сега сум под терапија за тироидата ама викаат дека тие вртоглавици не се од тоа дека е од вратот .И јас како тебе пред 2 недели неможев на нозе да стојам ајде ке помине си викам ама не е така и ми се слошува ми се гади грозно е чуството .Витамини си пијам а може да прави проблем и циркулацијата на крв.Кажими кај ги правеше испитувањата ? Позз

12. milicka1975

milicka1975 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Eve vaka, baram sovet i uteha. Veke nekolku godini si imam redovni problemi so kicma. Konecno mi dijagnosticiraa diskus hernija na L5-S1. Ograniceni mi se dvizenjata, cesto me bolat nozete iako poveke e kon desno, ne mozam dolgo da stojam, pesacam ,navecer vo krevet tesko se vrtam so bolki, nekogas se slucuva odvaj da se dvizam a nekogas mislam deka ke poletam. Ima denovi koga me kluka polovinata i maliot prst na nogata i da ne nabrojuvam. A rabotata mi e 8 sati na stol sedenje, mada mozam da si priustam da stana i da se razdvizam. Ne daj boze da mi dostudi e toa e horor. Posledniot pat koga me fati stud i promaja zavrsiv eden mesec vo bolnica na fizikalno. Ponatamu da ne nabrojuvam, mlada sum nemam ni 40 godini i sepak se osekam mnogu ogranicena, doma ne mozam nisto da napravam. Mnogu mi e tesko veruvajte i psihicki na momenti e tesko ne samo fizicki.Sega pocnav da vezbam fitnes, doma vezbam stomacni, treba da posvetam vnimanie na pesacenjeto poveke i slabeenjeto bidejki imam okolu 70 kg. a visoka sum 1.62-1.63. Kazete ve molam vasi iskustva. Doktorite preporacuvaat mnogu dvizenje za da se izbene operacija. Cekam.....

13. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Исто вака имаше и тетками.Неможеше да се движи многу од што ја болеше кичмата а и ногата.Додека одеше немаше галје али ако застанеше и постоеше 5-10 мин потоа неможеше да продолжи да оди затоа што и се здрвуваше цела нога.Исто и она нема ни 40 години.Одеше по физикални и најразлични терапии али скоро ништо не и помогна.Докторите и дијагностицираа операција на кичмата, затоа што имало како месо малку подфатено помеѓу пршлените па да го оптегнеле.Колку што и ја препорачуваа операцијата толку и ја двоумеја.Операцијата била многу специфична а и не гарантираат дека ќе биде успешна.Самата операција носеше и ризик од тоа да остане и инвалид.Ризикот го оставаа на неа, сама да си одлучи.Таа не се реши и не отиде на операција поради страв од тоа какви ќе бидат последиците.Е сега лани јас бев со неа заедно на терапии во Струга.Има еден доктор Пулумб мислам се викаше.Терапијата траеше 14 дена и мислам дека беше околу 500 евра.Одеше два пати во денот на терапија.Терапијата се состоеше од масажи,затоплување на местото со ламба( мислам дека беше како ласер) и потоа како тегнење имаше со некој апарати.Секој ден и ја зголемуваше тежината на тоа што ја тегнеше, за на крај последните 2-3 дена да стигне до 30кг.Од терапијава помина скоро цела година и промени има драстични.Таа порано неможеше по скали да се качи а сега лета.Ногата како што и се здрвуваше не и се здрвува повеќе.Единствено што и забрани е да не носи мн високи штикли и и даде еден примерок со вежби кои што треба да ги прави и упатства како да стои додека пегла,мија, и др.Ако се пронаоѓаш во случајов и ги имаш истите симптоми како тетками слободно пиши па ќе ја распрашам за нешто плус ако треба :)

14. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    На клиника за ушни болести во аудиолошки центар ме прегледа лекарка , при проверија слух и после на еден апарат ти прават вештачка вртоглавица за да го проверат центарот за рамнотежа.Земи си упат од матичен. Позззз

15. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Ти се смирија малку или пак имаш такви вртоглавици и дали се движиш .обично сум Читала дека е од немање циркулација ако не се движиш и ако си пред компјутер во една положба доага до грчење на мускулите. Да може тоа ке направам може и во 8 септември на аудиологија.Позз

16. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Барав соодветна тема ама не најдов, затоа тука ќе прашам. Правев анализа на крвта и ми рече докторката дека имам висок шеќер и да не јадам благо и леб, јас благо јадам многу ретко 2-3 пати во месецот, исто така и леб не јадам многу, прашањето ми е, дали можи од нешто друго да ми е покачен шеќерот?

17. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Можеби е наследно :?: Исто така од нервоза се покачува.

На Dgirlll му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Барав низ темиве ама не најдов ништо конкретно. Денес случајно додека се преслекував приметив како ситни мозолчиња околу брадавиците на двете гради. Не се баш како мозолчиња ама имаат така праскаста боја. Некој идеја нешто, совет? Малце се загрижив искрено, паника ме фати.

19. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.056
    Kолку ти е? Јас кога проверував пред две недели ми беше 6 на гладно, чудно за мене нит сум имала нит некој во фамилија има висок. Ама се посомневав на Кока колата која си ја пиев за празниците, инаку воопшто не пијам ни тоа ни сокови ништо освен вода ... Инаку знаев дека немам шеќер. И си бев да проверам пак на гладно, се појави параметар 4,8 ... Одлично. Се потврди она што си знаев. Дали имаше претходно дента или вечерта доста благо јадено? Или ете Кока кола дали пиеш? И убаво ти спомна Блонд дали во блиската фамилија имаш дијабетичар?

20. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Pa vcera i denes kako podobro da mi e , ne mi vrti tolku. Se dvizam ne nesto preterano, ne pesacam mnogu,popladne prosetuvam po pola saat -saat i tolku.A ispituvanjeto mozes da go napravis vo sekoj audioloski kabinet,znam deka ima i vo Bukurest.So sreka i pisi ti kako si, dali uste ti se vrti ili pomina?Pozdravce...