Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Бидејќи си била болна како што кажа, сега сигурно имаш шлајм кој неможеш да го искашлаш и ти прави проблеми сега. Повеќе течности земај и овошје а можеш и да се консултираш и со матичен лекар ако сакаш да пиеш некој сируп за искашлување.

2. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Ако си пушач намали цигари или не ги менувај. Посети матичен лекар да ти направи едно ,,диши, диши,,

На GiaMarie му/ѝ се допаѓа ова.
  3. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Последнава недела имам проблем со сува кожа.Еден тон крема ставам на рацете и е џабе, ни павловичева не помага, сува ми е кожата и на стапалото од горната стрна на едната нога, а сега гледам и околу устата почна да ми се суши што се нема случено досега.Цела зима немав ваков проблем дури и без крема кога сум била, значи не е до ладното.Витамини некои ми фалат или?Секој ден џвакам по една ацерола

4. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Пиев сируп за искашлување, не ми текнува како се вика бидејќи го потрошив, ама знам дека пиев за искашлување.

5. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    2.472
    овие 2-3 дена јадев малку (еднаш дневно) и тоа на факултет ако најдам време да си купам сникерс или некое чоколадце ама пиев вода премногу..
    не ни спиев баш многу.. 3-4 саати на ден.. (имав баш тежок испит денес)
    е сега проблемот е што не ни можам сега да јадам, организмов како да ми се заситува само со вода, и од миризбата на храната ми се лоши, пробав да јадам нормален ручек и повракав после :( :(
    ајде совет што да почнам да јадам ... утре си одам дома и ке треба да јадам … мама ако примети што ми се случува ке ме однесе на лекар, на контрола..
    а докторите ич не ги сакам :(

6. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Па почни со нешто лесно, ете супа или екое овошје, па земи една кришка леб со уште нешто, не јади од одма големи оброци, по малку, а повеќе пати во денот и не пиј толку вода.

7. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Ниско ти е железото во крвта и ти фалат Б витамини. Направи си анализа на крв.

8. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Епа чај од бел слез ќе ти помогне, за искашлување е, а и нема да пиеш пак сируп кој не си за завршил работата

9. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Од вчера вечер ме боли раката, т.е. дланката. Не знам како да ја опишам болката, како да ме боди нешто внатре, помеѓу ковчињата. Масирање не помогна. Дали е можно да сум ја истегнала некако вчера на вежбање, а да не осетам тогаш во моментот? :?: Кажувајте некое чаре, некој лек, хемикалија или народски, не е битно :lol: Само да помогне зошто стварно е грда болка :^)

10. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Понекогаш дали лошо спијам, па се будам со големи болки во едното уво. Спијам на мека перница. Лек да не ги трпам овие ненормални болки ??
    Друго прашање-ме болеше левиот колк три месеци, сега почна да ме боли десниот. Не можам никако да спијам, нитуна лева ниту на десна страна. Знам дека ова е од бременоста, ама нели не се препорачува спиење на грб. Е ајде лек и за ова :?: ?

11. mackice

mackice Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    12
    девојки мајка ми има попуштени вени на нозете уште кога била бремена со мене и се попуштиле а сега многу и се познаваат набобрени на нозете се вените и осеча голема болка и дадоја еден маст но моментално и помага кога ќе ги намачка потоа истото е пак болка и инекции примаше, сега се жали и дека десната нога како да и се укочува некогаш,па ако знае некој нешто нек :sweat: :sweat: :sweat: а ми каже ќе ви бидам многу благодарна позз.

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Може да е тромобза. Мои блиски луѓе имаат и имаат исти симптоми, со тоа што доколку се лекува, не е опасно. Баба ми на пример има тромбоза со години, чувствува болка, отечени и се вените. Пие аспирин за крвоток и ги крева нозете на високо додека спие за да не и се здрвуваат.
    Исто така, доколку мајка ти има повисока тежина, мора да се намали, бидејки притиска тежината на нозете. Во лето пак, вените отекуваат и од топлото и се препорачуваат ладни облоги..

13. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Луѓе, вчера вечерта осетив за прв пат слабо чешање долу, блису ај вагиналниот отвор.
    И си зедов огледалце, и гледам мал оток баш ај отворот. Мал беше пошто не го ни забележав одма.
    Денес го немам, али сеуште чувствувам чешање баш на тоа место кадешто беше отокот.
    Е сега не знам дали е од вагиналетите, или од влошката што ја чував преку ноќ, или па кога ти ставав вагиналетите со нокт малку се гребнав.
    Е сега, ставив канестетн вчера али само отокот го снема, друго ништо.
    Да пробам со сода бикарбона? :?:
    Мора до утре да ми помине. |(
    Annath? :worried:

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Да не ти е некоја реакција на вагиналетите? Ако си немала односи скоро, од нив или од влошката е. Испирај се со чај од камилица, можеш и со раствор на калиум перманганат (хиперманган, како што сум сретнала овде на форумов), чисто за дезинфекција ;)

15. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Ме боли главата од назад... имам низок притисок па мислам дека до тоа е.Но имам и заприметено дека кога ќе излезам на ладно и веднаш ме боли главата одназад,да не знае некој зошто така :$ :$

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Само денес те боли или подолго време е така? Ако е само денес, може да е реакција на ладното. Не излегувај без капа ;) (леле ко бабите станав :rofl: )

17. Primavera

Primavera Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.518
    Ми се има случено повеќе пати така,но имам забележано кога излегувам на ладно ме боли :|

18. SuperGirl2010

SuperGirl2010 Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    316
    Последниов месец нонстоп сум болна. :(

Пред 3 недели се разболев првпат. Имав само температура, ме болеше цело тело, но грлото не ме болеше, ниту кашлав. Отидов на лекар и ми кажаа дека имам гнојна ангина (мислам дека така беше) и примав инекции (не се сеќавам како се викаа). По 5 дена бев на контрола и ми кажаа дека сум излечена, бидејќи тие денови почнав и да кашлам, лекарката ми рече да пијам чаеви и тие што се теблети за грло за шмукање. Помина тоа...
    Две недели после ова, јас пак со температура, растечен нос(што не престануваше ама ич :devil: )Кашлав многу, но грлото пак не ме болеше. Бидејќи не сум од Скопје, а сред сесија бев, не можев дома да се враќам кај матичната и се јавив само и ми кажа да пијам амоксиклав и сируп за кашлица,ми напиша рецепта, ми ги пратија апчињата и сирупот... И пиев парацетамол, витамин Ц и Хербион од тегавец.. И само овошје можев да јадам. Еве 6 дена потоа, немам температура, носот не ми тече но уште кашлам. :worried:

Сакам да прашам што да правам/пијам за да не се раболувам толку често?? И сега да чекам пак да ми помине кашлицата сама или да пијам сируп некој друг?

Знам дека ми е долго објаснувањево ама морав се да напишам за да стигнам до прашањето :)

Заборавив да пишам. Пушач сум, но додека бев болна првиот пат не пушев истотака и сега не пушам.

19. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763

Многу витамини, чаеви(особено зелен чај), овошје, зеленчук, воопшто здрава исхрана, и распрашај се поубаво како да си го зајакнеш имунитетот.

И јас да си прашам сега, вчера професорот физичко ни даде некои тешки вежби за растегнување, а јас како што сум закржлавена цела, одма добив воспаление на мускули. Знам дека ќе ми помине за 2-3 дена, ама многу ме болат нозете, има нешто да се направи за побрзо да ми помине ?

20. Nightwalker

Nightwalker Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    4.447
    За воспалени мускули, само коњска маст/балзам... Мене многу ми помага секогаш кога ќе воспалам/истегнам мускул при играње фудбал преку пролет/лето. :)