Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Цитералот е добар антибиотик, но не ретко може да да предизвика дијареа заради тоа што ја уништува и цревната флора. Сега треба да пиеш пробиотски јогурти или капсули Линекс/Ентерофурил(конс.со матична), за да ти се обнови цревната флора.

Што се однесува до уринарната инфекција, ако причинител била некоја бактерија, со вакво прекинување на антибиотикот таа може да стане резистентна. Затоа, овие неколку дена кога не си на антибиотик пиј многу течности што вклучува пред се увин и брусница чај кои се природни уро-антисептици, па после направи уринокултура. Ако има бактерија, ќе треба да се продолжи со антибиотик. Напоменувам, за да уринокултурата даде точен резултат 3-5 дена претходно треба да си без антибиотик.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.954
    Допаѓања:
    123.541
    Normia обично зема маж ми или Имунобор,ама ко за беља нема дома,инаку си мислев и јас отпочеток да си купам,ама ај си реков......Имам мислам Ентерофурил,ама ситуацијава не се издржува :sweat:
    Ви благодарам :)

3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Наместо чај од брусница земи си сува брусница-плодови ги има во Веро и прави си компот од нив и јади ги и нив. Витамин ц секој ден, може и чај од магданос, од нане ама не во кесички туку ако берете и сушите дома. Можеби ти се активирала ешерихиа коли, ако ти бил намален имунитетот во брзо време.
    Ако не ти одговара Ситерал, и ако не си алергична на пеницилин, земи се Амоксиклав, го даваат без рецепт, и испи една доза.

"Амоксиклав 2х е антибиотик за лекување на инфекции, кој припаѓа во групата
    на таканаречени бета-лактамски антибиотици. Делува на тој начин што ги
    уништува бактериите кои ја предизвикале инфекцијата. Има широк спектар
    на антибактериско дејство.
    Амоксиклав 2х е наменет за лекување на голем број бактериски инфекции,
    вклучувајќи ги и инфекциите на синусите (синузитис), ушите, крајниците
    (тонзилитис), градите (бронхитис, пневмонија), бешиката или мочните канали,
    бубрезите, стомакот, кожата (вклучувајќи и каснувања од животни), забите и
    непцата (апсцеси). "

4. Pookie

Pookie Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки!
    Ве читам веке подолго време...барам некакво си решение за мојов проблем, ама тешко дека најдов нешто слично на форумов, па ај да си прашам, можеби некој ке ми помогне!
    Значи ми се повторува веке долго време (3-4) месеци некаде, од нигде никаде започнуваат ужасни болки во стомакот, дијареа и нагони за повраќање. Прво си мислев дека е поради фактот што е премногу променливо времето, а јас сум поприлично метеопатски расположена :worried: потоа почнаа болките и симптомите да стануваат неиздржливи и никакво нане и слични чаеви не помагаа, ни линекс, само стрептоксазол ама и тие не смеат долг период да се пијат. Бев милион пати на лекар, немам бактерии никави, немам гастритис, немам проблеми со желудникот (освен од време навреме ако се прејадам навечер киселини кои ми поминуваа од рупурут или коска од маслинка), крвта е во ред, се е во ред...јас не сум во ред. И најмала физичка работа на пример ми предизвукува нагон за повраќање, освен тоа најстрашно е што во тие моменти почнува да ми се темнее пред очи и ме фаќа страв да не се онесвестам или слично. Како и да е трпам огромни болки, квалитет на живот никаков, дијагноза пак никаква....

5. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    едно време коа имав повеке нервози ми се случуваше бас истото ова и тоа само од нервна база ми беше знаци colitis на неврна база паразмисли дали во тие моменти си имала некои нервози и дали бил баштој период кога тебе ти се слошувало кај мене беше ова мозеби и кај тебе е исто и ако не е смири се и оди кај некоја баба нека ти забае малку некогаш лекот е пет пари ама кога не знаеш каде да го најдеш..............

6. Pookie

Pookie Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    па и на лекар така ми кажаа, и ми дадоа апчиња за анксиозност, горе долу не се пронаоѓам во симптомите ама ги пијам и немаат ефект, пред два часа се напив и пак повратив...
    инаку свесно не се нервирам, ама потсвеста е тешка мистерија...
    фала во секој случај незнаев дека баат и за вакави работи ;)

7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    11.827
    Ме интересира дали некој има искуство со Диане 35?
    Имено, треба да почнам да ги пијам како хормонска терапија, ама ме загрижува задршката на вода што ја предизвикуваат и зголемувањето на тежината. Сакам да прашам дали со редовно вежбање, диети и чуда може да се превенира тоа? Стварно ми е смачено од ваквите терапии веќе, па дури се размислувам дали да ги пијам воопшто.

8. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Женски помагајте. Преска се избањав и си ставив масло за тело од Авон. Сега рацете, вратот и лицето ми се ептен црвени, дури и како плици имам. Утре полагам, се спремам сега и немам време да одам во град на доктор. Се мачкам со чај од камилица. Што друго да стават да ми исчезне црвенилото, не можам утре ваква да одам. И порано ми се појави, ама не знаев од што ми е, па само помина. Сега не знам што да правам, лом сум. :(

9. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Можно е да ти е на нервна база , алергија од стрес , мене вака ми испаѓаше порано , пробај да се релаксираш ,смириш и би требало да помине само од себе. И не се изложувај на сонце.

На starbucks му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    Бчера имав облечено гаќички со мрежа полу танга или како се викаат спиев со нив и малче тесни беа и кога станав денес бело прање или како се вика имаше некоја си кафеавкаста боја и малце сум исплашена некој да ми каже што може да биде ?

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054

Јас ги имам пиено. Лично немав проблем со задржување течности и зголемена килажа, напротив, мислам дека додека ги пиев се осеќав совршено, дури и ја регулирав килажата(која ми беше зголмена).
    Мислам дека немаш потреба од загриженост, најголем мит за контрацептивните таблети е дека дебелеат, нема врска. Овие таблети, како и Јасмине(според мене подобри и со помалку хормони) само ти го нормализираат нивото на естрген во организмот.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    11.827
    Јасминот не ми помогнаа, најверојатно дека се послаби, па докторката ми ги препиша овие. Се надевам ќе биде во ред. Чекам да добијам па да почнам.

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Јас прво пиев Диане35, а потоа ми сменија со Јасмин. Незнам за каков проблем станува збор кај тебе, јас имав дијагноза ПЦО, па затоа ја имав и оваа терапија .
    Инаку пак ќе ти кажам воопшто не се грижи за задржани течности и зголемена килажа , при употреба на апчињата. Ако си јадеш како и до сега, проблем нема да имаш.

14. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Ајде и овде...

15. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Ми излезе чир (надворешен, на стомакот)...
    Го видов господ во пижами, но сега е веќе подобо.
    Заздравува, се смирува ... но незнам веќе кого да слушам.
    Едни ми викаат дека гнојот треба да се истиска , а други да се остави раната сама да заздрави.
    Јас го чистам местото со бетадине, се мачкам околу со микобакт, пијам вибрамицин...
    Сама ли ќе се затвори раната? Што со гнојот кој го гледам...како пудинг е?
    Некој паталец???

п.с. на сите оние со слаб стомак - извинете :) и мене ми е гадно ама морам да прашам.

16. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Поради антибиотиците кои ги мачкаш и пиеш не би требало да настане компликација т.е. инфекција, е сега за затворањето би требало.. Татко ми имаше на рамо самиот се лечеше со бетадин и кантарион без антибиотици па му заздрави. Почекај ден-два најмногу ако почне да зараснува добро, ако не отиди сепак на лекар. Како и да е, за такви чиреви јас сум сепак повеќе за стручно чистење, вака може повторно да си се направи па џабе испаѓа тортурата сега што ја преживуваш.

На sanjaeva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    11.827
    Сањаева може сам да ти задраве ама му треба многу време, а и боли многу, па ќе се мачиш. Затоа е подобро да се истиска, ама не ти сама, на лекар оди.

На sanjaeva му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anab

anab Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2010
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    55
    па јас мислам дека не е баш нормално устата да ти мириса еве веќе 4 дена, плакни се со камилица може и од топлово време побавно да ти зараснува или ти е загноено местото. Ако ти е загноено можеш да пиеш ампицилин и колку можеш почесто плакни ја устата со камилица и одбегнувај на таа страна да јадеш било што,а можеш и да си подржиш малку мраз.Ако ти е веќе толку многу лошо оди на лекар,ама јас мислам дека камилицата и мразот можат да ти помогнат.

19. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054

Штом мириса така лошо, повеќе од сигурно е дека се работи за гној. Јас и операција сум правела два пати, а никогаш не сум имала толку проблем со мирис.
    Мој совет ти е да отидеш повторно на стоматолог, да те прегледаат , да те исперат со хидроген и хексорал.

20. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Зошто во последно време имам многу нагони за повраќање?
    Значи многу, насабајле, навечер, пијам реглан, ама после ден два пак истото.
    Инаку мразам, и имам уплав од повраќање, па кога е посилно гадново чувство пијам реглан.
    Некој/а ?