Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Можно е да има некакви компликации сепак треба тоа доктор да провери ,чудно како може никој да не провери пациент после операција :?:

2. kate21

kate21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    ^^^Цел ден одговараат дека од анестезијата било, ама не е ни нормално ни логично да повраќа кога нема ШТО, значи во организмот има само три системи, и еднаш лекови против болки :^) А нема температура, има нормални болки, поспаност, се тоа во ред, али повраќањево е претерано, значи на саат најмногу повраќа, всушност кини црева, се мачи да поврати :(

3. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Ова се веќе киселини, жечудникот е надразнет. Треба да му дадат инекција што е за намалување на нус појавите од анастезијата, таа помага. А доколку не пие вода, би требало да прима инфузии . Само мислам дека е претерено да не пие вода, нема да штети во никој слулчај 2-3 капки, како и навлажнување на устата.

На kate21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    На кожичката меѓу малиот и домалиот прст на деснта рака вчера ми се појави црвенило и чешање, прво помислив дека ме каснал комарец бидејќи пред недела дена на истото место на левата рака имав каснатина. Се почешав и приметив дека не е каснатина.

Всушност има неколку ситни топчиња, како мозолчиња кои имаат боја на кожа, но дел се и црвени. На допир е рапаво и се осеќа дека има повеќе такви топчиња. Уште од вчера ме чеша и ме пече ако го чешам. Што би можело да биде? Мајка ми кога го погледна ми рече да не е егзема или од некоја хемикалија, ама па немам контакт со некои хемикалии освен тоа што често знам да си ги мијам рацете со сјај за садови. :?:

5. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Moжно е да е од сјајот...ама чудно е што само на едно место ти се појавило,јас кога користам сјај (оној баш сјајот од охис) ми се исфрлаат така рацете меѓу прстите и многу ме чеша...
    Па ако не мораш да миеш садови,не се ни миј со сјај неколку дена и би требао да исчезне,и мачкај ги со павловичева одма ке се повлече црвенилото ;)

На Tenkai му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757

7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас не би препорачала адвентан ,од сите кортико масти е најјака ,би ти препорачала да си земеш бетаметазон или декотал :) А ако е алергиска реакција можеби и синопен маст ќе ти помогне :)

8. Pirana

Pirana Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.507
    Пред два дена се изгорев со цигара. Не е само мала рана, случајно да се изгорам, ова е цела дупка и ме плаши тоа што е загноено. Има некоја чудна темна боја и многу ме боли, премногу. И цело време раната лачи некоја течност, нешто лигаво без боја.
    На проблемов не обрнував многу внимание, но вчера една пријателка случајно ме виде и кажа дека била сериозна работава и да превземам некоја мерка.
    Е сега, сакам да прашам, што да правам? Да мачкам нешто, да ставам? Да одам на лекар?
    Какво е вашето мислење, сте имале ли ваков проблем? :)

9. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    117
    прашањево го поставив и на гинеколог ама се надевам дека овде побргу ке добијам одговор
    менструацијата ми помина пред 10 тина дена , синоца ми се појавија симптоми на менструација со благо крварење, и болки при мокрење (на крај од мокрењето) дали станува збор за инфекција или е некој гинеколоски проблем

10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Ја исчисти ли со нешто раната? Исчисти ја со раствор за кожа бетадин 10 % најјако е ова, ако е инфицирано од ова ќе помине :) 110 денари е во Зегин :)

На Pirana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pirana

Pirana Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.507
    Не, не сум ја чистела ни ништо, мислев дека не е нешто сериозно.
    А тоа бетадин јас имав едно за правење гаргара ради крајниците, дали станува збор за истото или има некое посебно за кожа? Па да пробам така, ми спомнаа и да сум ставела паста, демек на изгореници паста се ставало.
    Сепак фала ти за одговорот ;)

12. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Има и за кожа има и за гаргара и за кожа различни се, ти побарај раствор за кожа ;) Не, не ставај паста пробај со ова, зашто според тоа што го кажа најверојатно е инфицирано. Еве ти прочитај си дека и за изгореници помага :)
    Betadine® 10% раствор

Состав

100 ml раствор содржи 10 g povidone-iodine еквивалентно на 1 g расположлив јод.
    Фармацевтска форма

раствор

Дејство

Бетадине растворот за дезинфекција и чистење на кожата како активен принцип содржи повидон-јод, комплексно соединение на поливинил пиролидонот и јод. Овој комплекс претставува јодофор, каде што поливинил пиролидонот служи како пренесувач на јодот. Во допир со кожата и слузокожата јодот полека се ослободува од комплексот и пројавува силно дејство кон бактериите, вирусите, габите, протозоите и кон спорите. Дејството настапува непосредно по примената и трае подолго во однос на другите препарати на јод.

Индикации
    Подготовка (дезинфекција) на кожата и на слузокожата (вклучувајќи ја и вагиналната слузокожа) за хируршки интервенции, инјекции и аспирации;
    Дезинфекција на рани, спречување инфекции при изгореници, инцизии и при други локални лезии;
    Лекување инфицирани хируршки инцизии, инфицирани трауматски лезии, третман на лацерации и на абразии, инфицирани декубитални или застојни улцери, пиодермии и секундарно инфицирани дерматози и изгореници од втор и од трет степен.

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Прво со хидроген, а потоа бивацин маст. Бетадин после ова, но не веднаш туку вечер, ако малку се смири или утре сабајле. Ова со хидрогенот ти е по добро ради тоа што е загноено.
    Или пак хидроген па бетадин и одржувај редовна хигиена,миј со сапун.
    п.с. можеш и со тој бетадин за гаргара што е

14. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    ^ Тој за гаргара е многу слаб содржи само 1 грам повидон-јод, така да не верувам дека ќе има некое дејство за ваква изгореница :)

15. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    31.294
    Вчера кога спијав се разбудив бидејќи почуствував болка и пецкање во коската која се наоѓа под абдоменот некаде траеше само неколку секунди. мн се исплаши, знае некое што би можело да биди ?

16. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Уште едно прашање имам, дали може да се појави истово ова од зголемено потење на рацете односно дланките? Бидејќи мене постојано зиме/лете ми се испотени рацете. Видов прееска дека почнува истото да ми се појавува и на други места (исто на местото меѓу прстите) на дланките. Утре/задутре најверојатно ќе одам на лекар да проверам што е поточно. Фала за советите.

17. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Сличен проблем како феминката погоре, мене ми се лупи кожата на последните 2 прста на рацете, најмногу на малечкото прсте.
    Како да ми е испукана кожата, и сува.
    Ставам бекутан, павловичева.. од што може да е? дали е некој недостаток на витамин ( така слушнав) или пак од нешто др?

18. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Moже и од потење да биде предизвикано поради тоа што ти е често влажна кожата на тоа место, дури истото може да го предизвика и недобро сушење (бришење) на рацете после миење и како што кажаа другите феминки погоре од користење на сјај (или слични средства и хемикалии). Од некаде имам слушнато дека на тие места на кожата поради влагата од пот или вода може и габички да прават проблем, така да проверете на кожен лекар. Сигурно со некоја маст ќе го реши проблемот.

19. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Дечки абе нозете многу ми отекуваат од колената надоле, незнам што е работата, терапијата ја пијам редовно, еве 2 недели не пијам газирано никако, се трудам и соленото да го избегнам, незнам што може да е, ми рекоа од премореност и ми рекоа да ги кажам на креветото горе пола саат направиви и така и ништо пак ми се отечени, ме фаќа паника што може да е :?: :sweat:

20. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Еленушка надвор е 40 и више степени, сите сме отечени не се секирај :)

На Elenuskaa му/ѝ се допаѓа ова.