Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    И мене ваква ми се направи пред некое време, ја мачкав со павличева и крема од невен, и помина.
    Не се врати повторно. :)

2. Linda.A

Linda.A Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    57
    фала ви многу феминки,
    речиси бев сигурна дека станува збор за алергија,
    ама изгледа станува збор за сипаници односна варичела, бев и во Скопје, па патував, сигурно сум ги закачила негде. Немам во рацете и нозете, само по лицето, вратот и градите, исто како што ги опишува артемис. Јас колку што знам вакцинирана сум како дете од варичела, сега имам 28 години, ама изгледа нема доживотна имунизација за ова.
    А заушки не верувам, пошто жлездите се мали а имам и на вратот, дури и во бикини зоната ме болат жлездите, и секој ден температура.
    Ви благодарам на советите,
    барем прилично знам на што сум, можда ке одам на лекар иако знам дека нема некој посебен лек за сипаници, ќе се потрудам да најдам СУДОКРЕМ фала ти Моира.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    И јас мислам дека е варичела (овчи сипаници), а вакцинација за варичела нема, така што не е можно да си била вакцинирана. Инаку, може на било која возраст да ги фатиш, само што полесно се прележуваат кај помали. Како и да е, течна пудра, многу течности, чаеви и одмарање. Штом ќе престанеш да креваш т, ќе престанат да излегуваат и сипаниците.

4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Имам едно мало бемкиче под едната пазува, и сега баш го загледав и како малце да е пораснато :( и на допир како да се осеќа, а порано мислам дека беше само онака на кожа ( само како да беше капната кафена боја на кожата :lol: ) а сега како да се осеќа. Страшно ли е? :(

5. Linda.A

Linda.A Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    57
    Анет грешиш.
    Вакцина има, 100 % сум сигурна, само што не е наведена во нормалниот календар на вакцинација, односно во основно се вакцинираме но за морбили (мали сипаници) а не за варичела. Ова вакцина ја земаат само тие што се под ризик како медицинскиот персонал, иако предлагаат сите да се вакцинираат.
    Можеш да провериш на нет ако сакаш. Но јас мислев дека се вакцинираме во осмо, помешав со морбили, но проверив на нет, се осигурев, уствари не сум воопшто вакцинирана.
    Поздравче.

6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    Мислам дека не е ништо страшно, само пази кога ке се депилираш да ја не подкачиш, а инаку не би било лошо да отидеш на лекар чисто онака да провериш

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Пред околу 2,3 недели ми се слоши на работа. Почна да ми се гади, да ми се поврака и се препотував цело време. Истото ми се случи и денеска и се испаничив. Во мегувреме имам некое чувство како да ми стои нешто во грлото и како да ми се гади ама не од стомакото туку од гролото. Дали некој имал ваков проблем и од што може да биде? Поздравче...

8. soncogled123

soncogled123 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Веднаш идам до маркет и купувам крема од невен. Само да ми пројде. Фала многу :*

9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    126.759
    Анкциозност,депресија,стрес........ :^)

10. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Луге,значи вака.Пред некој ден бев на заболекар.Ама не можев да го извадам поради големата болка и отокот.
    Ми препишаа капсули Алмацин и некои антибиотици плус да држам мраз на отокот но наместо да се намалува тој се зголемува.
    Чаре некое?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Би требало Алмацинот да делува, тој е антибиотик, а што друго ти препишаа? Мора да се смири отокот и воспалението за да може да се вади забот, во спротивно постои опасност од ширење на инфекцијата. Ако уште не се смири, појди нека ти го отворат забот да се дренира (ако е можно тоа) и да ти дадат појак антибиотик со поширок спектар на дејство.

На Pelikuna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Само тоа ми го препишаа моментално и ми рекоа да пијам аналгин или пак друг антибиотик во случај да ме заболи заб.Ги пијам лековите на секои 8 часа и гледам дека има мал резултат...за разлика од вчера.Само некогаш кога ке се намали отокот следниот час повторно се појавува.Ке видам што ке биде деновиве па ке идам на заболекар.Фала многу. :)
    Ако знаеш некои други капсули за намалување кажи ми ова веке не се трпи :D

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Алмацинот не е толку јак антибиотик иако има проширено дејство. Додуша, обично помага. Ај почекај барем до утре, ќе се смири. Ако не, ќе ти пишам тогаш што да земеш. А за болката што ти помага обично, аналгин, кафетин, налгесин...

На Pelikuna му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.683
    Денес бев на гинеколог , ми открија една циста на левиот јајник 2,3 мм големина ( ми кажа дека е доста голема :sweat: ) па ако не пукне ке ми даде терапија.. Ова толку не ме загрижува , ме прегледа и вагинално и на самиот почеток од вагината ми најде нешто како меурче и ме праша дали ме боли кога имам односи и сл. и реков дека немам никаков проблем. Ми рече дека наредниот пат кога ке одам за 3 недели ке го дупне па да видиме дали ке има нешто крв , бистра течност..
    Ме исплаши во врска со ова. Вајда не е нешто опасно.. имала ли некоја од вас вакво нешто??? :| дури ми рече дека можно е да е последица од породувањето , бидејки и ме потсекоа и шиеја... :worried:

15. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    Хејј Женски, стварно не знаев каде да го поставам прашањето, ама темата ми е како најсоодветна за то, веќе неколку години со ред, цело стапало одоздола ми се лупи, ми се создаваат едни како меурчиња, бели се, ама не болат, јас ги лупам, ама многу ми е грозно, стапалата ми се многу тврди, петицата исто, местото под палецот, сум пробала со креми со се, другиот ден ко ќе станам пак ми се такви. :doh:

16. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Јас пак со уште еден проблем :) Не е некој здравствен рпоблем, значи се работи за ПМС и симптомите кои притоа ги имам а ужасно ме измачуваат 2 недели однапред пред да добијам. МОже е нормално сето тоа , но мене ме измачува многу. Таман ке ми заврши и дур да видам пак ке почне .Како што кажав, се почнува 1-2 недели однапред, апетитот ми е ненормално голем, нонстоп сум гладна, целата се поддувам во телото , ко да не личам на себе...а денот пак кога ке ми дојде и следните неколку дена додека ми трае е тогаш е веке друга приказна. Нонстоп сум изнемоштена, ненаспана( а спијам доволно), концентрација 0, немам сила за никаква работа... Тогаш единствено убаво се чувствувам само кога лежам во кревет. Паа.. ако знаете да ми кажете дали има некои лекови за ваква состојба, или пак храна да ми посочите што да јадам повеке а што да избегнувам..

17. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.056
    Ништо страшно, тоа се дел од ПМС и менструалните симптоми. Одмарај, пиј течности доста вода посебно, јади храна која содржи повеќе железо.

18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    126.759
    Брзи топли (жешки)струења во петиците на нозете кои веднаш поминуваат,значи траат кратко,можно е да е од премора или??? некој да не има некое објаснување?

19. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Ајде и јас да ве прашам на левата страна од градите поточно накај срцето од време навреме имам ужасни болки ,како со иглички некој да ме прободува, болките се силни и ми траат од околу 10мин ,во моментот кога почнуваат болките неможам да се помрднам и да си земам здив?

20. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    мислам деа маш бодежи ѕака јас ги знам и јас понекогаш ги имам и кога траат немозам ни да мрднам ни воздух да и земам да се издишам ама мене за некои 10 секунди еден бодеж ми поминува
    најдобро направиси едно ЕКГ на срце и ако немаш нисто страшно тогас ти е само на нервна база како мене