Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. srceto012

srceto012 Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Не е како брунче,не е ни црвено.ништо не се гледа а внатре има топче и е тврдо.Мене ми е да не е нешто сериозно.

2. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Девојки ве молам, ако некоја од вас го земала лекот Лоратадин за алергии да ми каже дали може да се пијат на гладно и колку време се земаат, дали додека да се повлече алергијата или плус уште некој ден. Благодарам!

3. Pirana

Pirana Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.507
    Јас го зимав пред неколку години, убаво ми текнува дека го пиев и на гладно, не ми спомнаа дека треба да бидам јадена. За колку време не знам, јас зимав додека не го потрошив. :D

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    И јас ги имам пиено пред едно 5 години, знам дека ги пиев навечер, пред легнување, а дали на гладно или не, не ми беше потенцирано, па претпоставив дека не е од значајност. Прочитај си во упатството, сигурно пишува.

5. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Во упатството е наведено само да се намали употребата на алкохол при терапија, не е наведено дали треба со храна или не. Додека на Летизен беше наведено дека треба да се земаат пред јадење. Знам дека не се истите апчиња али мање више иста им е функцијата, па затоа се збунив. Како и да е и јас го земам касно навечер, така да најверојатно нема да јадам.
    Фала ви на одговорите

6. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Можеш да го пиеш кога сакаш во текот на денот, без разлика дали си јадена или не нема врска. Се зема по едно апче на 24 часа освен ако докторката не ти кажала поинаку.

7. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.056
    Мајка ми ги пие долго, нема врска дали на гладно или не. Го пие наутро со др терапија, ама јас имам читано и слушнато дека по шравило да се пие навечер. Инаку зашеметуваат многу.

8. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Да, но тетка ми непосредно пред бременоста провери и си велеше ќе ги симнам па ќе затруднам, ама испадна да остане трудна пред да успее да симне. А тоа само од себе не се симнува, па бараме чаре... Фала ви многу на советите :)

9. ELT-S

ELT-S Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    12
    Ај ве молам за помош. Кажете ми како да си ги зголемам БЕЛИТЕ КРВНИ ЗРНЦА?

Границата е од 4 до 9, а мене ми се 4.5 што е блиску до ниска граница. :(

10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Прво треба да го зголемиш внесот на витамини, првенствено витамин Ц. Можеш да си купиш некои мултивитамински апчиња, кои содржат и цинк, но да не се од оние шумливите таблети, тие се гола вода.
    Јас ги имам користено овие, лекар ми ги препиша за зајакнување на крвта
    Искористи ја сезоната и јади многу овошје и зеленчук, а ако не ти е проблем, нај ефекисан е лукот. :!: Лукот содржи состојки кои се јаки антиоксиданси,а воедно влијае и на зголемувањето на леукоцитите, а со тоа го зајакнува имунитетот.
    Исто така пиј и зелен чај во големи количини.

11. CrazyStupidLove

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Да, ми кажаа дека скоро сите за алергија предизвикуваат поспаност и затоа го земам навечер, ама сеедно не осетив некое зашеметување до сега, го пијам околу 10, а си легнувам во 1-2 кога и вообичаено си легнувам периодов. Јас го земам за кожна алергија, ама искрено нема подобрување сега за сега :worried: Може е уште рано, ќе видиме. Фала!

12. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Мене ме интересира како се пренесува Скарлатината?

13. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843

14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    11.831
    Најчесто капков пат (кивање, кашлање...)
    Многу ретко преку контаминирани предмети или храна.

15. Nenasitni

Nenasitni Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    36
    ме интересира дали пред да излезе јачмен на око,на тоа место има голема болка?прим,етив вчера вечер кога се вратив горниот капак на крајот многу ме боли значи неопишливо.и мислев коа ке станам сабајле ке помине но еве сега е бетер.боли кога го мрдам окото и кога трепкам ,исто и кога го пипкам тоа место.вака местото е нормално и болката ја чувствувам одднадвор ама ми е страв да не е нешто друго проблемот? :?: :envy: инфекција сигурно не е ,бидејки сум имала порано ама никогаш не ме болело окото вака... знае некој ? :worried: :worried: :worried: :worried:

16. anab

anab Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2010
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    55
    Мене пред да ми изчези јачмен прво многу ме чеша и ако го допрам боли и побрзо се зголемува. Не е ништо страшно воздржи се да не го чепкаш окото зашто повеќе ќе те боли и на местото каде ти е јачменот мачкај го со некој мрсен крем, за ден два ќе ти помине :)

17. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.585
    Веќе два дена чувствував болки во пределот на вратот, како некоја жлезда да напипував ама не ми беше ништо подуено, не му обрнував внимание. И денес кога станав цела бев подуена од некаде под ушите и цел врат, ама позабележително од десната страна. Се посомневаа на заушки, крајници, мононуклеоза дури.. отидов на инфективно и по испитувањата ми рекоа дека резултатите биле гранични за заушки, значи има работи што наведуваат на заушки, ама и не е сигурно. А температура немам, и освен што ме боли отокот немам други симптоми. Знам дека никој од овде не е доктор, ама што друго би можело да биде, а ако се веќе заушки како се пренесуваат и колку ќе ми трае отокот и кога ќе може да почнам да излегувам зашто ми рекоа да мирувам и да не бидам многу со луѓе зашто е заразно?

18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    11.831
    Блу сите симптоми што ги наброја ти се како за заушки. По 5-6 дена отокот полека почнува да се повлекува, а по 10 дена би требало целосно да се повлече. Гледај да не се движиш многу меѓу луѓе, заразноста е најголема 3-4 дена од појавувањето на отокот. Инаку најчесто се пренесува аерокапково (кивање, кашлање...).
    Гледај повеќе да се одмараш, одржувај ја оралната хигиена и аналгетици за болка.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    43
    Девојче,како мрсен крем на око жити се? па окото е најосетливо место и воопшто не се става што било.дури и на обична крема пишува да се нанесе околу очите. :fubar:

јас често одам и на очен лекар заради јачмени,некогаш се како оток некогаш како мало зрнце,точкичка.
    Секогаш ми даваат хлорамфеникол маст за очи-се става така што се полни убаво капакот од внатре со маст значи цел го отвораш и ставаш само внимателно да не фаќаш со нокти ,прст или самата туба.
    и капки цитерал,тоболекс....нема играње со око,осетливо и нежно е местото.

намачкај се со синопен крема ,таа е за алергии.не знам точно за каква алергија станува збор,јас се исфрлив од сонце ,се мачкав и ми помина.

20. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Незнаев каде точно да го поставам прашањево, па се решив тука, затоа што мислам дека најбрзо ќе добијам одговор.
    Градите многу ме чешаат, поточно делот кај брадавиците. Проблемов го имав и пред неколку месеци, ама помина само од себе, па не превземав ништо. Еве сега пак се појави, и многу сум исплашена. :| Дури и кожата ми е малку испукана, и се лупи.
    Инаку ги проверував градите, немам грутки или нешто слично. Немам ни болки, само чешање. Симптомите ми се најсилни во ПМС, но и другите денови ги има, со послаб интензитет.
    Што може да е ова? :?: