Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    259.107
    Ете и сама велиш дека долго време не ти се оставен натрул, без лак.
    И јас се исплашив на почетокот, мислев дека е поради ниското железо, а читав и на интернет дека вакви нокти е симтом на посериозно заболување, ама кога ја видов братучетка ми со истите нокти, се смирив.
    Повеќе пати ми се има случено ова.
    Во последнава година ретко сум нелакирана и затоа и се појавува жолтилото.
    Од лакот е.

На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  2. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Имам грчеви во цревата ненормално многу. Кога ја ставам раката во долниот дел од стомакот, како рингишпил да има внатре, само нешто ми кљокотка, кркора.. :lol: А и опасен звук ми испуштат. И гасови имам многу. :wasntme:
    Прашањето ми е со што да ги стабилизирам малку? Каква храна да внесувам?
    Мислам дека ме разбравте. :)

3. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Јогурт, за прочистување и лесна храна од типот двопек, бејкролс, овошје, салати свежи.
    Ама јогуртот ке те среди за пола саат :D па ќе немаш гајле :)

На sunfemina и starbucks им се допаѓа ова.
  4. EmGreen

EmGreen Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    189
    Додај и ким во исхраната. Ги намалува гасовите и помага во варењето. А и вкусен е :P

На starbucks и sunfemina им се допаѓа ова.
  5. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Прочитав додај ја и ким во исхраната абе се скапав од смеење :rofl:
    Туку сакав да прашам, од вчера ми отече десната жлезда на вратот, многу ме болеше на мрдање и допир. Бев денес од школо на лекар со тетка ми, прво на забар. Ми кажаа дека можеби имам проблеми со забот што ми е падната пломбата, и да, ми расте седмица, иначе ме болеа предходно крајници, и ми отекуваше местото кај седмицата, сеа само по малце кашлам од време на време. Сеа ми прави проблем жлездава. Бев на лекар ми рече лекарката дека некогаш тоа го симптомизирале како вирусот западен нил, и можете да замислите како плачев како што сум си плачка. :$ ;( :( :doh: . После следуваше добрата вест дека не ми е тој, дека она само така спомнала, чим поминале поише од 14 дена и фала богу ништо не ми било.Ми рече дека може да ми е од грлото/крајниците или пак од забот..Ми препорачаа снимање на забот ама не сум била.Ми препиша Амоксиклав антибиотик на секои 12 часа, и добро сеа се напив.Сега околу 10 саат мерев температура, ми покажа точно 37, и многу ми беше страв.Сега нема да мерам, пошто се напив амоксиклав па очекувам и таа 37 да ја снема.. :?: Му се случило ли ова на некој друг и ако да што превземал, му поминало ли или што? Некој совет? :sweat: :doh:
    П.С -ми кажаа да држам облоги од ацидиборици , еве сега во моментот имам ставено, и заврзано со мало врвче :worried:

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    259.107
    Ацидиборици ти кажаа да ставаш на отечена жлезда :o .
    Жлезди не се фаќаат, ниту масираат, а камо ли пак да им се става нешто.
    Прво работа што се прави доколку се јави отекување на некоја жлезда е проверување на крвна слика, за да се види дали отекувањето е предизвикано од бактериско, вирусно или у краен случај некое потешко заболување. Во случај крвната слика да ти е во ред може да се работи и за некој воспалителен процес, па жлездите отекуваат бидејќи тие имаат улога на одбранбен систем.
    Значи прво крвна слика!
    Неколку пати пишав, од искуство, доколку ви отечат лимфните јазли, жлездите, прво нешто што ќе направите е крвна слика. Ова не го зборам напамет, ова ми е кажано од повеќе лекари. Јас крвна слика правам на месец-два.

На LittleFairy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Фала за советот ЈуЛиеЕ (ме мрзеше на латиница да ти го пишам ников :lol: ) Ми викаа да го снимам забот,ама сепак од понеделник ке отидам да си направам крвна слика, иако пред 1 највеќе 2 месеца правев и добра ми беше.Сеа ми се поднамали фала богу , не ми е сеа толку отечена, само малку. Ке отидам да направам и да се проверам во 8-ми септември, во овие од амбулантата немам поверење, така да ке пишам што сум направила, ама изнапишав погоре, од мравка слон напраив иако интернисти ми кажаа од забот, сепак ке видам.Фала уште еднаш :) :bow: :bow: :bow:

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Помош за разболени јајници, воспалени? Спазмекс нешто, било што?

9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.246
    Допаѓања:
    81.807
    ^ Топли облоги, чај од ајдучка трева без шеќер или чај од нане, мирудија, ќе ти завршат работа и ќе ти ги смират болките.

Него мене друго ме загрижува.
    Пред малку забележав дека ми потекол малку очниот капак на надворешното крајче кај делот од трепките.
    Ме чешкаше многу и приметив дека потекол малце. Проверив убаво, не станува збор за убод од инсект.
    Од што може да биде и што да ставам за да спадне оточето? :?: :|
    Не ме боли на допир, само малце е потечено, минимално, ама ми е страв ептен. :worried:

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. belieber

belieber Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    642
    ^Ако ти е ко топче ондак јачмен ти излегол. :)

11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.246
    Допаѓања:
    81.807
    Не, не, не е.
    Ме чешкаше извесно време и приметив дека е отечено. Нема топченце, нема никаков корен, ниту пак точка од убод, ами оток е. Малку е, ама се приметува.
    Чаре некое? :sweat:

12. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    ^
    Да пробаш со топли облоги од чај од камилица??? Знам дека звучи смотано, ама мене тоа секогаш ми помага кога се очите во прашање.

Да си прашам и јас сега. Од неделата почнав да вежбам по дома, нешто како стомачни и слично ама прилично интензивно и воспалени ми се мускулите. Е сега, тоа и го очекував бидејќи одамна немам вежбано, ама вчера додека седев на лаптоп почна да ми се тресе дланката од никаде. И тоа траеше некој 5 минути и после си прекина само од себе. Можно е заради вежбањето да ми е тоа, оти немам идеа зошто би ми се тресела раката, бев јадена и се тоа????

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  13. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    24.165
    Ај и јас да си прашам...

Вчера околу 10 часот сакајќи да го пробам новиот пилинг за лице, си направив белја.

Ми влезе во око и по толку многу миење со вода никако да излезе.
    Ми се чини дека само повеќе го иритирам. Мислам дека имам од тие топчињата внатре шо се.
    Не ми остана друго, легнав и заспав надевајќи се дека сабајлево ќе немам ништо ама ете ме пече, ме гребе и окото ми е црвено.

Дали е логично на пр. да си има излезено, ама мене да ме гребе од што било иритирано?

Ве молам за помош, страшно многу не се поднесува.

:worried:

14. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Има капки „вештачки солзи“ од разни брендови, кои служат за измивање на окото преку создавање на солзи. Јави се на очен лекар, ако ти даде дозвола, овие се едни од нив кои доктор ми ги има предложено:

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    Јас би ти препорачала да си отидеш на доктор. Не си играј играчки дали излегло или не ;)

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  16. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    24.165
    ^^

Фала ви, девојки.

Бев на очен лекар и после извршен преглед ми дадоа гел-капки за очи Солкосерил.

Треба наредниве 4-5 дена да си ставам од нив. Се надевам ќе ми помине шо побрзо.

Туку и друго да ве прашам (аман само проблеми деновиве |( )...

Пред едно четири месеци додека си го миев лицето приметив дека ме боли нешто внатре во носот.
    По околу недела дена од тогаш, си приметив од носот дека незначителна количина на засушена крв ми излегува и претпоставив дека некоја акничка внатре ми излегла и си пукнала своевремено.

Арно ама еве веќе две недели како осеќам на истото место дека пак ми има излезено, ме боли само кога мијам лице и го допирам (непријатно е), а и стално осеќам потреба да чачкам таму со раката.
    Мислам дека ми мириса внатре на крв.

Чаре?

:?:

17. gordekarpos

gordekarpos Активен член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dali moze nekoj da mi objasni ;
    Vcera vo eden moment (bez custvo na bolka)kako da mi se izbrisa memeorijata ne znaev nisto za minatoto po 5 minuti ne mozev da se setam nisto za poslednite 30 minuti ..po 10 casovi kakao nisto da ne mi se slucilo
    deneska se osekam kako da lebdam
    .......................................................................
    [mod-kirilica:1vb1i37y][/mod-kirilica:1vb1i37y]

18. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Пред 1 месец 2-3 дена по ред имав многу чести вртоглавици, но потоа почнав да пијам витамин Б 6 и некако ко да ми поминаа и станаа многу ретки. Ги имам и сега одвреме навреме но тоа е ретко. Не знам од што ми е, скоро правев крвна слика и ми беше одлична , а исто се сомневам и до притисокот да не е... Не знам дали имам низок притисок кој може максимално да ми достигне најмногу до 110/90. Многу почесто горниот ми се спушта и до 100 а често ми доага и до зближување на горниот и долниот притисок( најчесто 110/90) па не знам дали би можело и тоа да биде причина, а Се загрижив затоа што никогаш досега не сум имала вртоглавици, а сега сум и почесто омалаксана. Не знам дали имам причина за паника и дали да направам некакви испитувања, како што кажав сега вртоглавиците ми се ретки но сепак ги имам понекогаш и ми се на грижа :D Што мислите??

19. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
    Претпоставувам низок крвен притисок ти е причината.
    И јас се соочувам за жал со истото, некогаш од тие глупави вртоглавици ми се чини јас самата 360 степени да си ја свртам главава, па да видиме кој ќе биде по хард кор. |(

Пиј повеќе кафе, јади сирење (пошто соленото, т.е солта го покачува притисокот) и пиј газиран сок кога ќе осетиш дека си омалаксана или едноставно осеќаш некоја зашеметеност. И избегнувај лук, добар снижувач е што нормално тебе не ти одговара тоа..

20. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Докторки што да правам, ме боли грлото ептен многу, на десната страна крајникот кога ќе голтам.. се напив таблета за шмукање ама не поминува, ми е страв да не ми се напрај посериозен проблем.. ве молам помош :worried: :(