Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    Ако те боли и увото може да се работи за воспаление на средно уво,а не за обична настинка.
    Подобро да си одиш на оториноларинголог.

На Edie.S му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Девојки денес забележав чудно топче во пределот до половиот орган :$ :( многу е подуено и од страните веќе фаќа мастило боја накај црна :| дали некој знае што може да биде?

Прикачени фајлови:

• x.jpg
      x.jpg
      Големина на фајлот:
      84,6 KB
      Прегледи:
      304
  3. wizardess

wizardess Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2012
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    46
    Да не е поткожно влакно?

4. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Не мила, не е тоа.. Барем јас не го гледам.. А се гледа кога имаш поткожно влакно..

5. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Не се гледа секогаш, ако ти растат влакна во тој предел тогаш земи во предвид дека може да е поткожно. Мене многу пати не ми се познавале надворешно поткожните, а излегувало бубулче такво, па после со алкохол го поминувам местото и стерилна игла ги вадам.
    Сепак ако мислиш дека е нешто друго или ако има некој идеа што може да биде...може некој друг совет ќе ти даде.

На Annie.mk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. homealone

homealone Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    девојќи ми треба помош во последно време имам многу вртоглавици и нагони за повраќање трудна не сум слабокрвна не сум зошто пред само една недела дарував крв дали има место за паника или е само промена на времето

7. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Вчера бев на гинеколог. Ми откри цисти на десната града. Кога ми рече така, се исплашив и како да ми се блокира мозокот, па не се сеќавам точно на се‘ што ми кажа докторот. Ми рече дека не е лошо да си направам и рентгенски преглед на градата... :?: Не сфатив, и не ми ни текна да прашам. Има ли некоја од вас слично искуство? Дали се работи за мамографија или некоја друга рентгенска техника? Колку што сум информирана мамографија се прави од 40 тата година па натаму, а јас имам 28 години.
    Ве молам доколку некоја од вас има такво искуство, да ми одговори.

Да напоменам, димензиите на цистите се околу 11мм и 12мм, а има и други помали, па ми рече дека ќе треба да се следи ситуацијата со редовни контроли (од 4 до 6 месеци).
    Истово прашање го поставив и во темата „Грутка на градата“ бидејќи не најдов друга по соодветна тема.

8. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    За циста се прави ехо, барем на една другарка и правеа преглед на ехо. После ми има спомнато дека и ја извлекле со пункција, па тоа што го извлекле било на анализа за да покаже што е во прашање. На крај испадна дека не било ништо страшно ;) Така да не се плаши, не секоја циста е опасна.

9. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    можеш со кантарион некое време да го мачкаш, па ако нема подобрување ќе појдеш на лекар. И јас мислам дека можеби е поткожно влакно

10. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Околку месец дена ми играат очите, левото па десното и обратно, но едно по едно. Обично ми игра горниот дел од окото. Што може да е? Дали да појдам на лекар или ке помине само од себе?

11. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Или си под стрес, или имаш недостиг на магнезиум, или недостиг на сон (т.е. не си наспиена, одморена). Јас имав таков проблем со едното око, траеше со месеци. Прочитав овде:
    http://www.allaboutvision.com/condition ... tching.htm
    и си зедов магнезиум шумливи таблети. За неколку дена, треперењето на нервот престана. Значи мене ми недостигало магнезиум, а и ми беше тоа стресен период.
    Се надевам ти помогнав.

На Alondra му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.383
    Допаѓања:
    103.165
    Нема врска дека мамографија се право после 40 година, се прави според потребите, значи ако има потреба. Не се сеќирај, само иди на лекар и направи си ехо на гради или мамографија, сестра ми беше на 30, и тоа е задолжително кај родилки, една година после прекинувањето со доење, па дури и кај другите жени, не е на одмет да си знаеш на што си.
    Немој да паничиш само, се се средува, денес медицината е многу напредна и се се решава лесно.

13. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Има ли некоја феминка запознаена со имињата на параметрите од хематолошкиот статус на крвна слика?
    Покачен CEP (mm/h), намален Hb (g/l), Er (нормално), Hct намалено, MCV (fL) и MCH (pgr) намалени со предзнак -минус, Le нормално, Тr покачено..
    Барем некој да ми каже ако знае што се CEP, Hb, Er, Hct, MCV, MCH, Le, Tr.
    Претпоставувам дека Er се еритроцити, Le леукоцити, Tr тромбоцити ама да не нагаѓам, а и не знам за другите што се.

14. Neytiri

Neytiri Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.457
    Црвено зрнце на машки полов орган. Што е ? Да се паничи или не ?

15. sekerce1

sekerce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    7
    сакам да прашам од каде можам да знам каква ``циста`` сум имала бев на гинеколог и ме виде на ехо и ми вика имаш циста а предходно не добив менструација ми каснеше ми даде апчина ги пијав одев на контроли и исто мислам дека доктрката беше само за пари од тогаш мензисо ми е редов секој месец направив папа тес незз точно дали така се вика ама немам појдено на контрола

16. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    За тоа каква циста имаш мора да си ја прашаш докторката, а ПАП тестот каков испадна негативен или позитивен што ти кажаа? Докторката мора да те извести за неговиот резултат.

17. sekerce1

sekerce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    7
    не го имам однесено затоа сакав да прашам некој дали на папа тесто пишува или каде??

18. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Еве го линкот преку кој јас ги проверувам резултатите од анализата
    http://forum.kajgana.com/threads/%D0%90 ... %B8.38556/

Шеќерче1 чекај малку сега мене не ми е нешто јасно - Сакаш да кажеш дека резултатите од ПАП тестот се во тебе така?

На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sekerce1

sekerce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    7
    да и поточно сакав да прашам дали од циста можи косата да опаѓа и од кој вид циста и дали деца ке немашако имаш циста и од кој вид цита

20. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Како изгледа резултатот од ПАП тестот не знам, мене докторката ми зеде брисеви, ги испрати на анализа и потоа ми го кажа резултатот, е сега мислам дека и ти треба да појдеш кај нејзе на контрола зошто сепак таа е стручна во таа област, еве ти и еден линк кој што можеби ќе ти помогне, ама сепак моја препорака појди си на контрола. :)
    http://www.rak.mk/index.php?option=com_ ... Itemid=319