Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. sunfemina

sunfemina Популарен член

Да нормално е.

Како побрзо да се справам со модринки? Некоја препорака за крема што е ефикасна?

2. lunicka

lunicka Форумски идол

Мене ми помага облога од средина од леб натопена во бело вино.

sunfemina likes this.
  3. baby-star

baby-star Популарен член

Аускултација на абдомен е слушање на перисталтика на црева,при што се употребува стетоскоп.
    Палпација на абдомен е допирање на абдоминалите органи,нивна местоположба и големина.Се изведува мануелно со рака.
    Испитување на локомоторен систем е испитување на системот за движење,односно коскен систем.

4. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

На средината од лебот може да се налее и црно, наместо бело вино. :)
    Ако некогаш се удрите онака силно, брзо ставете средина или корка лепче натопена со црно вино и нема да ви отече и да се подуе удреното место.
    Бабин лек е ова, делува милион проценти. :wasntme:

sunfemina likes this.
  5. Moira

Moira Популарен член

Модринки само со маргарин - веднаш ставање откако ќе се ѕверосате и никакви последици нема да имате :)

Annath and sunfemina like this.
  6. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Девојки, мене ми е затнето ушето, немам јаки болки, ама пак ме боли. Е сега, послем ке одам да ми го чистат, со инка и камен :^) и восок. Како се изведува тоа, колку трае и дали боли?

7. sunfemina

sunfemina Популарен член

A за постари модринки овие работи делуваат? Овие моиве се пред неколку дена направени и тоа дури не се ни модри, туку на места се и црвени од јакиот удар. :(

8. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Делува.
    Ќе го смали отокот ако го има, исто и болките и модринката побрзо ќе заздрави. :)
    Стави го лепчето потопено со вино и шеќер на некое крпче и врзи го на болнотo место да отстои некое време.

9. bumbi

bumbi Популарен член

Како може навремено да се открие рак? Мислам, се покажуваат некои промени на крвна слика, урина или треба посебни тестови да се прават?

10. devojka111

devojka111 Активен член

често имам надуеност во горниот дел од стомакот ми се чини дека неможам да се издишам ,ми се чини ке пукнам ..порано си мислев дека со белите др.имам проблеми ама несе се проверив ВЕ МОЛАМ КАЖЕТЕМИ НЕШТО

11. princess.angie

princess.angie Истакнат член

Ако вечерва пијам алкохол и сабајле дадам крв од вена и урина за регуларна проверка, алкохол ќе се покаже?

12. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

13. esperansa777

esperansa777 Популарен член

во последно време како нагло да ослабев,од сабајле кога сум на работа со една кифла или кроасан сум до 4 часот а потоа до вечерта уште 2 пати јадам ама и порано бев вака и си имав нормална тежина,како и апетитот да ми се намалил,незнам дали е до тоа што премногу се грижам за се или некоја бактерија на желудникот,ама кој и да ме види реакцијата е ииииииии колку си ослабела и јас одам се разочарувам освен да почнам насила да јадам :(

14. esperansa777

esperansa777 Популарен член

заборавив да кажам дека на работа сум 7 часа на нога и бргу се изморувам да не е до тоа нешто

15. mrchatorka

mrchatorka Истакнат член

Esperansa под итно да ја провериш тироидната жлезда, прекумерно слабеење и брзо заморување се најчести симптоми на хипертироза. Се надевам дека се е во ред :)

16. Li0ness

Li0ness Популарен член

Зависи за каков вид рак, на кој орган. На крвна слика некогаш се покажува забрзана седиментација, ама тоа може да биде од 100 причини, така што не е гаранција. Има т.н. тумор маркери кои се проверуваат преку крв, ама не сум сигурна колку се ефикасни како превенција. Некои ги препорачуваат како превенција, а некаде пишува дека се ефикасни само во контрола на веќе третиран болен од рак. За рак на грло на матка се знае, ПАП тест. За рак на дебело црево се прави превентивна колпоскопија. За проверка на гради се прави ехо, а потоа по потреба мамографија и сл. За промени на бели дробови- рентген. Ако мислеше на универзална контрола, нема.

bumbi likes this.
  17. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Мајка ми пред некој ден се здрвила со точакот во врата од кола,некој си таму наеднаш и ја отворил вратата не ја видел и се удрила во него.Ништо сериозно нема ама устата на десна страна и беше расечена.Ја натерав,отиде на лекар,со едно конче ја сошија,сега и внатре има малце расечено ама не колку надвор и и кажале ако сака да ја сошијат и од внатре ако сака, ама немало потреба.Сега прашањето ми е,пошто ужасно и отекува,на сабајле ко бумбар е ,мраз не и помага,за оток друго што да става? :^)

18. EMILI1999

EMILI1999 Истакнат член

На татко ми му се најдени хронични застојни промени со декомбензирано срце, наод во регресија...
    Може некој да ми објасни што е ова?

19. bumbi

bumbi Популарен член

Да, мислев за универзална контрола. Имам блиска личност во чие семејство скоро секој има или имал рак, па сакав да знам како може да се открие. Сепак, фала на одговорот, ми разјасни доста работи. :hai:

20. Shoshanna

Shoshanna Истакнат член

Моја блиска особа веќе 6 месеци мака мачи со уртикарија. Значи сите можни испитувања се направени, има лежено на клинички некое време, ама не открија од што се појавува. Читав некаде дека уртикаријата некогаш траела со години и се губела сама од себе. Дали некој знае некој народен лек против тоа бидејќи ниедно лекарство не помогнало досега :worried: