Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. I.love.your.lips

I.love.your.lips Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    970
    Што е тоа идиопатска макуларна дупка? Ми треба што е можно побрзо. Кратковидост е?

2. mlad-bitola

mlad-bitola Нов член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    6
    Си најдов готово завршив работа :rofl: :D

3. girl.9

girl.9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2012
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    478
    Овие денови некако настинав и сега ме боли грлото и ми течи носот. Што да правам?? Секој ден пијам чај со лимонн и мед . :)

4. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Мене 2 недели ми е вака дури почна и уво да ме боли
    Пијам парацитамол, чаеви, лимон....ама ништо уште ме боли увото и грлото, носот така престана да ми тече ама грлото т.е. крајниците страшно болат, аа да септолете така помага барем на пола саат те попушта грлото и чај со прегорен шеќер, не е трајно ама барем саат време ќе се одмориш

5. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.447
    Допаѓања:
    91.784
    Општи прашања

Чистев тоалет со солна киселина и со доместос. Ама ме гуши, цело време кашлам и пола ден во двор го поминав ама не бре стои тоа мирисот во грло.
    Што да се напијам, каснам да помине?
    Мајка ми ми вика млеко ама алергична сум на него, да не направам дупла беља.

6. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Општи прашања

Напиј се нешто газирано - сок, кисела вода, за да изждригаш.
    Знам дека се пие газирано кога си во контакт со пестициди и слични работи.
    Од искуство ти кажувам ;) .

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Најверојатно имам проблем со гласните жици, не можам веќе долг период при викање да извадам глас.
    Не знам дури ни како да ја објаснам појавава. |(

Значи кога пробувам да викам, гласот ми се стишува.
    Што да правам да го оправам некако? :(

8. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Можиш да пиеш и парацетамол и витамин Ц за побрзо да ти помини :)

Фемининум мене ми се чини дека и некоја бактерија има кај тебе,инфекцијата се проширила и накај увото,крајниците те болат многу,а ти уште со септолете се лечиш...Не можи така,подобро оди кај матичен да ти препиши некој антибиотик,иначе тешко дека ќе помини само со септолете и млеко.

А Анабелче дали кашлаш? ДАли имаш температура? Можно е да имаш ларингитис,па можиш да одиш до Уво,нос и грло,да те прегледаат убаво,можи да ти направат инхалација и некоја терапија.Избегнувај да пиеш многу топли чаеви,нека бидат млаки,не јади надразнувачки и суви храни,и треба ладно за него,топло не ( а и не треба инхалации дома да си правиш,бидејќи не треба со пареа,полошо е)

На anabel-a и feminium им се допаѓа ова.
  9. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    За жал си во паво но се велам ај денес ај утре ако не ми се подобри состојбата ќе одам и никако да отидам, :tmi: еве овде ветувам дека утре ќе одам :!:

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  10. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.575
    Синоќа додека се облекував заприметив на клучната коска од левата страна како испакнување, ми падна чудно, сепак коска е, и кога го добрев топчето ми се тргна наназад, како ке го допреш така шета, и еве од вчера до сега цело време го масирав, незнам зошто, најверојатно од нервоза, цело време го факав, и сеа гледам две се.

Можно е да е масно ткиво? Што да правам?

На Candice.S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    ^^ Њет. :(
    Ниту кашлам, ниту температура имам. Мислам, се сум у ред, ама гласниве жици ме убиваат, и тоа страшно многу! Не дај Боже да повишам тон малку, готово, снемувам глас :sweat:.

Мислев дека е само период некој, и го чекав само од себе да помине, ама гледам дека веќе долго време ми трае состојбава и ме иритира премногу :(

12. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    ДА,можно е,т.е. е најверојатно,но сепак треба да се прегледа.Оди кај матичен,можи ќе те прати и на хирургија пошто тие работат со вакви работи.

Anabel-a штом е подолго време не одложувај,оди да ти препишат нешто,да не стани посериозно.А и ако имаш воспаление можи да се прошири и надолу,затоа е подобро побрзо да се превземи нешто.Сепак подобро да ги излечиш побрзо гласните жици.Можи па ако се воспалени само тие да ти дадаат нешто за нив,а не антибиотик.

На anabel-a му/ѝ се допаѓа ова.
  13. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Да ви пишам резултат :tmi:
    Отидов денес кај матичен тој по тапа и од мене :angel: ми вика епа ништо не ти е има вирус/грип нешто такво кажа, пиј топол чај и парацимаол кога ќе ти помине грлотот и увото ќе помине ,
    епа си мислам знам бре јас докторе дека ти недаваш ништо друго на мене освен чај и андол-парацитамол, ама ме наплашија на фемина да не е инфекција па ајде да дојдам :emo:
    И така еве среќно си пијам чај.. :rofl:

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982

Оф лелее,само чај,а? Дај Боже да ти помини,па да не му се враќаш таму :D Ај пиј и парацетамол,можда ќе се повлечи.Барем тој е нешто асолно за воспалението.Ако е вирус некој обичен арно,ќе помини,само да не е бактерија некоја.Мене ми паѓа в очи тоа што и увото те боли,затоа.Ако не помини,да му се вратиш :D

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Татко ми има повремено крварење од анусот и јаки болки. Му се случува ова неколку години по ред. На лекар секогаш му кажуваа дека се хемороиди. Значи крварењето не е многу често, неколку пати во годината, ама болките се почести. Освен што често има киселини, други пропратни симптоми нема. Нема промени во столицата, а и оние пати кога крварел имал многу цврста столица па од тука е логично да се помисли дека се емороиди, или пак разранет канал од цврстата столица. Ама последниов месец ослабна околу 5-6 килограми, без никакви промени во исхрана, од чиста мира. Малку ме загрижува тој факт затоа што 5-6 килограми и не се така малку да ги изгубиш за еден месец без никаква диета. Го натерав да оди на лекар, ама матичната му рекла дека ништо не му е, сигурно се хемороиди. Ама јас сепак го натерав да се јави во клиниката 11 септември, да закаже преглед, ама му рекоа дека многу се чека, неколку месеци.
    Јас се нервирам, па го натерав да бара врски, да го прегледаат побрзо. Најде еден доктор, му рече дека ќе проба да среди за побрзо, ама уште ни се нема јавено.
    Што мислите, има ли шанса да е рак? :( Или само си замислувам, чим сите му викаат дека не е ништо, ваљда не е ништо? :?: :?:

16. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.447
    Допаѓања:
    91.784

Да не му е на нервна база крварењето, па и слабеењето?
    Јас мислам да си побара колоноскопија. Долго време се чека државно, а ако имате моженост за во Ремедика, ако не се лажам 7000 беше без анестезија, а околу 9000 со анестезија.

На Divinebutterfly и Mygirl им се допаѓа ова.
  17. Elina

Elina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    65
    Ај јас да си прашам пред да почнам да кревам паника,приметувам дека другарка ми се почесто се онесвестува а случајно дознав и дека поминала една вечер во болница.Незнам зошто била но ја задржале вечерта и сабајлето ја пуштиле :^)
    Кога ке пробам да зборам со неа се добивам одговори дека е во ред,да не се грижам ама не сум баш сигурна

18. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Mygirl не мора да значи одма дека е рак,но можно е да е некој колитис (пр.улцерозен),па подобро како што кажа марама да се направи колоноскопија,за тоа ќе е потребно подолго лечење.Нека не одложува.Настрана тоа што хемороидите може да се разранети,поверојатно е да е одвнатре,а и штом ослабел толку,по се ми изгледа тоа да е.Нека избегнува надразнувачки храни,зачинето,конзервирано,храна што осеќа дека го надразнува.

Elina до онесвестување можи да настани поради недостиг на достава на кислород во мозокот,има повеќе причини и ситуации кога настанува тоа,како од бременост,строги диети и слабокрвност,болести на крвта разни,низок притисок,болести на мозокот,меѓу кои и епилепсија (недај Боже,но се бива),значи многу причини се.А вистинската само другарка ти си ја знае,се надевам да не е нешто сериозно.

На Elina и Mygirl им се допаѓа ова.
  19. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Pred dva veceri se razbudiv vo 3 cas,kako so grutka vo grloto ne mozev da pogoltnam,mislev deka mi se zalepil slaim oti bev nastinata.no utredenta na bol.mi rekoa deka resickata vo grloto mi e mnogu crvena i potecena,mi dde terapij.sega sum dobro no se plasam pak dan mi se sluci taka da se :gusam;

20. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Што терапија примаше?
    Мене моментално ме гуше така, и крајникот ми е црвен и ресичката, незнам шо да правам, утре преку мобилен со матичниот да се чујам морам.