Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Читав доста на оваа тема зошто имам четиригодишен мачор дома и еве што најдов по други форуми :)

*,,Znaev deka ova e povrzano so macki i od ko go procitav ova tvoeto na google pobarav i vidov deka toa izlaga od macka so gomnoto i u zemja moze dolgo da prezivee toj parasit. Mackata ako go napravi kaj sto primer jadat stoka isto vo niv vlaga. Najmalce fajkalo kaj teleskoto meso. Mozelo isto i u zelencukot da prezivee toj parasit. Mackite kaj sto ke mu tekni si odat neli i tup tup... Meso sto se gotvi na temperatura 65 stepeni ne moze da preziveat. Isto taka zelencuk sto e zamrznat ili svaren umira parasitot. Simptom kaj luge e slicni kako od influenca. Temperatura, umor, glavobolka i bolka u muskulite. Ovoj parasit ako ima kaj trudna zena moze da predizvika spontan. Ako na pocetok na trudnosta se fati parasitot pomal rizik u trudnosta ama ponatamu togas bile golemi posledicite nevroloski. Mozok, oci i usi. Da se proveri za ovoj parasit se zema krv i u nego se gleda so PCR tehnika kaj ginekolog ili doktor sto raboti so infekcii. Za da se izbegne od parasitot vazno e da se mijat race, da se plaknat ubavo ovosje i zelencuk. Meso da se spremi da nema crveno ili ko ke se vari ubavo da se povari. Koga rabotis u dvor da se koristat narakvici. Zvezdicka super sto ja otvori temata, ne znaev mnogu okulu ova osven deka toa od macka moze da se fati. Fala.,,

*,,Обична наведе доста информации за токсоплазмата, но јас ќе додадам уште нешто. По струка сум доктор по ветеринарна медицина па еве и од мене неколку информации
    1. Доколку имате мачка милениче дома која е заразена со овој паразит, таа ги исфрла неговите јајца преку фецесот за време од неколку дена (1-2 недели максимум), значи не доживотно. т.е. МАЧКАТА НЕМА ПОТРЕБА ДА ЈА ОТСТРАНУВАТЕ ОД ДОМОТ!
    2. На мачката не и давајте термички необработена храна, и не ја пуштајте да лови (освен ако живеете во куќа, па си шета по двор)
    3. Најважно-БРЕМЕНИ ЖЕНИ ДА НЕ ЈА ИСПРАЗНУВААТ КАНТИЧКАТА СО ПЕСОК НА МАЧКАТА, И ДА СЕ ОГРАНИЧИ КОНТАКТОТ ОДН. ГАЛЕЊЕ, МАЗЕЊЕ И СЛ.
    4. Раце, овошје, зеленчук-миење обавезно и темелно-како и нормално
    5. Месо -убава термичка обработка (и така у Македонија не јадеме крвави стекови-така да од тоа нема гајле)
    6. За дијагностика кај луѓе -да има или со PCR или со ELISA

П.С. И ЈАС ИМАМ МАЧКА ДОМА,,

*,,Токсоплазмозата не е причина за стерилитет, туку предизвикува спонтани.,,

На nesa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    ^ Мојава мачка е сијамка и воопшто немала контакт со надворешна средина, освен кога ја носев од Скопје-Дубаи во авион. Јаде само храна за мачки и за секој случај ќе се проверам.
    Фала многу во секој случај.

3. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Tи благодарам Aнатан,можеби тоа е проблемот,ке се потрудам да најдам повеке активности во неделата,за да намалам со кг :)

4. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.857
    Да да ваква тема ми беше потребна :whew: Си имам и јас едно прашање што извесен период ме мачи. Кога убаво ќе се најадам или кога ми е онака издувано гледам мешето ми се дува на левата страна :sweat: не ми е јасно зошто, и кога лежам на левата страна така ми се прави вдлабнатинка на десната страна од мешето и ми е незгодно така да лежам па затоа си спијам на десна страна, мешето убаво ми легне. Приметувам вака повеќе од месец ми е, но не му обраќам внимание, дали би можело да ми биде нешто сериозно?

5. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Ајде и јас едно прашање затоа што малку се препотив а и за појаснување голем коркач сум, така да можно е само да ме фаќа паника.

Во пределот на левата мишка си најдов грутче. Бајаги ме боли кога ќе го стиснам, засега не изгледа како бубуљиче, ама кога ќе го фатам поасално се чуствува дека е поголемо, негде накај 7 милиметри отприлика.
    Инаку се имам депилирано под пазувите пред месец дена и сега се двоумам дали се работи за внатрешно влакно па се воспалило местото или недај Боже нешто друго. Како да откријам самата?
    Или за секој случај да одам на лекар со оглед на тоа за кој предел се работи? :(

Можеби малку хаотично објаснувам, се надевам ќе ме разберете.

6. kejsi

kejsi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    36
    пирамитке ,во однос на тоа што ти се појавило ,можам само да ти кажам дека и татко ми имаше до скоро време такво нешто,неговото велеше дека е со големина на гравче.
    Е сега,тој беше на лекар и му дадоа јак антибиотик.го испи антибиотикот,малку се повлече и лека полека му го снема скрос.
    инаку лекарот му рекол дека тоа била внатрешна инфекција,така да може си се пресекла,не си забележала, и местото ти се инфицирало.
    мој совет е да одиш на лекар,тие најдобро знаат!

п.с-се надевам ти помогнав,колку толку :*

На Phyramide му/ѝ се допаѓа ова.
  7. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    И јас како Пирамид имам, веќе месец ипол и никако да отидам.Додуше и не ме плаши многу, знам две девојки имаа исто, беа на доктор и им рекоа дека е обично масно ткиво и не им го чепкаа.А излегувало од бричење и дезодоранси многу често.

8. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Па можно е да е масно ткиво, ич не знам, абре паника! Нели пределов секогаш се контролира заради рак на дојките и јас одма на најлошото помислувам :(

Фала ви девојки во секој случај! :*

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.818
    Најверојатно е последица на депилацијата или бричењето, сеедно. Многу често се јавува кај девојките, па не си единствена. Оди на лекар, може да ти дадат антибиотици, поради болката што ја чувствуваш веројатно се работи за некое воспаление (или е некое јазолче или некое влакно). Масно ткиво не е, штом чувствуваш болка. Од антибиотикот може целосно да се повлече.

10. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Пирамитке, татко им имаше нешто такво и со тек на време (бидејќи не обрна внимание на него) му изби надворешно и потоа мораше да има хируршка интервенција.
    Можеби не се работи за истото, но на него му кажаа дека тоа е последица на затнати пори поради анти-перспирантите што се користат.
    Најдобро појди си на лекар, да ти е мирна главата.

11. zagrizena123

zagrizena123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    4
    Незнаев каде да напишам па затоа овде пишувам.Сакам да прашам дали некој знае нешто за Кронова болест,многу е ретка но еве да прашам.Вујко ми веке можеби 10 години од кога ја доби па веке 2 пати
    го правеа операција.Но во последно време многу често добива напади и последен пат некни отиде на лекар и му рекоа дека веднаш треба да го прават операција,посеизгледа во текот на наредната недела.
    Е сега,јас прочитав на неколку места всушност каква болест е тоа,но никаде не најдов да пишува всушност кога се превзема хируршки зафат.
    Сега ке му биде 3 пат кога го прават операција но првиот пат мислеа дека е слепо црево и џабе го оперисуваа.
    Вториот пат ја открија болеста и незнам што му правеа тоцно но болеста пак се појави,и сега овој ќе му биде трет пат.
    По се изгледа му се стеснува дебелото црево и тоа ствара мноогу проблеми,и сега ке мораат тоа да го спречат.Но сите не фаќа малку страв како ќе излезе сето ова дали ке биде успешно.
    Ако некој знае нешто или ако некој веке се соочувал со таа болест од самиот себе или некој близок ве молам да ми казете нешто повеке.
    Однапред благодарам!

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.818
    Кронова болест (m. Crohn) е хронична воспалителна болест на цревата. Главно ги зафаќа тенкото и дебелото црево, меѓутоа може да биде зафатен било кој дел од дигестивниот систем. Се работи за болест која се јавува на помлада возраст и се карактеризира со периоди на појава на болеста и периоди на ремисија - значи, хронична, доживотна болест, и наследна во најголемиот број случаи.

Не е утврдено кој е конкретниот причинител, но последните испитувања и резултати укажуваат на тоа дека најверојатно се работи за автоимуна болест, поточно за активирање на имуниот систем против содржината во цревата (без разлика дали се работи за храна, бактерии кои се нормално присутни таму, како и други материи) и притоа предизвикува воспаление, ерозии, па се до некрози во цревата.

Симптомите варираат зависно кој дел е зафатен. Најчесто го зафаќа дебелото црево, т.е неговиот терминале дел, па симптоматологијата (болки и осетливост на долната десна страна од стомакот) може да укажува на воспаление на слепото црево, иако во суштина не е тоа. Ако се болките во вид на грчеви, најверојатно се работи за цревна опструкција. Може да има мачнини и повраќање.
    Друг симптом е дијарејата, некогаш и со крв (од воспалението, крварењето и ерозиите во цревата), потоа фисури, фистули или инфекции во аналниот дел.

Компликации од оваа болест може да бидат цревна опструкција, цревна перфорација, апсцеси (гнојни ограничени воспаленија), фистули, рак на цревата, крварење. Други компликации надвор од системот за варење може да бидат кожни промени, воспаление на зглобовите и 'рбетот, како и промени на другите органи поврзани со дигестивниот систем, меѓутоа обично се јавуваа во понапредна фаза од болеста.

Што се однесува до терапијата, кога ќе се потврди дијагнозата, се третира соодветно според симптоматологијата. Ако се слаби симптомите или не се изразени, или пак пациентите се во ремисија (период кога болеста не е активна) нема потреба од терапија. Кај пациенти со изразена симптоматологија се препишуваат кортикостероиди, антибиотици, витамински сумплементи и други слични лекови кои би ја довеле болеста во фаза на ремисија, со одреден начин на исхрана (посебно затоа што се смета дека храната богата со влакна доведува до цревна опструкција - затнување).
    Оперативно се третираат компликациите - цревните опструкции, перфорации, крварења, апсцеси фистули, но зависи од случајот.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Лично, познавам некој кој е болен од Кронова болест. Се труди да си го живее животот најнормално, и тоа му успева, засега. Досега ги третира само симптомите кога ќе му се појават, не зема посебна терапија, ниту пак имал потреба од операција. Како ќе се развива болеста веројатно зависи од многу фактори, и искрено, освен наследството (што и нема секогаш голема улога во развојот на болеста), влијаат многу повеќе факторите на околината, пред се' стресот.

На ph.orhideja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kate21

kate21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    Девојки, од сабајле кога станав, ужасни болки во стомакот, поточно не баш на стомакот, некаде измеѓу, малку кај ребрата(не знам како да објаснам :worried: ), ми се мешаат цревета, повраќав, мислев дека работава е за во вц, ама не е. Бев на лекар, ми даде Реглан, и ми рече да пијам само јогурт послаб, разреден, а не сум настината, бев совршено здрава, кога станав се искинав од повраќање. И сега? Веќе душа немам, ме боли премногу, и плус веќе нема што да повраќам :worried: Ова ко преднастин ми личи, ама досега не сум била ваква :worried:

14. budala.sum-pa.sto

budala.sum-pa.sto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    200
    Лекот што ти го дал е за јаки контракции во цревата, и помага за координирање на цревата со желудникот, мислам дека треба да ти помине од него ;)

На kate21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mar17

mar17 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2010
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    108
    Веројатно имаш закачено некој стомачен вирус,а реглан се токму за тоа.Ако до утре не ти помине оди пак,па можеби инекција,две ќе ти помогнат.

На kate21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Дали е можно од Прегнакер што ги пијам (мултивитамини за трудници) да ми се појавува поизразен бел исцедок ? Ги направив сите испитувања и немам никаква инфекција, се ми е во ред.

17. budala.sum-pa.sto

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    200
    Не верувам да ти е од нив. Содржат витамин B12, фолна киселина и железо, така да не верувам од тоа. Не сум била бремена до сега, ама мислам дека е нормално тоа во бременоста. За кандида провери? Трудниците се многу склони кон кандида :?:

18. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Се ми е проверено, плус и немам симптоми на некоја инфекција. Не ме чеша, не ме пече, само што исцедокот ми е бел и нема многу јак мирис (онака нормален).

19. budala.sum-pa.sto

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    200
    Па не знам не сум многу стучна :?: Студирам фармација и можам за лековите што ги пиете или ви се препишани нешто повеќе да ви кажам, а за дијагнози можам само да нагаѓам. Сепак blond мислам дека ништо не ти е :?: :)

20. ANITA5

ANITA5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    13
    да побарам и тука мислење некаде отворив тема за Косопаст па ве молам за помош?