Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

како што го разгледав мене ми личи како на тест за бременост ?

2. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Ми излегоа лишаи по целото тело, најмногу на грбот. Бев на лекар ми препишаа течност Белосалик и крема Антифунгол, но залудно се повеќе и повеќе се множат и што е најстрашно се прошируваат. Грбот ми е лиша до лиша. Во паника сум ужасно е!!! :'( :'( :'(

3. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Прееска ми се случи нешто што досега не го доживеав како што седев ми се заврте во главата легнав но тоа не престана околу еден час ужасно ми се вртеше и бев многу бледа на моменти дури и неможев да дишам и неможев да одам мајками ме водеше до бањата дали знаете на што може да е реултат ова ? мнопгу се исплашив

4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    А дали го провери притисокот да не ти беше многу низок, мене од тоа ми се случува да ми се врти понекогаш.

5. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Шеќерот ако има паднато,а и притисокот,во право си. Повеќе течности и нешто благо да земаш тогаш.Како блага вода што даваат одма,така и во овој случај.А и крвта да си ја провериш не е лошо,да видиш хемоглобинот како ти е.

Линушка тој тест е за откривање на присуство на човечка крв и негде прочитав дека крвта може потоа да се испитува за ДНК,ако овој тест потврди дека е човечка.

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Незнам кој доктор ти ги препишал тие и за што се , но бидејќи имам мн. лошо искуство со дерматолозите во ЈЗУ ти ја препорачувам само Дерма медика мислам дека се дефинитивно најдобри во Скопје :)

7. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    На периоди ми се случува да имам интензивна потреба за мокрење по 1 -2 недели, после ми поминува и еве сега пак истото, но овој пат е веке неиздржливо. На секој пола саат а некогаш и 15 мин ми се јавува ненормална потреба за мокрење, и плус тоа секој следен пат исфрлам само вода. Што може да е?

8. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    А да те пецка кога мокриш или болка негде да осеќаш?

9. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Не, ништо не осекам...Еднаш само досега во животот(т.е. пред неколку месеци)ми се има случено да ме пецка и да осекам болка но тогаш немав толку силна потреба за мокрење.. Појдов на лекар и од лековите што ми ги препишаа ми помина и не ми се повтори повеке. Плус тоа направив тогаш и испитување за да немам некоја бактерија, но се беше чисто на резултатите.

10. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Незнам дали е нормално да ми варира притисок?
    Значи го мерев така неколку денови по ред
    Еднаш имам 120/90
    па друг ден 110/70
    па пак 120/90
    па 126/84....
    Незнам дали е нормално така на 23 години да се случува.Посебно ме секира овој срцевиот што ми е 90,три-четири пати така ми беше,во рок од неколку дена кога го пратев.
    А и колку треба да е нормален пулс?Мене ми се движи од 80 до 90.
    А и многу често приметувам како да ми прескокнува срцето,пример си седам и оддеднаш ке почне посилно и неконтролирано да ми чука,и се смирува веднаш.

Мислење???

11. HollyCombs

HollyCombs Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    Нормалниот притисок е 120/80, но во поново време со динамичниот живот,менување на времето,климата, начинот на исхрана и слично се подместени границите за нормален крвен притисок и тој изнесува 135/90.. затоа немој да се грижиш твојот крвен притисок е сосема во ред.. не е ништо значајно ако е покачен или намален за вредност од 10,притисокот ти е супер..а нормалниот срцев пулс е од 60 - 80 во минута. Доколу се чувствуваш добро при физичка работа,трчење,одење и слични активности немаш никаква болка или гушење тогаш се е во ред. Но,како што прочитав имаш одредени симптоми кои укажуваат дека можеби нешто не е во ред. Тоа би можело да биде поради некоја емоционална состојба,стрес,среќа,радост,возбуденост,некое афективно чувство. Доколку сметаш дека тие симптоми укажуваат на нешто посериозно јави се на лекар,со ЕКГ, аускултација, лекарот ќе ја утврди твојата состојба.

На Mermaid90 и Divinebutterfly им се допаѓа ова.
  12. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Епа можеби ќе треба пак преглед на лекар,да ти испитаат крв и урина,ко ќе одиш по можност на гладно,бидејќи можни се повеќе работи. А дали имаш силно чувство за глад,сушење на устата и јазикот? Да се ориентирам. Сепак остави тука на форумот,не чекај,подобро ако имаш можност да одиш на лекар побрзо.

Значи вака,еве ја таблицата да видиш,тебе ти е околу нормалното,јас мислам дека ти се менува поради времето и притисокот од смена на времето (како и кај сите овој период) и ако си често во наптнати и стресни ситуации.За притисокот кога е низок прием на повеќе течности,кога е висок намалување на кофеин, алкохол, цигари и сол,малку раздвижување.Кај тебе не се крева повеќе од 130 и 90 па затоа мислам нема потреба од апчиња овде.Но штом имаш такви тахикардии добро е еднаш да одиш едно ЕКГ и крвна слика да ти направат кога ќе можиш,бидејќи така најубаво ќе се дознае причината,да не те загрижува,а и ако има нешто да реагираат.Привремено гледај прво стресот да го намалиш и смири се.Можно е да е заради паѓање на притисокот да се јавува бидејќи тогаш срцето се обидува да испумпа повеќе крв,заради намалениот обем.Исто так и од некои лекови ако примаш.Погоре ти кажав што ако ти е паднат притисокот :) Иначе нормалното отчукување на срцето при мирување се движи од 60-100 отчукувања во минута.

Систолен , mmHg Дијастолен, mmHg
    Низок притисок <90 < или 60
    Нормален 90 - 119 60 - 79
    Пред Хипертензија 120 - 139 80 - 89
    Хипертензија 1 140 - 159 90 - 99
    Хипертензија 2 > или 160 > или 100

П.С. HollyCombs ме претркала додека напишам јас се :D

На Mermaid90 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nonenceee

nonenceee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.016
    Дечки од вчера чуствувам пецкање и чешање во вагината , сабајле си ја прегледав и малку ми е црвена ? :wasntme: Што може да биде оваа . Баш сеа и менструација ми дојде , ке пукнам ... :devil:

14. HollyCombs

HollyCombs Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    Штом има пецкање и чешање значи можно е да се работи за некоја инфекција. Направи испирање со камилица, доколку и тоа не помогне обрати се на гинеколог затоа што најчесто на една обична инфекција се развиваат различни компликации. Поздрав

На nonenceee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SmileAlways

SmileAlways Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    7
    можно е да се работи за габична инфекција,при менструација почесто се јавуваат инфекции.Ако продолжат симптомите најдобро посети гинеколог и секако не заборавај на хигиената која е многу важна овој период.

На nonenceee му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Здраво,јас сакав да ве прашам дали некој ги има користено филм-обложени таблети
    PIPEMIDIC ACID 400 mg .Мене ми ги препиша матичниот гинеколог.Ги купив ,ама во упатството пишуваше да не ги користат деца и адолесценти.Имам 18,па ако знае некој нека каже :worried:

17. lav4ence.e.e

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Divinebutterfly -немам никакви други симптоми. Инаку ова многу одамна ми се случува така но само на периоди, 2-3 месеци може ништо да не ми е па наеднаш да почне и да трае 1-2 недели или неколку дена, зависи кога како.А што поконкретно да испитам на крвната слика?И за урина пак ли да направам тест со кој се испитува присуство на бактерии?

18. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389

некој одг ?? :?:

19. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Пред недела дена устата ми беше исприштена и кога ми помина ми остана некоја кафеава дамка на тоа место но не ја снемува никако ... Со што да ја мачкам за да загине?

20. HollyCombs

HollyCombs Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    Не би сакала да те плашам,но мислам дека ти итно треба да посетиш лекар. Појавата на грутка во градата никако не е добар знак,а уште помалку исцедок од брадавицата. Те молам за твое добро оди итно на лекар.

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.