Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Torte19

Torte19 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    86
    Девојки,од левата страна,да речам кај срцето,осејкам некоја болка,така слаба и подоцна раката како да ми се здрви да ми трне ... Ако знае некој нешто би му била благодарна доколку пише :)

2. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    можеби имаш недостаток на магнезиум,намали ја нервозата и мене ми се има случувано кога сум премногу под стрес или нервоза

3. kosmodiks

kosmodiks Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    251
    Пред некој ден видов дека мајка ми пие апчиња Лидаприм и нешто како капки мислам дека беа Methylergometrin, е сега таа не ми е кажала од што е болна, ама ако може да ми кажете за која болест би ги препишале овие лекови?
    Знам дека била и во приватната ординација Триводалиеви во Струмица,можеби ова ќе помогне нешто

4. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    И јас имам, и јас пиев исто и кај мене имаше и те какво пораметување.
    Не сакам да те плашам, пред се ќе ти кажам дека секој организам реагира различно, не мора да значи дека истите работи и тебе ќе те снајдат, може во некој случај помалку или повеќе.
    Почнаа да ми испаѓаат влакна под брадата, и на лицето до ушите. Исто така 20 килограми се здебелив.
    Јас морав да ги примам пошто имав многу болки и беше посложено, а една другарка исто има полоц. јајници, и истите апчиња и ги препишаа, а она има многу проблематично лице, исто како тебе, на лице акни има многу, и мали и гоеми црвени подкожни, и моментално ја пие терапијата, и ми кажа дека до сега се е ок, не е здебелена, и нема некои пострашни симптоми. :)
    Почни со пилулите, верувам дека ти требаат, ако по некој месец забележиш некои промени, оди одма кај гинекологот и извести го. Па после може ќе ти смене терапија, или нема воопшто да ти требаат.
    Јас моментално имам циста од 5цм на јајникот, и не примам никаква терапија, немало потреба, се намалува, се зголемува...

Се користи за лекување или за превенција на инфекции. Лидаприм се употребува за: терапија на голем број инфекции на мочниот меур или на бубрезите (инфекции на уринарниот тракт), како и за генитални инфекции (гонореја); терапија на бронхитис (воспаление на дишните патишта), терапија и превенција на
    белодробни инфекции; терапија на инфекции на гастроинтестиналниот тракт.
    Лидаприм се употребува и како превентивна терапија при рецидиви на инфекции на
    уринарниот тракт, при дијареја која се јавува при патување, како и за превенција на
    реактивација на Toxoplasma gondii кај ХИВ-инфицирани лица и за превенција на бактериски инфекции кај неутропенични пациенти. Не верувам дека е ова, баш заради тоа и у спојлер го ставив, најдобро прашај ја мајка ти, верувам дека се работи за обична инфекција.

5. kosmodiks

kosmodiks Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    251
    И јас истражував на интернет за што се тие, тие капките ми излегоа дека се за абортус,бременост така нешто и зошто тие би се комбинирале со Лидаприм?

6. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    1.364

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    пред една недела преку нок околу 1 сат премногу ми болеа бубрези онака силно ми стрекаа :doh: од таа веЧер се усте по малце ми подболуват исто така и половината....сто ке е? како да намалам ова или веке ке треба на лекар :sweat:

8. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Знам, ама незнам како да ги поврзам ни јас искрено.
    Не би да ти давам некои идеи, најдобро прашај ја мајка ти, кажи и дека си видела и речи и: Нешто сериозно ли е?
    Јас бар мојата така ја терам да почне да зборува, пошто родители нели, као демек да не не загрижуваат, ама некогаш е касно за тоа :)

На kosmodiks и Divinebutterfly им се допаѓа ова.
  9. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    kosmodiks лидапримот ти кажа Анушка,е за инфекции,особено на уринарни патишта и генитални инфекции,а Methylergometrin е со утеротонично дејствие и е за матката (не само при бременост и абортуси,се користат и кај други работи,гинеколошки проблеми),но да не годиме точно за што ги користи,најдобро да ја прашаш,ако сака да ти кажи.Се надевам да не е нешто сериозно.

girl-miri ако продолжат така да те штрекаат,ако не престанува болката,ако имаш температура или ако имаш зачестено мокрење и темна урина или па да ти се гади,да повраќаш,одма на лекар.Пиј повеќе течности привремено,особено чај од брусница.А и секако ако не ти помини оди на лекар,ако е инфекција барем да ти препишат нешто.

На kosmodiks му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Цена на канестен маст?

11. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Околу 250 денари.

12. nonenceee

nonenceee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.016
    Methylergometrin- мајками ги пиеше овие какпи бидејки премногу крвареше ( нема да навлегувам во детаљи зошто ) , значи овие капки се користат при обилни крварења .
    Е сега мислам дека капките не се пијат во случај само ако жените го имат тој проблем како што го имаше мајками , туку за било какви крварења од матката .
    Тоа е се што знам се надевам дека помогнав .

На kosmodiks му/ѝ се допаѓа ова.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    kosmodiks лидапримот ти кажа Анушка,е за инфекции,особено на уринарни патишта и генитални инфекции,а Methylergometrin е со утеротонично дејствие и е за матката (не само при бременост и абортуси,се користат и кај други работи,гинеколошки проблеми),но да не годиме точно за што ги користи,најдобро да ја прашаш,ако сака да ти кажи.Се надевам да не е нешто сериозно.

girl-miri ако продолжат така да те штрекаат,ако не престанува болката,ако имаш температура или ако имаш зачестено мокрење и темна урина или па да ти се гади,да повраќаш,одма на лекар.Пиј повеќе течности привремено,особено чај од брусница.А и секако ако не ти помини оди на лекар,ако е инфекција барем да ти препишат нешто.[/quote]

па не се некогас до толку силни,али при спиење некогас ги Чуствувам,ке видам усте малце време па ако не помине ке идам на лекар :)

14. esperansa777

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    цел ден ми трепери нерв на левата страна на грбот,понекогаш на окото,на други места и што да земамда направам да престане ми пречи,ме деконцентрира

15. nonenceee

nonenceee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.016
    јади нешто што содржи повеке магнезиум , или купи шумливи таблети магнезиум.

16. esperansa777

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    имаш право,пред малку си растворив магнезиум шумливи и колку толку престана а ме нервираше цеел ден

17. nonenceee

nonenceee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.016
    И јас си патам од тоа веке неколку години ... ајде со помин :hai: :)

На esperansa777 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Elina

Elina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    65
    Речиси цела недела чувствувам остра болка на десната града.Прво мислев дека можеби треба да добијам па ме боли заради тоа,иако никогаш до сега ми се нема случувано нешто такво но оваа болка што ја чувствував пред малку ме уби,дури почнав да плачам.Не ме боли секој ден,повремено и од прилика 10-15 мин. ми трае :( Некои коментари,искуства?

19. marta.99

marta.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    134
    и мене повремено ми се случува,а мене на левата града тапа грда болка. дури бев и на ехо да се прегледам пошто таква сум одма паничам :lol: и докторот ми рече дека се е во ред, може да ти биде од нервоза,од преголема напнатост и слично. нема ништо страшно можеш и да ставаш свежи листови од зелка за ублажување на болката- препорака од доктор :)

На Elina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.693
    Допаѓања:
    6.613
    Немам некој проблем, само почнувам да се разболувам па да прашам како да ја ублажам болката во грлото и побрзо да ми мине, зашто мене по една недела ме држи, не ми поминува. А и треба да патувам за една недела па да бидам здрава треба :) .Инаку да не знаете колку се Цефалексин без рецепта?