Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Воспалението на стомачната обвивка се вика перитонитис, кој може да настане најчесто од акутно воспаление на слепото црево, кое може да загнои, да прсне и да се излее гнојот во стомачната празнина. Друго акутно заболување што може да даде перитонитис е прскањето на чир на дванаесетпрсното црево или чир на желудникот. Ова е проследено со изненадна јака болка во стомакот.Тогаш се стврднува целиот стомачен ѕид (станува тврд како штица) - одбрана на мускулатурата. Дијагнозата се поставува со клинички преглед, лабораториски анализи и со рендгенско снимање на стомакот - нативно, каде што се гледа слободен гас како срп под дијафрагмата.
    Повеќе инфо тука-дневник

На girl.9 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Многу сум искасана од комарци и тоа не сум била негде на ливада, трева и слично. Ај што сум лом целата туку на некои места се чешав и прекинав и сега ми е мнооогу црвено местото, како плик некој ми стои и тоа веќе неколку дена, а уште ми излегуваат нови убоди што мака мачам да не ги чешам. Да одам на лекар во понеделник или не е ништо страшно ова што се вцрвуваат претерано многу, значи ваква некоја боја ми се? Може смешно прашање, ама се замислив малце :^)

3. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Сигурна си дека се убоди од комарци?

4. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    ^^ Да не си имала контакт со маче/куче или нешто такво, па те искасала болва? :?: . Толку многу од комарец нема логика :?:

5. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Тоа не се убоди од комарец. Тоа е алергиска реакција од јадење на првите овошја во оваа сезона - како јагоди, вишни, цреши.
    Јас секоја година страдам од ова, и најмногу ми страдаат стапалата и нозете, до пред некој ден имав буквално над 20 таква боја како убоди големи црвени плика или брунки.
    Така да, ставај ладно, сапуница или со алкохол - ракија, обавезно мачкај ги два три пати на ден, и ќе се повлечат.

6. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Премногу ме гребе грлото, премногу, премногу. :worried:
    Не можам веќе. По дома седам по дуксер. А матичната не работи денес и утре. Дома имав само 2 амоксиклава. Што да купам утре од аптека, нешто што не оди на рецепта, а да не е многу скапо? Лижев бонбони херба, оџачар грла, витамин ц... А тие септолете такви никогаш не ми помагаат.
    Ништо не ми беше, до вчера. Заспав накај 7 поручекта, се разбудив во 11 со огромна болка во грлото.

7. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Па исто ме чешаат како комарец да ме каснал, а до толку не е возможно зошто прилично многу убоди имам. Од овошја, да јадев јагоди ама има повеќе од една недела како јадев и тоа не ми беа првите оваа година т.е. сезона, а друго немам јадено сеуште. Инаку и јас сигурно над 20 имам црвени пликови што исто при малку чешање ми се розевки како порано комарците што ми правеле само што после ми се направија црвени жар. За контакт со животно не сум имала зошто и така сум алергична на мачки, освен папагалот дома што го имам, но од него не ми е сигурно :D . Ќе ставам сега ладно или ракија, па во понеделник кај матичниот ќе одам и така ми е во зградата каде што живеам, мене ми е да не е нешто опасно, затоа и прашав тука :| .

8. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Ќе земиш ќе направиш гаргара со солена вода, после ќе си свариш супа и ќе ставиш многу бибер, биберот е добар за грлото, ќе поопушти малку.
    После, ќе стопиш шеќер со млеко, прво ќе го загориш шеќерот добро па ќе му ставиш млеко и врело пиј го, има вкус на карамела и многу помага.
    Ако имаш чај од жалфија дома - одма, рај за грло е тоа и делува антибактериско.

Ова напрај го, до утре ќе опушти грлото.
    Утре сабајле пак напрај си вака, или вечер два пати, ако седиш до касно, дали чај или супа или шеќер што имаш, што и да е многу ќе помогне, а ако и утре не си добро, земи си за шмукање Трахизан или Лисобакт. Аптекарката сигурно ќе ти предложи некои, ама што од сега имаш симптоми верувам ќе се ублажат и исчезнат до утре ако го пазиш денес добро грлото.

На Elennaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    561

Купи си Трахизан или Септолете од мед и лимон...Делуваат како анестетик и плус го намалуваат воспалението. Пиј чај, јади мед и такви работи, ако премногу боли оди на лекар...Мене лично кога ме боли без антибиотик не ми минува (ако е ептен воспалено)

10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Трахизан, околу 100 денари се и се бонбони што се лижат, меѓутоа за разлика од другите од ваков тип (Септолете, Стрепсилс), овие содржат и антибиотик во нив и многу помагаат за грло. Мене единствено тие ми помагаат :)

Можеш да земеш и некое спрејче за грло на база на прополис :)

11. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Отсекогаш сум имала мрсна кожа на лицето, но последниве месеци толку многу ми се мрси што за малку не почне и да капи мрснотија , особено на кожата на челото, а бидејки имам и шишки па и тие многу често "страдаат" :D . Некоја крема или било што друго да ми препорачате за овој мој проблем ?

12. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Можеш да пробаш со миење на лицето со сапун, доколку веќе не се миеш со сапун. Мене после 2-3 миења одма ми се суши дури и со Dove сапунот ми се случува, но после повеќе миења. Не се миј секој ден, бидејќи ептен ќе ти се исуши, туку на секој втор или трет ден.

13. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.771
    Пред неколку месеци ми откриа циста на десниот јајник. Ме пратиа да испитам тумурни маркери и тогаш ми откриа дека имам цисти и на левиот јајник. Пиев едни апчиња и на наредната контрола докторката ми рече дека цистите ги нема. Но болките ми продолжуваат. Левиот јајник ме боли секој ден. Понекогаш навистина е неиздржливо. Порано за време на менструација немав никакви болки, а сега имам премногу болна менструација што неможам од кревет да станам. Се плашам, си помислувам на најлошите нешта што можат да ми се случат. Знам дека цистите пукаат, но на наредната контрола докторката ми кажа дека цистите не биле водени и дека растат. И веќе незнам што да правам. Ме иструа со апчиња и ништо не ми помагаат. Сега планирам да ја сменам докторката па да слушнам и друго мислење. Дали некој од вас имал ваков проблем и како се заврши се? Навистина ме интересира. Се плашам да не дојде до тоа да треба да ми ги извадат јајниците, зошто секако дека сакам еден ден да бидам мајка. Леле луѓе ми се плаче од самата помисла на овоа...

14. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Девојки, пред 2 месеци осеќав болки во левата страна од стомакот, бев на лекар и ми кажаа дека ми е од дебелото црево, сум имала некое запушување или слично. Ми дадоа Еуспамисан(мислам дека така се викаа) и по некое време ми помина.
    Сега пак ја осеќам истата болка од време на време,само што овој пат стомакот ми е премногу подуен. Осеќам некоја тапа болка од подуеноста, чудно чувство. Не сум пиела нешто газирано одамна, немам ни претстава од што друго може да биде. Советувајте ме, каква храна да избегнувам, што да јадам..кажете ми нешто, било што, неможам да се поднесам вака. :sweat:

15. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Јас често се чувствувам вака, но после спиење се е на подобро! Совети: пиј само вода, сокови помалку, лези малку на стомак така ке се испразнис од гасови и колку толку и тоа ке ти помогне за подобро чувство! до надуеност доага ако седис гладна и одеднас се наедес, затоа не испустај оброци! јади овосје за да одис во тоалет и така сама ке си барас сто тиа годи, верувај многу луге го имаат овој проблем и теско е, но се поминува! само повеке вода, и легај си кога мозес секогас :inlove: ајде па писи дали ке ти помогнат советиве

На mili4ka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    jas kolku sto znam ako imas nekoja poopasna cista ke te pravat operacija no samo cistata ke ja izvadat od jajnikot a ne cel jajnik,,,ne se grizi ako e kaj tebe problemot moze da se leci veruvaj,,loso e mazot ne daj gospode da ima nekoj problem e togas nema spas :worried:

17. nonenceee

nonenceee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.016
    Дечки ...од што може срцето да ми чука забрзано ... си седам и оооппп почна да ми чука .. не можам да легнам го осекам многу ми лупа ... ?
    Не сум пиела никакви лекарства ... ништо не сум пиела :doh:

18. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    neznam za kade e mojot problem pa resiv ovde da pisam.. poveketo velat deka otkako ke rodis masko dete se pojavuvalo majsl neznam dali se narekuva so dr ime toa e na gazniot otvor i jas deneska posle nepolni 2 god otkako se porodiv si zabelezuvam kako izduenko malku na gazniot otvor i kako da ima krv i malce pecka. na koj mu se slucio ova i sto si stavavte

19. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Нема врска какво бебе ќе родиш,тоа може на секоја трудница да и се случи,бидејќи како што поминува плодот го притиска аналниот отвор и го трауматизира,па се јавуваат хемороиди,внатрешни и надворешни (така се викаат,мајасил е народски) Тие може да се повлечат па апк да се појават или да се смират па да се појавуваат,а можи и да останат така,ако веќе излегле надвор од отворот.Има крв да,од нив е и штом е така треба да се третираат со крем,ако е тоа почесто треба да се види од лекар и да се прецени што понатаму. А може да се повлечат од кремот. Пример такви кремови се Hemero protect,Прокто-Гливенол,Хемогал,Модолекс и слично. Можиш и да прашаш во аптека,тие ќе ти препорачаат.
    Еве иначе како изгледаат.

Ноненце ако си пиела кафе можно е,како и да е,можи нешто за смирување да земиш,прв пробај со чај или топло млеко,ама ако се јавува пак проблемот тогаш оди на лекар,можи ќе ти дадат нешто. Провери си го и притисокот,да не ти се снижил случајно,ако е така пиј повеќе течности. И бедоксин (B6) можи да си земиш ,тој е за смирување така.

20. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    девојки да ве прашам дали некоја од вас приметила овие неколку дена да ја боли стомакот кај папокот и да има температура. мене ми рекоа дека имало некој стомачен вирус? матичната не ми работи и неможам да идам. совет некој