Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    561
    Си го измерив притисокот...Ми покажа дека ми е 127-8 со 78....Нормално ли е вака? Имам 22 години

2. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Немај гајле, нај-нормален притисок е тоа . :)

3. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    о не, бев наболница и ми кажаа дека ми е воспалено поради некоја инфекција :)

4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.154
    Можеби не ми е за тука прашањево ама не знам кај да го поставам :$ Би била благодарна доколку некој ми го објасни ова :wasntme:

Како е можно на предходни два резултата за една иста бактерија на одреден лек да стои дека е резистентно (R) а сега на последниот резултат да стои за истата бактерија и за истиот лек осетливо (S). Можно ли е вакво нешто? За грешка се сомневам дека е резултатите се од Систина , сметам дека не би требало да грешат :|

5. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Не знам дали прашањево е за тука соодветно, ама не најдов на друго место каде:) Дали знае некој што предизвикува болна бешика? Јас под болна го подразбирам она непријатно чувство кога постојано ти се моча (извинете на израз), а уствари кога идеш во веце, единствено неколку капки се во прашање. Како може да ја вратиме во нормала? Мене ми рекоа дека требало да се пие Палин, два пати дневно по 2 капсули.. И, ме интересира затоа што за краток временски период ми се “разболи“ два пати, не знам дали е затоа што понекогаш трпам да дојдам до дома за да мочам, или некоја инфекција од секс, од промена на кондом или од била која причина да е..

6. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    @Freya123
    Веројатно инфекција. Воздржи се од пиење на антибиотици како Палин или некои други без микробилошка анализа и сериозна дијагноза.

Обично даваат антибиотик така за секој случај, ама некогаш тоа доведува до убивање на слабите бактерии, ама јаките и опасните не се убиваат од овие лесните антибиотици и тие уште толку се размножуваат и прават опасни хронични инфекции кои тешко се лечат.

Консултирај се со матичниот лекар, а ако се повторува повеќе пати, нека те испратат на специјалист.
    Во меѓувреме јас од лично искуство препорачувам повеќе вода, повеќе чаеви, на пример можеш да купиш увин чај. Подобра хигиена, кога се бришеш после нужда немој да повлекуваш од долу нагоре, туку од горе надолу и немој да седиш во бања.
    @anastasijaki

Грешка е секогаш можна. Но, не мора да значи дека во моментов се работи за грешка. Можеби се работи за друг сој на бактерија која сега се размножила да е осетлива на антибиотикот на кој претходно била резистентна.

За која бактерија се работи? Претпоставувам Стафилококус ауреус?

7. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Што може да ми предизвикува болка на ципата од левата страна, ако поодам малку и почнува многу да ме боли одвај чекорам :( како да ме сечи нешто .

8. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    561
    Вака, менструацијата не ми доаѓа секогаш на 28 дена...Значи на 29, 30 најчесто. Според календарот овде на Фемина, требаше да бидам во овулација на 18ти овој месец, а ми беше наместено на 28дена, а јас бев во овулација според исцедокот на 16ти јуни...Но тој исцедок го имав помалку и во наредните 1-2 дена...
    Е сега, страв ми е да не ми дојде на 26тиот ден...Најрано досега ми има дојдено на 27миот ден во месецот кајко што јас паметам.....Доколку се случи вака, нормално ли е ова или е загрижувачки? Сум имала искуствосо доцнење но со подранување не.... :worried:

9. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234

Фала многу. :) Само што јас веќе се напив Палин и се осеќам многу подобро. Ама во секој случај во план ми е да одам на лекар.

10. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    561
    Да не си случајно во овулација?

11. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Не сум :worried:

12. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Ај и јас да прашам нешто :)
    Мене нон стоп ме боли желудник, и нон стоп имам дијареа, ако јадам нешто право трчам во вц :sweat:
    Дали е можно некоја бактерија да имам?

13. Blagorodna.1432

Blagorodna.1432 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Veke nekoj period me macat poveke raboti.. Imam bolka vo gradite, bolki vo vratnite zili, povremeno ne mozam ni vozduh da zemam.. bev na doktor i doktorot mi rece deka bilo na baza na stres.. moze li da bidi nesto drugo ??
    aaa i me boli i levoto ramoo :/ sto mislite ???

14. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Незнам што ми е, ама цело време осеќам притисок во уште, и ми се затнати. Бев на лекар не ми биле за чистење. Од стрес ми било... леле озбилно?! да не ми кажеше лекарката немаше да знам бог да чува! И не ми проаѓа... почнав веќе да мислам дека полудувам. Како да си помогнам, како да го намалам проклетиов притисок во ушите? Мора да има некое решение?

пс. ако некој знае нека ми препорача добар ушен лекар.

15. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Изгледа докториве од стрес понастрана не ни знаат :D
    Мислам дека и двете треба да отидете подетално да ве испитаат :)

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    А да отидеш на друг доктор? И не само да ти речат ова ти е она ти е, нека ти направат едно ЕКГ, не е ништо тешко. |( :!:

17. Blagorodna.1432

Blagorodna.1432 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    veke mi napravija eho na srceto na tiroidnata zlezda i na abdomenot.. ne sum imala nisto :/

18. SparkyAngel

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Најверојатно ти е од анксиозност (панични напади, сигурно кога нешто ке се вознемириш ти се појавуваат симптомиве)... чим не се наведените, а направен ти е комплетен преглед.

19. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Maroon5 изгледа е некое вирусче,еве кај сите се дешава тоа во последно време,и јас сум денес со болки во стомакот,јадам посува храна,апче за стомак и одмарање,тоа е.ЌЕ помини за неколку дена.

Blagorodna.1432 добро ти кажала мартинушка,ЕКГ нека ти направат,нека те преслушаат убаво на белиот дроб,а и за секој случај да не се и мускулите,пази се од промаја. Додуша и кога има некоја настинка и мускулите болат,ама кај тебе па само горе. Треба уште еднаш убаво прегледување во секој случај.
    И пред да се заклучи дали е анксиозност,треба и другите работи да се исклучат. Не да примаш терапија џабе. Ако тоа се случува почесто,да имаш така смирување,па обострување,треба и за астма да проверат.Тоа можи да е ако има и кашлање,иритација на носот и грлото,да се појавува при некои надворешни фактори (дразнители) од средината,ако ти е отежнато издишувањето...

SparkyAngel млада си за притисок,ама сепак проверувај го,кога е висок можи тоа да се случува,а и ако си била настината во брзо време или си имала некое друго воспаление во устата или грлото,можно е од тоа да е зафатено и ушето и да не е доизлечено,можно е и ако ти влегла вода,ама ќе кажеше да беше така.

20. SparkyAngel

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Divinebutterfly, благодарам на одговорот. :)
    Инаку не сум била настината скоро. А моево веќе со притисокот во ушиве мислам станува хронично.. Дури се осекам веќе глупаво кога одам на лекар. Свесна сум дека можеби и ми е од стрес, бидејки ми викаат тоа ми е моментално кога нешто ке се вознемирам. А од време на време од анксов си страдам кога со поголем, кога со помал интензитет ми се јавува. Ако стресот ми прави висок притисок на моменти, што треба да земам да јадам од овошје, зеленчук на природна база да го симнам? Бидејки вака не се поднесувам :(

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.